קרוהן וקוליטיס
מנהלי קהילה
ילדים עם מחלות מעי דלקתיות סובלים מחסרים תזונתיים בהיקף נרחב
מחסור בוויטמינים ומינרלים עלול לפגוע בגדילה ולהוביל לסיבוכים – לרבות עייפות ופגיעה בגדילה ובבריאות העצמות. מחקר ישראלי חדש חושף כי ילדים עם מחלות מעי דלקתיות סובלים מחוסרים בהיקפים נרחבים – גם לאחר שנים של טיפולים
מחלות מעי דלקתיות מסוג קרוהן וקוליטיס כיבית מאופיינות בדלקתיות כרונית במערכת העיכול ועלולות לגרום לחוסרים תזונתיים – בין השאר על רקע ירידה בצריכת המזון כתוצאה מכאבי בטן חוזרים והצורך בהגבלה של סוגי המזון בהתאם לטיפול הרפואי – למשל לאחר ניתוח, וכן עקב פגיעה בספיגת המזון עקב שטח ספיגה מצומצם במעי, תסמינים של המחלות – לרבות שלשולים, כמו גם תהליכים מטבוליים מואצים שמאפיינים מחלות אלה.
התופעה משמעותית במיוחד בקרב ילדים שמהווים לפי מחקרים עד לרבע מהמאובחנים החדשים בקרוהן וקוליטיס כיבית, מאחר והם עלולים להשפיע על תהליך הגדילה, והיא מתבטאת בין השאר בחוסרים באבות המזון, בעיקר בחלבונים, וכן בחוסרים בוויטמינים ומינרלים שעלולים להשפיע על מצב הבריאות.
עתה זיהו חוקרים ישראלים את החוסרים העיקריים בוויטמינים ומינרלים אצל ילדים עם קרוהן וקוליטיס כיבית – חוסרים בברזל, אבץ, ויטמין D וחומצה פולית. ומתברר שחוסרים אלה עלולים להישאר לאורך זמן – גם שנים לאחר האבחנה במחלה.
חוסרים תזונתיים שנמשכים שנים
החוקרים ממרכז שניידר לרפואת ילדים ואוניברסיטת תל אביב בחנו ממצאי בדיקות מעקב שבוצעו במדגם של 359 ילדים עד גיל 18 עם מחלות מעי דלקתיות – בגיל 14 בממוצע, 44% מתוכם בנות, ובכללם 240 שאובחנו עם קרוהן ו-119 עם קוליטיס כיבית. כחמישית מהמאובחנים עם קרוהן (19%) סבלו בעת האבחנה במחלה מהפרעות גדילה.
במעקב שנמשך 7 שנים בממוצע, החוקרים זיהו חוסרים תזונתיים בהיקף נרחב, שחלקם נמשכו לאורך כל תקופת המחקר. אצל ילדים שאובחנו עם קרוהן, מחסור בברזל זוהה בקרב רוב הילדים במדגם בשלב האבחנה במחלת המעי הדלקתית (88%) ובקרב מעל לשליש מתוכם (39.5%) גם בבדיקת המעקב האחרונה, בחלוף שנים. כמו כן אובחן מחסור באבץ בקרב מעל למחצית מהילדים (53%) בשלב האבחנה, כשמעל לעשירית (11.5%) הוסיפו לסבול מחוסר זה גם בבדיקת המעקב האחרונה בחלוף הזמן. מעל לשליש מהילדים זוהו עם מחסור בויטמין D – הן בשלב האבחנה (39%%) והן בחלוף שנים, בבדיקת המעקב האחרונה (36%). בנוסף, כעשירית מהילדים תועדו עם מחסור בחומצה פולית (10% בשלב האבחנה ו-13% בבדיקת המעקב האחרונה).
גם אצל ילדים עם קוליטיס כיבית תועד בעיקר מחסור בברזל, אם כי בהיקף נמוך יותר בהשוואה לילדים עם קרוהן – בשלב האבחנה בקרב רוב המאובחנים בקוליטיס כיבית (77%) וגם בחלוף שנים בבדיקת המעקב האחרונה בקרב מעל לשליש מתוכם (44%). מחסור בוויטמין D תועד בקרב כמחצית מהילדים עם קוליטיס כיבית בשלב האבחנה (49%) ובקרב שליש בחלוף הזמן בבדיקת המעקב האחרונה (33%). מחסור באבץ היה פחות חמור בהשוואה לקרוהן: כשליש מהילדים שאובחנו עם קוליטיס כיבית תועדו עם מחסור באבץ בשלב האבחנה (31%) ועשירית מתוכם המשיכו לסבול מחוסר במינרל זה בחלוף שנים (10%). בנוסף תועד מחסור בחומצה פולית בקרב 3.8% בשלב האבחנה – עם עלייה ל-9.7% מהילדים בבדיקת המעקב האחרונה בחלוף שנים.
המחקר העלה כי חוסרים במגנזיום ובוויטמין B12 נדירים אצל ילדים עם מחלות מעי דלקתיות, וזאת למרות שבעבודות אחרות בקרב בוגרים עם מחלות מעי דלקתיות תועדו גם חוסרים בוויטמין B12 שעלולים להוביל לנזקים במערכת העצבים, לרבות נוירופתיה פריפרית.
בבחינת המאפיינים של מחלות המעי הדלקתיות מהם סבלו הנבדקים – נמצא כי חוסרים בברזל ובאבץ היו קשורים לעלייה ברמות הסמן הדלקתי CRP בדם – המעיד על דלקתיות נרחבת, אך לא נקשרו לפעילות המחלות ולדפוסי ההתלקחויות. עוד נמצא כי בנות נטו יותר מבנים לפתח חוסר בברזל, ומתבגרים נטו יותר מילדים קטנים לסבול מחוסר בוויטמין D.
