מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותיותר חורים בשיניים – פחות סיכון לסרטן?

יותר חורים בשיניים – פחות סיכון לסרטן?

מחקר חדש העלה ממצא מפתיע: כשהשיניים במצב רע, הסיכון לסרטן הראש והצוואר נמוך יותר. למה?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לאנשים עם יותר חורים בשיניים עשוי להיות סיכון מופחת לסרטן הראש והצוואר מסוגים מסוימים. כך לפחות עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Otolaryngology. מדובר בממצא מפתיע, מאחר וחורים בשיניים נחשבים כסימן לבריאות פה לקויה, שנקשרה לסיכון מוגבר לסרטן.

 

החוקרים מאוניברסיטת באפלו מאמינים כי הסיבה לכך עשויה להיות שחיידקים המפיקים חומצה לקטית הגורמת לחורים, מגנים מפני התפתחות של תאים סרטניים.

 

חורים בשיניים נגרמים על ידי חומצה לקטית המופקת על ידי חיידקים שונים - אותם חיידקים המשמשים להפקת יוגורט. לחיידקים יש תפקיד חשוב בעיכול מזון וגם במערכת החיסון הרירית המקומית ומערכת החיסון הכללית של הגוף. הפחתה של אותם חיידקים נקשרה למחלות דלקתיות, לאלרגיות, להשמנה ולסרטן. לחיידקים אלה מתברר, עשוי להיות תפקיד מרכזי גם במניעת סוגים מסוימים של סרטני הראש והצוואר.

 

לדברי החוקרים, עדויות קודמות העלו שחיידקים המפיקים חומצה לקטית עשויים לעורר תגובה חיסונית המכונה "תגובת תא Th1". תגובה זו נקשרה במחקרים לסיכון מופחת לסרטן. לעומת זאת, החיידקים המעורבים במחלות חניכיים נקשרו לסיכון מוגבר לסרטן.

 

במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון אם קיים קשר בין חורים בשיניים ובין הסיכון לסרטן. לשם כך הם השוו 399 מטופלים עם סרטני הראש והצוואר ל-221 אנשים הדומים להם במאפיינים, ללא סרטן. 

 

הנחקרים חולקו לשלוש קבוצות לפי מספר החורים בשיניהם. נמצא כי אלה שהיו בשליש עם החורים הרבים ביותר, היו בעלי הסבירות הנמוכה ביותר להיות עם סרטן ראש או צוואר מסוגים מסוימים, בהשוואה לאלה עם החורים המעטים ביותר.

 

גם לאחר שנלקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו מין, מצב משפחתי, עישון ואלכוהול, לאלה עם החורים הרבים ביותר היה סיכון נמוך בשליש לסרטן ראש או צוואר מסוגים מסוימים. 

 

בנוסף, לאלה עם הכי הרבה כתרים בשיניים, היה סיכון נמוך כמעט בחצי לסרטני הראש והצוואר מאותם סוגים, בהשוואה לשליש הנחקרים עם הכי פחות כתרים.

 

החוקרים מדגישים כי הממצאים לא צריכים להוביל אנשים לפתח חורים בתקווה שיוכלו למנוע את הסרטן. לחורים בשיניים סיכונים משל עצמם.

 

בנוסף, למחקר מגבלות רבות, בהן גודלו, ההתמקדות בחורים קיימים בלבד וחוסר המידע על גורמים אחרים כמו התזונה של הנחקרים. המחקר גם לא יכול להוכיח כי הקשר שנמצא הוא קשר של סיבה-תוצאה.

 

אבל, אם מחקרים אחרים יאוששו את תוצאות מחקר זה, בעתיד ניתן יהיה לפתח אסטרטגיות לשימוש בהשפעות המיטיבות של החומצה הלקטית שמפיקים החיידקים, תוך כדי הפחתת הסיכון לחורים.

 

 

JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. Published online September 12, 2013