סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
מחקר: למניעת סוכרת אכלו מוצרי חלב והפחיתו בבשר
לצד מחקרים בעבר שזיהו תועלת אצל צמחונים וטבעונים במניעת סוכרת, כעת מתברר כי אין צורך לחדול לחלוטין מאכילת מוצרים מן החי להורדת הסיכון למחלה. מחקר חדש מזהה כי אמנם בשר מגדיל את הסיכון לסוכרת, אך מוצרי חלב דווקא מורידים את הסיכון. מדוע?
בשנים האחרונות עולה קרנן של התזונה הצמחונית והטבעונית, אשר מיוחסות להן סגולות משפרות בריאות. בין השאר, נמצא כי הימנעות ממזונות מן החי תורמת לירידה ברמות הסוכר בדם ומועילה להורדת הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2. אולם עד עתה לא בוצע ניתוח מעמיק לכלל סוגי המזונות שמקורם בבעלי חיים בנוגע לסיכון לתחלואה בסוכרת סוג 2 או החמרתה.
מטה אנליזה חדשה ומקיפה מצאה כי יש הבדלים בין סוגי המזון: אמנם בשר נקשר עם סיכון גבוה יותר לסוכרת, ובעיקר בשר אדום ומעובד, אולם מוצרי חלב דלי שומן דווקא תורמים להורדת הסיכון למחלה.
החוקרים מהיחידה לחקר סוכרת, תזונה ומטבוליזם באוניברסיטת 'פדריקו השני' בנאפולי שבדרום איטליה ביצעו בחינה מעמיקה ל-13 מטה אנליזות הכוללות יחדיו 175 מחקרים שבחנו את ההשפעות התזונתיות על הסיכון לסוכרת סוג 2 ופורסמו בספרות המדעית. המחקרים שעליהם מבוססת הסקירה הם ברובם 'מחקרי עוקבה פרוספקטיביים' – כלומר מחקרים שנחשבים לחזקים ביותר במדע מבחינת הוכחות מדעיות אשר אוספים נתונים בזמן אמת ולא משתמשים בנתונים שנאספו מראש. כל המחקרים בחנו השפעות של צריכת מזונות שונים על הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2.
חלב ומוצריו – תורמים למניעת סוכרת
ניתוח הממצאים העלה כי צריכה של 100 גרם בשר ליום מעלה ב-20% את הסיכון לפתח סוכרת, וצריכת בשר אדום ספציפית מעלה ב-22% את הסיכון למחלה. צריכה של 50 גרם ליום בלבד של בשר מעובד מעלה ב-30% את הסיכון למחלה, ואילו צריכת 50 גרם ליום של עוף העלתה במחקר באופן מתון בלבד ב-4% את הסיכון לסוכרת.
לעומת זאת, צריכת מוצרי חלב דווקא נמצאה מועילה למניעת סוכרת: צריכה של 200 גרם ליום של חלב ומוצריו הורידה ב-5% את הסיכון לפתח סוכרת סוג 2, צריכה של מוצרי חלב דלי שומן הורידה ב-4% את הסיכון לסוכרת, שתייה יומית של חלב ניגר לוותה בירידה של 10% בסיכון לסוכרת, וצריכה של 100 גרם יוגורט ליום הורידה ב-6% את הסיכון למחלה. לצריכה של גבינות ומוצרי חלב עתירי שומן לא הייתה השפעה על הסיכון לסוכרת.
גם דגים לא השפיעו בניתוח נתונים זה על הסיכון הכולל לסוכרת. לצריכה יומית של ביצים הייתה השפעה מינורית בעלייה של 7% בסיכון לסוכרת, אולם החוקרים מציינים כי איכות המחקרים בנושא הייתה נמוכה.
הממצאים דווחו החודש בכנס השנתי ה-58 של החברה האירופית לחקר הסוכרת (EASD) שנערך בשטוקהולם שבשבדיה.
