מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםמדריכיםיתר לחץ דם סיסטולי בגיל מבוגר

יתר לחץ דם סיסטולי בגיל מבוגר

עלייה בלחץ הדם הסיסטולי בגיל מבוגר מאיצה באופן משמעותי את התחלואה והתמותה ממחלות לב וכלי דם


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לחץ הדם, הוא הלחץ המופעל על דפנות כלי הדם על ידי הדם הזורם בתוכם. לחץ זה מבוטא בעזרת שני ערכים: "לחץ הדם הסיסטולי" - הערך הגבוה, המבטא את הלחץ המופעל על דפנות כלי הדם בעת התכווצות שריר הלב. "לחץ הדם הדיאסטולי" - הערך הנמוך, המבטא את הלחץ המופעל על כלי הדם כאשר הלב רפוי.
 

מהו יתר לחץ דם סיסטולי (Isolated systolic hypertension)

 

כשלחץ הדם הדיאסטולי נמוך מ-90 מ"מ כספית והסיסטולי גבוה מ-140 מ"מ כספית - התופעה מכונה יתר לחץ דם סיסטולי. 

 

מה גורם ליתר לחץ דם סיסטולי?

 

המצב נובע מנוקשות מוגברת של אבי העורקים (הוותין) כפי שבדרך כלל קורה בגיל מבוגר, או מעלייה בתפוקת הלב הנצפית בחולים צעירים או בחולים עם אי ספיקה של מסתם אבי העורקים.

 

לחץ דם סיסטולי בגיל מבוגר

 

הגיל הוא גורם סיכון מאוד משמעותי לתחלואה ותמותה. בסקר שנעשה בארץ ועקב אחר 10,000 נבדקים במשך 21 שנים, נמצא שכל עלייה בגיל בעשר שנים - מגדילה את הסיכון ללקות באירוע מוחי פי שלושה.

 

מידע שהצטבר בשנים האחרונות מלמד כי באוכלוסייה המבוגרת יתר לחץ דם סיסטולי מנבא טוב יותר מיתר לחץ דם דיאסטולי את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם.

 

אמנם בעבר היה מקובל לחשוב שעלייה בלחץ הדם הנה חלק מתהליך ההזדקנות הנורמלי, אך חשוב להבין שעלייה בלחץ הדם הסיסטולי בגיל מבוגר מאיצה באופן משמעותי את התחלואה והתמותה ממחלות לב וכלי דם - והורדת לחץ דם בגיל זה יכולה להפחית בצורה ברורה את התחלואה. לכן, חשוב לטפל גם באוכלוסייה המבוגרת באופן דומה לאוכלוסייה הצעירה.

 

 

אלון גרוסמן הוא רופא בכיר במחלקה לרפואה פנימית במרכז הרפואי רבין קמפוס בילינסון. אהוד גרוסמן הוא מנהל המחלקה לרפואה פנימית במרכז הרפואי שיבא בתל השומר

אילנית-23
18/07/22 21:05

שלום רב, אודה לכם על הסבר ופענוח של הבדיקה שבוצעה לאמי בת ה62 שסובלת מלחץ דם ומטופלת תרופתית , תודה רבה

Attached Picture
יוסף.ניצן
10/01/18 22:10

שלום שמי יוסי יש לי לחץ דם מוזר מדדתי ולחץ הדם היה 120 על 42 מזה יכול להיות

יצחק-זקס
04/08/17 7:31

אני בן 85.אמש לחץ הדם שלי במדידה בבית היה 155/90 דופק 84 הבוקר בשעה 7.00 היה 134/93 דופק 83 האם עלי להיעזר בטיפול תרופתי? אבקש לציין שממש הייתי קצת נרגש בעקבות ויכוח אם עלי למדוד ל"ד אייק

שלום עופרה
בדר"כ כאשר רק הסיסטולי גבוה, נותנים תרופות מקבוצת חוסמי הסידן (אמלודיפין, לרקנידיפין למשל) שמשפיעות יותר על הסיסטולי, מבלי להוריד יתר על המידה את הדיאסטולי.

עפרה5
03/05/16 7:43

גיל 65   לחץ דם  סיסטולי 160   דיסטולי תמיד נמוך 70  ברגע שלוקח כדור לחץ דם גם הדיסטולי  יורד גורס לחולשה .דופק 50תמיד במנוחה .האם יש טיפול שמוריד רק את הסיסטולי ..  בדיקות  דם    ....לא סוכר לא שומנים  איך מורידים רק את הסיסטולי תודה מראש

לרמה

הבדלים כאלו בלחץ הדם מעידים על איזון לא טוב שלו. זה לא גורם לאפילפסיה, אבל בטווח הארוך, לחץ דם לא מאוזן עלול לגרום לסיבוכים. יש לנסות יחד עם הרופא המטפל למצוא את השילוב התרופתי ואת זמני המתן, שיובילו לאיזון טוב של לחץ הדם במרבית שעות היממה.