לא נמצא קשר בין התרופות למחלות מעי דלקתיות שהותאמו לילדים שנכללו במחקר – לבין חוסרים תזונתיים שנה לאחר תחילת הטיפול התרופתי.
במחקר השתתפו ד"ר שי ארליך, ד"ר ענת גוז מרק, ד"ר פיראס רינאוי, פרופ' רענן שמיר ופרופ' עמית אסא וממצאיו מדווחים בגיליון יולי 2019 של כתב העת Nutrition in Clinical Practice.
עייפות, כאבי ראש, שברים בעצמות ופגיעה בצמיחה לגובה
בשנים האחרונות מתועדת עלייה באבחון מחלות מעי דלקתיות במדינות המערב מסיבה שעדיין איננה ברורה לאשורה. לפי עבודות, שיעורי התחולאה מוערכים כיום ב-373 מאובחנים לכל 100 אלף ילדים.
החוקרים מציינים כי מנגנונים שונים עלולים להאיץ התפתחות חוסרים תזונתיים בקרב ילדים עם מחלות מעי דלקתות. כך, למשל, פרט לצריכת מזון מוגבלת וירידה ביכולת ספיגת המזון, מחסור באבץ עלול להתפתח גם על רקע הדלקתיות במעי שמובילה לעלייה בהפרשת אבץ בשתן.
החוקרים מצייינים כי עם השנים זיהו באופן מעניין ירידה בהיקף הילדים עם קרוהן שסובלים מחוסרים בחומצה פולית ובהיקף הילדים עם קוליטיס כיבית שסובלים מחוסרים באבץ וחומצה פולית – להערכתם אולי על רקע שיפור בהרגלי התזונה עם השנים מאז האבחנה ואולי אף כתוצאה משימוש במזון רפואי שעשיר ספציפית ברכיבים אלה.
החוקרים מבהירים כי ממצאיהם תורמים לניסוח המלצות תזונתיות עבור ילדים עם קרוהן וקוליטיס כיבית, במטרה להימנע מחוסרים תזונתיים שעלולים להשפיע על בריאותם.
המחקרים משיקים לעבודות נוספות שזיהו ברבות השנים חוסרים בוויטמינים ומינרלים אצל אנשים עם מחלות מעי דלקתיות. כך, למשל, מחקר מאיטליה שפורסם במארס 2016 בכתב העת Digestive and Liver Disease אמד את שכיחותה של אנמיה ב-14% מתוך מדגם של 965 חולים, ומאמר סקירה של חוקרים מדנמרק שפורסם במאי 2018 בכתב העת Journal of Crohn's & Colitis זיהה אצל חולים עם רמות נמוכות מדי של ויטמין D בדם סיכון גבוה יותר להתלקחויות ולאשפוזים בבתי חולים.
לחוסרים התזונתיים אצל ילדים עם מחלות מעי דלקתיות עלולות להיות השלכות רפואיות שחלקן משמעותיות ביותר. מחסור בברזל עלול להוביל לאנמיה – ירידה ברמות ההמולובין בדם, שמאופיינת בחולשה, עייפות יתר, אי סבילות במאמץ, דופק מהיר, קוצר נשימה במיוחד במאמץ, כאבי ראש וסחרחורות ולעתים נשירת שיער. תסמינים אלו עשויים להשפיע גם על תפקודם של ילדים בבית הספר ובחברה. מחסור באבץ עלול להוביל לירידה בתיאבון, עיכובים/ פגיעה בגדילה ובצמיחה לגובה, עיכוב בהחלמת נגעים בעור והפרעות ראיה. מחסור בוויטמין D עלול לפגוע בעצמות ומעלה את הסיכון לשברים, כמו כן, לפי מחקרים, מחסור בוויטמין D עשוי להוביל לעלייה בלחץ הדם, ולפי סקירת מחקרים שפורסמה בחורף 2014 – אצל אנשים עם מחלות מעי דלקתיות אף עלול להוביל להתלקחות המחלה.
מחקרים גם קושרים בין מחסור בווטמין D לבין סיכון מוגבר לפתח קרוהן וקוליטס כיבית באוכלוסייה הכללית: חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת הרווארד דיווחו באביב 2012 כי חוסר בוויטמין D קשור בסיכון מוגבר להתפתחות מחלת קרוהן וכי כל עלייה של 1 ננוגרם למ"ל ויטמין D בדם קשורה להפחתה יחסית של 6% בסיכון למחלה. למטופלים הנוטלים סטרואידים להשראת הפוגה במחלות מעי דלקתיות מומלץ במקרים רבים טיפול משולב בסידן וויטמין D במטרה להפחית סיכון להתפתחות אוסטיאופורוזיס, וזאת מאחר ודלדול עצם מהווה את אחת מתופעות הלוואי של הטיפול בסטרואידים.
הערכה תזונתית הכוללת בדיקות דם לחסרים ספציפיים בוויטמינים ומינרלים מבוצעת לאנשים עם מחלות מעי דלקתיות בהתאם לשלבי המחלה. לפי ההנחיות הקליניות המקובלות, במצב בו מאובחנים בקרב חולים חסרים ספציפיים, חשוב להתייעץ עם דיאטן והרופא המטפל לגבי השלמת החוסר. לדון על סוג ודרך מתן התוסף וכן לנטר את רמתו בדם לאחר תקופה מסוימת.