סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
ירידה קלה במשקל מפחיתה כמעט בחצי את הסיכון לסוכרת
מחקר גדול ממחיש היטב כיצד אנשים עם טרום סוכרת יכולים באמצעות שינויים קטנים באורח החיים להפחית דרמטית את הסיכון שלהם לפתח סוכרת סוג 2
טרום סוכרת היא הפרעה במשק הגלוקוז בגוף העשויה להופיע שנים לפני התפתחות סוכרת סוג 2, ומתבטאת ברמות גבוהות של סוכר בדם, שאינן עונות על הגדרה של סוכרת.
לאנשים עם טרום סוכרת סיכון גבוה לפתח סוכרת סוג 2 בעתיד, ומצב טרום סוכרתי מהווה חלון הזדמנויות למניעת המחלה, וזאת בעיקר באמצעות שינויים באורח החיים.
כעת חוקרים מאוניברסיטת מזרח אנגליה ובית החולים נוריץ' מפרסמים מחקר מבוקר גדול שמוכיח כי גם לשינויים קטנים באורח החיים יש השפעה גדולה על הסיכון לסוכרת.
המחקר שפורסם בכתב העת היוקרתי JAMA Internal Medicine הוא מחקר קליני-מבוקר שנערך בקרב 1,028 אנשים שאובחנו עם טרום סוכרת ובדק את ההשפעות של תוכנית קיימת פשוטה וזולה של שירותי הבריאות הלאומיים בבריטניה לשיפור אורח החיים באמצעות שינויים קלים, בהשוואה לקבוצת ביקורת. המעקב אחר הנבדקים נמשך בממוצע מעט יותר משנתיים.
במהלך תקופת המעקב 156 משתתפים פיתחו סוכרת סוג 2, כאשר בקבוצת הביקורת 22.8% פיתחו סוכרת סוג 2 תוך שנתיים ובנבדקים שהשתתפו בקבוצות של התוכנית 13.7%-15% פיתחו את המחלה.
לפי חישובי החוקרים, התמיכה שניתנה במסגרת התוכנית לביצוע שינויים באורח החיים, לרבות ירידה במשקל של שניים-שלושה קילוגרם בלבד וביצוע יותר פעילות גופנית במשך שנתיים, הפחיתה את הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2 ב-40% עד 47% באנשים עם טרום סוכרת.
המחקר מצטרף למחקרים רבים שמצאו כי שינויים באורח החיים, לרבות ירידה קלה במשקל, מפחיתים את הסיכון לפתח סוכרת סוג 2, גם באוכלוסייה עם טרום סוכרת וגם באוכלוסייה הבריאה. כך למשל, במחקר אמריקאי שפורסם בספטמבר 2006 בכתב העת Diabetes Care ובחן את ההשפעות של ירידה במשקל על הסיכון לסוכרת, נמצא כי במעקב שנמשך 3.2 שנים בממוצע, לכל 5% ירידה במשקל, הסיכון לפתח סוכרת ירד ב-25%.
JAMA Intern Med. Published online November 2, 2020.