בראיון לתקשורת האמריקאית אמרה החוקרת הראשית ד"ר אנליסה ג'יוסווה כי על פי ממצאי העבודה, "תזונה המבוססת על צמחים, אשר מגבילה את צריכת הבשר, ועם אכילה מתונה של דגים וביצים ומוצרי חלב עתירי שומן, וצריכה קבועה של מוצרי חלב דלי שומן, חלב ויוגורט – עשויה להוות את האסטרטגיה המועילה ביותר והנגישה ביותר באוכלוסייה כדי למקסם את האפשרות למנוע סוכרת סוג 2".
סידן, ויטמין D ופרוביוטיקה
טיבו של הקשר שזוהה בעבודה בין צריכת מוצרי חלב דלי שומן למניעת סוכרת אינו ברור דיו, אולם בפרסום הממצאים מציינים החוקרים כי ייתכן ומקורו בהשפעותיהם של מרכיבים תזונתיים שונים שמצויים בחלב ומוצריו, לרבות ויטמינים ומינרלים כמו סידן וויטמין D אשר מעבר להשפעתם על בריאות העצמות, יש להם השפעה מיטיבה על המטבוליזם (חילוף החומרים) של סוכרים בגוף האדם.
מעבר לכך, חלבוני 'מי גבינה' המצויים בחלב (Whey Proteins) הוכחו בעבודות בתרומתם לוויסות עליות ברמות הסוכר בדם לאחר ארוחות ויש להם תפקיד בבקרה על תחושות תיאבון ועל משקל הגוף.
כמו כן, בפרוביוטיקה המצויה ביוגורט זוהתה השפעה מיטיבה המונעת צבירת משקל עודף והשמנה – כאשר גם השפעה זו עשויה לתרום להורדת הסיכון לסוכרת סוג 2 על רקע הקשרים ההדוקים שבין סוכרת להשמנה.
לעומת זאת, המחקר הנוכחי מספק עדות נוספת לסכנות שטמונות בצריכת בשר אדום ומעובד, שנקשרו באופן ישיר בעלייה בסיכון לסוכרת סוג 2, וזאת לצד סכנות נוספות שיוחסו לבשר – אשר מוגדר משנת 2015 גם כמסרטן בבני אדם. בהבדל ממוצרי חלב, בשר מכיל כמויות גבוהות של חומצות שומן רווי, כולסטרול וברזל (ברזל מסוג HEME שמקורו מן החי) – אשר מגבירים את הסיכון לתהליכי עקה חמצונית ודלקתיות מוגברת, ועשויים להשפיע לרעה על הרגישות לאינסולין, וכך מעודדים מנגנון של תנגודת לאינסולין שעלול להוביל סוכרת סוג 2. ובנוסף, בשר מעובד מכיל ניטרטים וניטריטים וכמויות גבוהות של מלח (נתרן) – שעשויים לפגוע בתאי הלבלב מייצרי אינסולין ובתפקוד כלי הדם, ובכך פוגעים גם כן ברגישות לאינסולין ומשפיעים על סיכון גבוה יותר לסוכרת. בעוף, לעומת בשר, תכולת שומנים נמוכה יותר בהשוואה לבקר, טלה וחזיר, והוא מכיל חומצות שומן מומלצות יותר ורמות נמוכות יותר של ברזל.
דגים לא נמצאו בעבודה הנוכחית כמשפיעים על הסיכון לסוכרת, ואכן במחקרים בספרות הרפואית – חומצות שומן בלתי רוויות שמצויות בדגים כמו 'אומגה 3' עד כה נקשרו יותר במחקרים למניעת מחלות לב וכלי דם, כאשר עבודות שבחנו את השפעתן על מניעת סוכרת הולידו עד כה ממצאים שאינם חד משמעיים. יחד עם זאת, יש מספר עבודות שזיהו את היתרונות באכילת דגים כנגד סוכרת, למשל מחקר מספרד שמצא בשנת 2011 כי אוכלי דגים מציגים רמות נמוכות יותר של סוכר בדם ונטייה נמוכה יותר להתפתחות סוכרת, ומחקר אירופי שנה קודם לכן בו נמצא כי מי שאכלו דגים יותר מפעם בשבוע היו בסיכון נמוך ב-25% לפתח סוכרת בהשוואה לאלו שאכלו דגים פחות מפעם בשבוע.
