אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
יכול לקום מהרצפה בלי עזרת הידיים?
מבחן שבודק אם בני 50-80 יכולים להתיישב על הרצפה ולקום עם כמה שפחות תמיכה מנבא את תוחלת החיים הצפויה
חוקרים מצאו כי מבחן פשוט מנבא תמותה – מבוגרים שבעת שהתיישבו על הרצפה ובעת שקמו מהרצפה לעמידה נזקקו למספר עזרים - כמו ידיהם וברכיהם - היו בעלי סבירות גבוהה פי 6 למות מאלה שהצליחו לקום מהרצפה כמעט בלי תמיכה או בלי תמיכה בכלל. המחקר מחזק ממצאים קודמים לפיהם כושר שריר-שלד מהווה מנבא טוב לבריאות בקרב אנשים בגיל העמידה ומעלה.
במסגרת המחקר שפורסם בכתב העת European Journal of Cardiovascular Prevention נערכו מבחנים פשוטים שבדקו את הכושר של מערכת השריר-שלד, ביותר מ-2,000 בני 51 עד 80 מברזיל. הנבדקים התבקשו להתיישב על הרצפה ואז לקום. נאמר להם לנסות לעשות זאת כשהם משתמשים בכמה שפחות תמיכה שהם יכולים, בלי לדאוג לגבי מהירות התנועה.
כל אחת משתי התנועות הבסיסיות הוערכה וקיבלה ציון עד 5, כאשר נקודה אחת הוסרה מהציון על כל תמיכה בה הם השתמשו – לדוגמא הישענות על יד אחת או ברך. כל נבדק הוערך על סולם של 0 עד 10, ולשם ניתוח הנתונים הנחקרים חולקו ל-4 קבוצות על סמך הציון שלהם (0–3; 3.5–5.5; 6–7.5; 8–10).
החוקרים הברזילאים ממרפאת רפואת הספורט בריו דה ז'נרו עקבו אחר הבדקים עד נובמבר 2011. במהלך התקופה 159 מהנבדקים מתו.
רוב מקרי המוות התרחשו באנשים עם ציונים נמוכים במבחן. למעשה, רק שניים ממקרי המוות היו של נבדקים שהציון שקיבלו במבחן היה 10.
לאחר שנלקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו גיל, מין ומידת ההשמנה, ניתוח הנתונים מצא כי המבחן הוא מנבא אמין לתוחלת החיים. לדוגמא, נחקרים שהציון שלהם היה 0-3 היו בעלי סיכון גבוה פי 5-6 למוות מכל סיבה שהיא בהשוואה לאלה שהציון שלהם היה 8-10. כל עליה של נקודה אחת במבחן נקשרה לסיכון נמוך ב-21% למוות.
החוקרים מסכמים כי אם אדם בגיל העמידה או מבוגר מכך יכול להתיישב ולקום מהרצפה באמצעות רק יד אחת – או טוב מכך, ללא כל תמיכה – הסיכוי שלו לשרוד כנראה גבוה יותר משל אנשים שלא יכולים לעשות זאת.
בשנים האחרונות יותר ויותר מחקרים בודקים אם אפשר לנבא את תוחלת החיים שלנו ומנסים לאתר מדדים שיאפשרו לחזות את השנים שנותרו לאדם מבוגר לחיות. בין המנבאים שכבר אותרו: חוזק לחיצת היד, היכולת לקום בקלות מכיסא, היכולת לעמוד על רגל אחת, קצב ההליכה וחוש הריח.
לפרטים נוספים באתר החברה האירופאית לקרדיולוגיה
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה