סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
יותר מוצרי חלב עתירי שומן בתזונה ויותר תמותה
אוכלי ירקות, פירות ומזון לא-שמן חיים יותר
זקנים עם תזונה בריאה חיים יותר. הרבה ירקות ופירות ומעט שומן מקטינים את הסיכוי לתמותה וקשורים עם חיים ארוכים יותר בכ- 10 שנים.
בניסוי במרילנד עקבו אחרי כ- 2500 מבוגרים בני 70-79 שנים שחולקו ל- 6 קבוצות על פי סוג התזונה העיקרי שלהם.
שעור התמותה הגבוה ביותר היה שייך לקבוצה שניזונה בהרבה מוצרי חלב עתירי שומן כמו גלידה, גבינות שמנות וחלב מלא.
בין 100 משתתפים היו 12 אנשים שחיו יותר בתזונה בריאה לעומת הקבוצה הניזונה מממוצרי החלב עתירי השומן.
כל המשתתפים חולקו ל-6 הקבוצות הבאות על פי סמני תזונתם:
* מזון בריא - הרבה ירקות ופירות, דגים, עוף, מוצרי חלב דל שומן ודגנים מלאים. היו בקבוצה זאת, 374 משתתפים ומתו ב- 10 שנים 21%.
* מזון חלבי עתיר שומן, היו 332 משתתפים ומתו ב- 10 שנים 34%.
* בשר, אלכוהול וצ'יפס, היו 693 משתתפים ומתו ב- 10 שנים 31%.
* ארוחות בוקר עם דגנים, היו 386 משתתפים ומתו ב- 10 שנים 28%.
* דגנים מזוקקים, היו 458 משתתפים ומתו ב- 10 שנים 30%.
* ממתקים וקינוחים, היו 339 משתתפים ומתו 32%.
חשוב לציין שבקבוצה המזון הבריא היו גם משתתפים שחיו בריא יותר לא רק בתזונתם, כמו פחות עישון ויותר פעילות גופנית.
J Am Diet Assoc. 2011, 111(1), 84-91
וגם, בקורת בניו-יורק טיימס על השתתפות הממשלה בשיווק מוצרי חלב עתירי שומן (כמו פיצה), כפי הנראה לעזור לתעשיית החלב גם במחיר פגיעה בבריאות הציבור.
תרגום ואכילה : ד"ר דינה ראלט