הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
יעילות מסגרות טיפול יום עבור הסובלות מאנורקסיה
מחקר חדש ביקש לבדוק את היעילות של מסגרות טיפול יום עבור נערות אשר סובלות מאנורקסיה, בהשוואה למסגרת של אישפוז מלא או לטיפול מרפאתי רגיל. הממצאים הראשוניים מראים כי מסגרות אלה יעילות במידה רבה, ועשויות לחסוך בעלויות עבור המדינה ולשמור את הנערה המחלימה במסגרות מוכרות וחיוניות.
למרות שאנורקסיה נרבוזה הינה מחלה מסוכנת ועל אף שפע של מחקר בנושא, עדיין יש קושי רב בטיפול בהפרעה.
בעיות רבות מאפיינות את המחקר הקיים שניסה לבדוק יעילות של שיטות טיפול באנורקסיה: מדגמים קטנים, קשיים בהיענות של הסובלים לטיפול, קושי לשייך מטופלים לקבוצת ביקורת של 'אין – טיפול' בשל מצבם הפיזי הקריטי ועוד.
טיפול באישפוז עדיין נחשב חיוני והכרחי לשיקום המצב הרפואי – פיזי. עם זאת, שיעורים גבוהים של אישפוזים חוזרים ועלות כלכלית גבוהה במיוחד ממשיכים לאפיין גישות של טיפול באשפוז מלא.
כך, בהעדר הוכחות אשר תומכות ביעילות מועדפת של טיפול באשפוז על פני טיפול מרפאתי, כאשר אישפוז אינו הכרחי מבחינה רפואית, הנטייה להעדיף אישפוז על פני טיפול יום מרפאתי במקרים של אנורקסיה מוטלת בספק.
על כן הפוקוס הנוכחי בקרב אנשי המחקר והקליניקה הוא לנסות ולבסס טיפול מרפאתי יומי אפקטיבי במקרים של אנורקסיה.
בהתאם לכך לאחרונה החלו ליזום יותר ויותר רעיונות של טיפולים מרפאתיים – יומיים חדשניים אשר מטרתם למזער את הכרוניות של ההפרעה, לצמצם את ההוצאה של המטופלים הללו מקהילתם וסביבתם הטבעית ולצמצם את העליות הכרוכות בטיפול של אישפוז מלא.
בספרות הקיימת לגבי אוכלוסיה בוגרת, מסגרות של אישפוז יום קיבלו מקום רק כמעין שלב מעבר, לאחר התייצבות באשפוז מלא. התומכים בגישה של מסגרות יום מדגישים את ההזדמנות לטיפול המשכי ורציף, במקום הניגוד בין אישפוז אינטנסיבי לפגישה מרפאתית פעם בשבוע.
היתרון של טיפול במסגרות יום הוא בעיקר האפשרות לקבל טיפול אינטנסיבי בו זמנית עם שימור הנוכחות במסגרות חיוניות כגון בי"ס או עבודה ושימור מערכות התמיכה החברתיות הקיימות.
מעט מאד מחקר קיים בנושא של בדיקת יעילות מסגרות של טיפול יום של בתי חולים בהשוואה לטיפול מרפאתי רגיל או לאישפוז.
המחקר הנוכחי מבקש לחקור את היעילות של טיפולי יום בקרב אוכלוסיה של מתבגרים בגילאי 12-18. במחקר השתתפו 26 נערות אשר סובלות מאנורקסיה ואשר הלימו תוכנית טיפולית במסגרת אישפוז יום בבית חולים לילדים באוסטרליה.
התוכנית הטיפולית נמשכת 10 שבועות, ועוד מפגש מעקב אחד אחרי חודש ועוד אחד אחרי חצי שנה. התוכנית כוללת 3 חצאי ימים בשבוע, סה"כ 18 שעות שבועיות, בהן יש התערבות טיפולית רב תחומית, כולל אכילה והשגחות, מעקב דיאטני, רפואי, כמה סוגים של טיפולים קבוצתיים ומעורבות של ההורים ברמה השבועית.
תוצאות המחקר הראו שינוי משמעותי במדדי המשקל, ההתנהגות והעמדות כלפיי התנהגות האכילה המופרעת. האפקט החיובי של הטיפול נמדד ונמצא גם אחרי חצי שנה.
לסיכום, עבור מטופלים אשר סובלים מהפרעת אכילה מסוג אנורקסיה נרבוזה ברמת חומרה בינונית תוכנית של טיפול יום כתחליף לאישפוז מלא יכולה להיות אפקטיבית באותה מידה אם לא יותר וחסכונית יותר עבור המדינה.
תרגמה וערכה: מיכל אפק
Noa
ואפילו מסגרת אחת כזו אין בארצנו, זוועה.