רמה-1
27/05/15 11:03

האם הפרשים גדולים בלחץ הדם הסיסטולי (בין 98 בבקר ו 160 אחהצ) גורמים נזק? אלול לגרום להתקף אפילפםיה?

לאבי שלום

ראשית עליך לבדוק האם מדובר במדידות חד פעמיות, או במגמה מתמדת. אם ערכי לחץ הדם מעל 140/90 באופן מתמיד, סימן שאתה סובל מיתר לחץ דם. יתר לחץ דם זו מחלה שכיחה מאד, ובגיל 70 כמחצית מהאנשים כבר עם יתר לחץ דם ואף יותר, גם אם חיים אורח חיים בריא לחלוטין. חשוב לטפל בלחץ הדם היטב ולאזנו כדי למנוע סיבוכים נוספים.

אבי-ליף
18/05/15 17:54

אני לקראת גיל שבעים, 177ס"מ,  72 ק"ג, לא מעשן לא אוכל שומנים ולא מלחים. פעיל גופנית בעיקר שחיה ורכיבת אופנים למרחקים ארוכים. למרות זאת הופתעתי לגלות שלחץ הדם שלי הגיע  ל150 !!(?)

הדבר האחרון שממנו אני סובל לעיתים זה כאבי גב כרוניים .

אבי חי עד 102

תודה

שלום לך,

חשוב שתמשיכי לנסות ולנהל אורח חיים בריא, פעילות גופנית סדירה, דיאטה עשירה בפירות, ירקות, מוצרי חלב רזים, והימנעות מהרבה מלח ונתרן בדיאטה. עקבי אחר לחץ הדם. במידה וערכיו מעל 140/90, יהיה מקום לשקול טיפול תרופתי.

Zzznlp
24/01/15 1:49

שלום אני בת 59, לא לוקחת תרופות. מזמן לא בדקתי לחץ דם כי בד״כ היה לי ל״ד נמוך. אני בעודף משקל, ולכן בחודשיים האחרונים החלטתי לשנות הרגלי אכילה, ולהתחיל פעילות גופנית, והולכת חצי שעה ביום בסביבות 2 ק״מ. כמו כן התחלתי לשתות בסביבות ליטר מים + ליום (כשמקודם הייתי שותה בערך 250מל מים). בעשרת הימים האחרונים התחיל לי כאב ראש בשעות הערב, מעין לחץ שהרגשתי שקשור בשתייה. מאתמול מדדתי לחץ דם מספר פעמים הדיאסטולי היה / 85 / 90 הסיסטולי 130-142 אני מבינה שזה לא מאוד גבוה ולא רוצה לקחת תרופות, מה בכ״ז? והאם כדאי לקחת אשלגן , ומגנזיום ? תודה מראש.

אבי-ויזמן
23/02/14 0:31

המחקר מאמת את מה שקרה לי בפועל, וככסיל, המשכתי בשגרה, ובגיל 61 השבץ הדימומי במוח, פגע בי, הגעתי לטיפול נמרץ, ועברתי ניתוח דחוף, הנשמה ועוד ועוד, בקיצור תקופה קשה מאוד, שהשפיעה, ומשפיעה קשות על החיים שלי, והגעתי למסקנה חד משמעית, ולא משנה הסיבות, התנהגתי ככסיל גמור, וכנראה לא הזהירו, ולא הפחידו אותי לסכנה הגדולה הזאת, הנה מניסיון, כותב כאן לכולם, המחקר הוא נכון, לא להיות כסיל כמוני, אכלתי אותה, ואין אפשרות לתקן הכול, עכשיו כשיש לחץ דם כמו במחקר. מיד לעשות הכול, ולהוריד את הלחץ הדם לערכים הדרושים.

תמיד אפשר למצוא מחקרים שמראים דבר והיפוכו. אבל ישנם מחקרים שנחשבים יותר מבחינת שיטות המחקר שנעשו, אקראיות, סמיות החוקרים לטיפולים השונים וביקורת מול פלצבו או תרופות מוכחות. ההמלצות הרפואיות מבוססות על מחקרים שנחשבים משמעותים יותר וטובים יותר מבחינה מחקרית, ולא על דיווחים או מחקרים קטנים ואנקדוטלים. לא יודעת לאיזה מחקרים ספציפיים אתה מתכוון, אך אם תשלח לי קישור, אשמח לקרוא ולהתייחס אליהם

עמית-אלתם
01/02/14 10:03

לדר לוין יינה

תודה על תגובתך,

האם את מכירה את המחקרים הממליצים להתחיל טיפול תרופתי רק בחלץ דם מעבר ל160/100 למרות שידוע שמעבר ל115/70 כל עלייה בלחץ הדם מעלה את הסיכון לנזקים בריאותייםמ כגון שבץ ,אוטם ,וכד