תזונה ים תיכונית
הממצאים החדשים עשויים לתרום לשיפור ההנחיות התזונתיות למניעה וטיפול בסוכרת סוג 2, אשר כיום אינן כוללות ברובן פירוט מקיף ביחס למזונות המופקים מבעלי חיים. כיום מרבית הקווים המנחים למניעת סוכרת מתמקדים בצריכה מספקת של פירות וירקות עתירי סיבים תזונתיים ובהפחתת הצריכה של סוכר מעובד, שומנים רוויים ומוצרי מזון מעובדים, "אולם אין בהן התייחסות לגבי מוצרי מזון מן החי שעשויים דווקא להועיל במניעת סוכרת סוג 2", מדגישה ד"ר ג'יוסווה.
לדברי ג'יוסווה, ממצאי המחקר מחדדים את יתרונותיה של התזונה הים תיכונית, שאמנם מבוססת בעיקרה על פירות וירקות, וגם היא מגבילה צריכת בשר אדום, אך אינה שוללת את כלל מוצרי המזון שמופקים מבעלי חיים, ובשנים האחרונות הוכחה כאחת הדיאטות המוצלחות לשמירה על אורח חיים בריא ומניעת תחלואה – בעיקר של מחלות לב וכלי דם, אולם גם יש ראיות המתייחסות להשפעה המיטיבה במניעת סוכרת. כך, למשל, מחקר מאיטליה שפורסם באביב 2014 זיהה כי תזונה ים תיכונית יכולה להאט התקדמות של סוכרת.
יש לציין כי הנחיות תזונתיות לסוכרתיים שהתמקדו בעבר בעיקר בצריכת מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך, עוברות שינוי בשנים האחרונות לעבר תזונה מותאמת אישית המבוססת על מדדים שונים, לרבות הרכב החיידקים הטובים שמאכלסים את המעי – המיקרוביום.
ההתייחסות לתזונה כאמצעי למניעת סוכרת סוג 2 הולכת וצוברת אהדה בעולם הרפואה לאחרונה, וזאת לצד הורדה במשקל עודף ושמירה על משקל תקין, אשר מהווים יעד נוסף במניעת סוכרת – בעקבות הקשר המתהדק שבין סוכרת להשמנה: מדובר בקשר דו כיווני, כאשר השמנה מעלה את הסיכון לסוכרת, ואף סוכרת מצדה מגבירה את הנטייה לצבור משקל עודף.
לצד הפרסום הנוכחי, מחקרים רבים מחדדים את יתרונותיה של תזונה צמחונית וטבעונית במניעת סוכרת. מאמר סקירה שפורסם בקיץ 2018 מצא כי צמחונות מובילה לירידה ברמות הסוכר בדם ושיפור של 0.29% בערכי ההמוגלובין המסוכרר הממוצעים. בחורף 2011 מצאו חוקרים אמריקאים כי תזונה צמחונית מפחיתה את הסיכון לסוכרת, כשההשפעה המניעתית מיוחסת הן לרכיבים תזונתיים ספציפיים בפירות וירקות והן להשפעה של צמחונות על ירידה בסיכון להשמנה – כגורם סיכון נוסף לסוכרת.
לדברי ג'יוסווה, לאור הממצאים החדשים, "חשוב לזכור שכששומעים על דיאטה טבעונית כלשהי למניעה או ניהול או ריפוי של סוכרת סוג 2, כשהדיאטה כוללת רק מזונות מן הצומח, זה לא אומר שבאופן אוטומטי היא כוללת רק מזונות שמועילים נגד סוכרת. ובאותה מידה, הוצאה של כלל מוצרי המזון שמקורם מבעלי חיים אינה מורידה אוטומטית את הסיכון לסוכרת. יש ראיות כי מוצרי מזון מן הצומח שהינם מעובדים או עתירי סוכר פשוט, כמו לחם לבן, ביסקוויטים ומשקאות ממותקים – עשויים להיות מזיקים בדיוק באותה מידה כמו בשר אדום ומעובד להתפתחות סוכרת והחמרתה".