סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
יין למניעת מחלות לב – גם בסוכרתיים
מחקר מצא כי שתייה מתונה של יין מפחיתה את הסיכון לאירועי לב וכלי דם ולמוות באנשים עם סוכרת סוג 2
מחקרים כבר הראו כי צריכה מתונה של אלכוהול – בעיקר יין – קשורה לסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם. מחקר חדש שערכו חוקרים מאוסטרליה ומפינלנד, מראה כי זה עשוי להיות נכון גם באנשים עם סוכרת סוג 2.
המחקר, שפורסם בכתב העת Diabetes Care, מצא כי שתיה מתונה של יין קשורה להפחתת הסיכון לאירועים קרדיווסקולריים ולמוות מכל סיבה, בקרב מטופלים עם סוכרת סוג 2.
המחקר נערך בקרב יותר מ-11,000 אנשים עם סוכרת סוג 2 מ-20 מדינות, שהיו בגיל 55 לפחות בתחילת המעקב והיה להם לפחות גורם סיכון אחד נוסף למחלות לב וכלי דם. החוקרים בדקו את צריכת האלכוהול בקרב המשתתפים בתחילת המעקב, לאחר שנתיים ולקראת סיום המעקב שנמשך כ-5 שנים בממוצע.
המטופלים חולקו לקבוצת בהתאם למנהגי שתיית האלכוהול שלהם: לא שותים, שותים במתינות (עד 21 משקאות בשבוע לגברים ועד 14 משקאות לנשים) ושתיינים כבדים (יותר מ-21 משקאות בשבוע בגברים ו-14 משקאות בנשים). משקה אלכוהולי הוגדר כחצי ליטר בירה, 125 מ"ל יין או 25 מ"ל במשקאות חריפים.
בסיום המעקב, 10% מהמשתתפים עברו אירועי לב וכלי דם רציניים (שבץ, התקף לב ומוות ממחלות לב וכלי דם), 10% חוו סיבוכים הקשורים לכלי הדם הקטנים כמו מחלת כליה ומחלת עיניים (רטינופתיה סוכרתית) חדשה או החמרה של מחלה קיימת ו-9% מתו מסיבות שונות.
לאחר שהחוקרים נטרלו בניתוח הנתונים גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות - כמו גיל, מין, מידת ההשמנה, עישון, פעילות גופנית, תרופות והיסטוריה של מחלות לב וכלי דם - הם מצאו כי בהשוואה לאלה שלא שתו, לסוכרתיים ששתו כל כמות של אלכוהול היה סיכון נמוך ב-17% לאירועים קרדיווסקולריים, סיכון נמוך ב-15% לסיבוכים הקשורים לכלי הדם הקטנים וסיכון נמוך ב-13% למוות מכל סיבה שהיא.
כפי שמצאו מחקרים קודמים שנערכו באוכלוסייה הכללית, המחקר שנערך בסוכרתיים מצא קשר בצורת U בין צריכת אלכוהול ותוצאות קרדיווסקולריות – משמע שצריכה מרובה של אלכוהול כבר נקשרה לסיכון מוגבר לתוצאות שליליות.
בקרב אלה שהיו תחת הקטגוריה של שתיה מתונה, לא היה קשר משמעותי בין מספר המשקאות שנצרכו לתוצאות שנבדקו. לעומת זאת, בקרב השתיינים הכבדים, נראה שכל משקה נוסף העלה את הסיכון לאירועי לב וכלי דם ולמוות.
ההטבות הבריאותית בקרב שתיינים מתונים נצפו בעיקר בקרב אלה ששתו יין: לאלה ששתו בעיקר יין היה סיכון נמוך ב-22% לאירועים קרדיווסקולריים וסיכון נמוך ב-23% למוות מכל סיבה, בהשוואה לאנשים שלא נהגו לשתות אלכוהול.
המחקר אומנם מצביע על קשר בין צריכה מתונה של אלכוהול להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם ומוות באנשים עם סוכרת, אבל מחקר כזה לא יכול להוכיח קשר של סיבה-תוצאה. כמובן שאין לראות במחקר המלצה לסוכרתיים להתחיל לשתות אלכוהול. אבל נראה שמי שנהנה מכמה כוסות של יין פה ושם יכול להמשיך לשתות בשקט ולמי ששותה כמויות גדולות, כדאי להפחית בכמות.
Diabetes Care. Published online February 27, 2014
schdror
אני חושב שיותר מהכל זאת המחקר מוכיח שכל מה שמוריד סטרס מסייע לבריאותינו . ראיתי גם מחקר דומה לגבי שוקולד. גם בשוקולד וגם ביין יש סוכרים , אבל עדיין הם במינון נכון הם טובים לסוכרתיים ולו רק בזכות כך שלשניהם יש השפעה על הורדת הסטרס- שהוא אולי המקור הכי משפיע במחלות מסוג זה .
גם הספורט , מעבר לתרומה שלו לסיבולת לב ריאה וזרימת הדם- הורדת הסטרס היא משמעותית יותר - כזה הוא היין !