הטענה היא שהתרופות ללחץ דם גורמות לנזקים משלהן ובבדיקות לא נימצא שיפור בתחלואה והפחתת מוות על ידי לקיחת התרופות(מחליפות מחלות איסכמיות במחלות אחרות) רק בלחץ דם מעל 160/100 נמצא בעקבות שימוש בתרופות להורדת לחץ דם ,שיפור במניעת מוות ושיפור בבריאות הכללית

לעמית

ההמלצה היא לנסות ולאזן את לחץ הדם לערכים של פחות מ-140/90 וזה גם במבוגרים ואף בקשישים. הדרך פחות חשובה, משמע לעיתים רק שינויים בתזונה, משקל ואורח חיים מספיקים, ולעיתים דרוש טיפול בתרופות. יש היום המון משפחות של תרופות ובכל משפחה הרבה תכשירים, כך שניתן לרוב להגיע לאיזון טוב, ע״י מציאת שילוב טיפול שמועיל מצד אחד ולא גורם לנזק ותופעות לוואי מצד שני. זה מאד אינדיבידואלי ומצריך סבלנות לעיתים, עד שמוצאים את הטיפול המתאים ביותר . הנזקים של לחץ דם גבוה ידועים, כולל אוטמים בשריר הלב, שבץ ודימומים מוחיים, פגיעה בעיניים, בכליות ועוד.. יש ספרות רבת שנים המראה כי איזון טוב מונע ומפחית משמעותית סיבוכים אלו, ולכן חשוב לטפל. 

BENO1952
26/01/14 20:36

smiley "כאשר לחץ הדם הסיסטולי עולה עם הגיל באופן טבעי, ומנסים להורידו בכוח ע"י תרופות - גורמים לתופעות לוואי רבות - חלקן קשורות בזרימה מופחתת לאברי הגוף (בעיקר למוח - סחרחורת וכאב ראש המחמירים בעמידה למשל) וחלקן ייחודיות לתרופות (למשל התייבשות בשל נטילת משתנים, עצירות / בצקת בשל נטילת חוסמי סידן, אי-ספיקת כליות בשל נטילת חוסמי-ACE ועוד...) "

זה לא קשור רק לגיל,!!!

היות ולחץ הדם זו מערכת אוטומטית יש חוכמה בפעילות הגוף לצורך הזה !!--כל "אינוס" של לחץ הדם הוא "עוול" להדיוטות.!!!

צריך תמיד--תמיד--לברר ממה נובע לחץ הדם הגבוה ולטפל בו.!!!

לא למכור כדורים !!!!

עמית-אלתם
26/01/14 20:08

אני קורא  הרבה על כך שהתרופות להורדת לחץ דם ,מחליפות סיכוני אוטם ושבצים במחלות אחרות וסך הבריאות והתמותה לא תמיד משתפרים,האם יש מחקר מסודר בנושא ,האם זו הסיבה שרק מלחץ דם די גבוה כדאי לקחת תרופות?     אני בן 62

ד--ר-צבר
10/12/13 22:35
ד--ר-צבר
10/12/13 22:33

כך קובע מאמר מחקר-על (מטא-אנליזה) שבוצע ע"י ארגון קוכריין (ארגון בלתי תלוי, שמסרב לקבל מימון מחברות מסחריות):

 

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD000028.pub2/abstract

 

כאשר לחץ הדם הסיסטולי עולה עם הגיל באופן טבעי, ומנסים להורידו בכוח ע"י תרופות - גורמים לתופעות לוואי רבות - חלקן קשורות בזרימה מופחתת לאברי הגוף (בעיקר למוח - סחרחורת וכאב ראש המחמירים בעמידה למשל) וחלקן ייחודיות לתרופות (למשל התייבשות בשל נטילת משתנים, עצירות / בצקת בשל נטילת חוסמי סידן, אי-ספיקת כליות בשל נטילת חוסמי-ACE ועוד...)

אין מס' קבוע של הפרש בין הסיסטולי לדיאסטולי. גם הפרש של 30 או 50 הם תקינים, כל עוד הם בטווח התקין. ככל שהגיל מתקדם, כך הפער בין הסיסטולי לדיאסטולי יכול לעלות, בעיקר כי הדיאסטולי באנשים מבוגרים יותר יורד והסיסטולי נותר גבוה יותר. זה נובע מנוקשות של כלי הדם עם הגיל.

למריו - אותן הסיבות מעלות גם לחץ דם דיאסטולי, אולם גם הפרעה בהרפייה של כלי הדם.

מריו
03/06/13 12:22

מה המשמעות אם ההפרש הוא 50 או 30 ?

 

 

תודה

מריו
03/06/13 12:20