מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותכאבי שרירים מסטטינים - למה מחקרים מראים שזה נדיר?

כאבי שרירים מסטטינים - למה מחקרים מראים שזה נדיר?

10-25% מהמטופלים בסטטינים מדווחים על בעיות שרירים. אז למה מחקרים מתייחסים לתופעת הלוואי הזו כנדירה?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תופעות הלוואי של הסטטינים – תרופות נפוצות להפחתת כולסטרול – נבדקו במחקרים רבים. אך נראה שהמחקרים לא בהכרח משקפים את המציאות, לפחות לא כשמדובר בתופעות לוואי הקשורות לשרירים. כך טוענים חוקרים מבית החולים Hartford בקונטיקט במאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת American Heart Journal.

 

החוקרים אומרים ש-10 עד 25 אחוז מהמטופלים בסטטינים מתלוננים על בעיות בשרירים, אבל במחקרים קליניים בעיות שרירים כתוצאה מטיפול בסטטינים נמצאו כתופעת לוואי נדירה.

 

כדי לבחון למה נראה שיש הבדלים בשכיחות בעיות השרירים במטופלים בסטטינים בין המחקרים לבין מה שהרופאים אומרים שקורה בפועל, הם ערכו סקירה של מחקרים קליניים כדי לבדוק כיצד אותם מחקרים העריכו ובדקו בעיות שרירים. הסקירה כללה 42 מחקרים נבחרים שהשוו אנשים שנטלו סטטינים לכאלה שנטלו פלצבו. המחקרים בחנו 7 סוגים שונים של סטטינים, בהם ליפיטור וזוקור.

 

מהסקירה עולה כי מחקרים עשויים למצוא יותר בעיות שרירים בקרב נוטלי הסטטינים, אם הם יעשו עבודה טובה יותר בהגדרה של בעיות שרירים ובשאלות על בעיות שרירים.

 

26% מהמחקרים דיווחו על בעיות שרירים כמו כאבי שרירים, חולשה והתכווצויות, אבל רק במחקר אחד הנחקרים נשאלו באופן ספציפי על בעיות שרירים.

 

מניתוח נתוני מחקרים אלה עולה ששיעור הסובלים מבעיות שרירים נטה להיות גבוה רק מעט יותר בקרב נחקרים שקיבלו סטטינים (12.7%) בהשוואה לאלה שקיבלו פלצבו (12.4%). נראה כי מדובר בהבדל קטן, אך החוקרים אומרים שייתכן שהסיבה לכך היא שבשתי הקבוצות היה שיעור גבוה של נחקרים שסבלו ברקע מבעיות שריר לא ספציפיות - או במילים אחרות מכאובים שרבים מאתנו סובלים מהם ביום-יום - שלא ניתן היה להבחין ביניהן לבין בעיות שריר הנגרמות משימוש בסטטינים, מאחר ורוב המחקרים הקליניים לא השתמשו בהגדרה סטנדרטית של כאבי שרירים הקשורים לסטטינים.

 

איך מבחינים בין כאבי שרירים לא ספציפיים לכאלה הקשורים לשימוש בסטטינים? החוקרים הסבירו לרויטרס בריאות שבמחקר קודם שערכו הם הגדירו בעיות שרירים הקשורות לסטטינים ככאבים או התכווצויות חדשים או כאלה שהתגברו, שאינם קשורים לפעילות גופנית ונמשכו שבועיים לפחות. הכאב נעלם תוך שבועיים מהרגע שהמטופל הפסיק להשתמש בסטטינים וחזר תוך ארבעה שבועות מהרגע שחזר ליטול את התרופות. לדברי החוקרים, בהתבסס  על ההגדרה הזו, מחקרם מצא כי 9% מהמשתתפים שהשתמשו בסטטינים דיווחו על בעיות שרירים, בהשוואה ל-4% מאלה שנטלו פלצבו.

 

 

American Heart Journal, online April 10, 2014

 

מינרבה1
21/05/14 17:39

סבלתי מהקאות, כאבי בטן, שלשולים. בדרך כלל זה נדיר, אבל קיים, חבל שלא מעדכנים לפני שמתחילים ליטול סטטינים. לא שנתי שבועים, חשבתי שמדובר בקלקול קיבה.

יאירוש
20/05/14 19:13

ווואאאווו אני מזה תקופה ארוכה סובל מבעיות שרירים ועוהר כל מיניי טיפולים בעקבות איכות החיים הירודה מהכאביי שרירים בגב מותניים ורגליים ואכן אני לוקח כדורים להורדת כולסטרול  אני ניפעם מהכתבה תודה שהשכלתם אט אט מיתבהר העניין