מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותיוגה ומדיטציה יפחיתו את רמות הסוכר בדם

יוגה ומדיטציה יפחיתו את רמות הסוכר בדם

חוקרים ריכזו נתונים מ-28 מחקרים ומצאו כי תרגולי גוף-נפש יעילים בהפחתת רמות הסוכר בדם בסוכרתיים. יוגה יעילה כמעט כמו תרופות לסוכרת


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

תרגול יוגה, מדיטציה וטכניקות אחרות של גוף-נפש עשוי לעזור לאנשים עם סוכרת סוג 2 להפחית את רמות הסוכר בדם ולצמצם את הסיכון לסיבוכים. כך עולה ממחקר חדש שממצאיו פורסמו בכתב העת Journal of Integrative and Complementary Medicine.

 

במסגרת המחקר החוקרים האמריקאים מאוניברסיטת דרום קליפורניה ניתחו נתונים ממחקרים שבחנו תרגולי גוף-נפש שונים כדי לבחון את ההשפעה שלהם על רמות הסוכר בדם. מתוך מאות מחקרים הם איתרו 28 מחקרים מבוקרים שעמדו בקריטריונים. רוב המחקרים התרכזו ביוגה – שלרוב משלבת תנוחות גופניות, נשימות ומדיטציה. 10 מחקרים בחנו צ׳י קונג, דמיון מודרך, מדיטציה או תוכניות להפחתת לחץ המבוססות על מיינדפולנס.

 

המחקרים שנכללו בסקירה הם כולם מחקרים התערבותיים מבוקרים שבדקו את ההשפעה של טיפולי גוף-נפש על רמות הסוכר בדם בקרב סוכרתיים לצד טיפול תרופתי סטנדרטי, בהשוואה לסוכרתיים שקיבלו טיפול סטנדרטי בלבד.

 

באופן כללי נמצא כי תרגול הטכניקות סייע לאנשים עם סוכרת סוג 2 להפחית את ההמוגלובין המסוכרר שלהם – מדד המעיד על רמות הסוכר הממוצעות בדם בשלושת החודשים האחרונים.

 

בקרב חולי סוכרת רמת המוגלובין מסוכרר נמוכה מ-7% נחשבת לתקינה לפי המלצות איגוד הסוכרת האמריקאי (ADA) שאומצו גם בישראל. עם זאת, החוקרים מסבירים כי רק 51% מהמטופלים עם סוכרת סוג 2 מגיעים לרמות ההמוגלובין המסוכרר המומלצות.

 

מניתוח הנתונים עולה כי הירידה בהמוגלובין המסוכרר בעקבות תרגולי גוף-נפש הייתה 0.84% בממוצע. לדברי החוקרים ההשפעה על רמות הסוכר בדם גדולה מהציפיות שלהם ואינה רחוקה מזו של מטפורמין – תרופה סטנדרטית לסוכרת שנמצא שמפחיתה את ההמוגלובין המסוכרר במעט יותר מ-1% בממוצע, ולהתערבויות מוכחות אחרות שמפחיתות את רמות הסוכר בדם - שינויי תזונה ופעילות גופנית.

 

שינויים באורח החיים

 

הפעילות עם ההשפעה הגדולה ביותר על רמות הסוכר בדם מבין תרגולי הגוף-נפש שנבדקו היא יוגה, שהובילה לירידה של 1% ברמות ההמוגלובין המסוכרר. ככל שאנשים תרגלו יוגה בתדירות גבוהה יותר – כך ההשפעה על רמות הסוכר בדם הייתה גדולה יותר.

 

בקרב נבדקים שתרגלו טכניקות מיינדופלנס – הירידה הממוצעת ברמות ההמוגלובין המסוכרר הייתה 0.48%, וצ׳י קונג הוביל לירידה של 0.66% בממוצע.

 

תרגולי גוף-נפש רבים כוללים פעילות גופנית – שבעצמה יכולה לשפר את רמות ההמוגלובין המסוכרר. התערבויות גוף נפש גם מובילות למודעות מוגברת ולכן הן עשויות לקדם שיפורים בתזונה ובפעילות הגופנית של המתרגלים. מעבר לכך, לתרגולים כאלה עשויה להיות השפעה בהפחתת לחצים – מה שעשוי גם להוביל להטבה באיזון המחלה. לחץ נפשי עלול להעלות את רמות הסוכר בדם ובעבודות רבות נמצא כי אוכלוסייה שחיה בתנאי לחץ חשופה לעלייה בסיכון לסוכרת.

 

אבחנה של סוכרת סוג 2 דורשת בראש ובראשונה שינויים באורח החיים. במטופלים עם סוכרת המתבטאת בחריגה מתונה ביותר של רמות הסוכר בדם, שלב הטיפול הראשון במחלה צפוי לכלול בעיקר המלצות לשינוי אורח החיים, בניסיון להתגבר על המצב ללא צורך בתרופות. גם המטופלים בתרופות לסוכרת נדרשים לשמור על אורח חיים בריא ופעיל במטרה לעכב את הידרדרות המחלה ולמנוע התפתחות סיבוכים הקשורים למחלה.

 

המחקר החדש מעלה את האפשרות כי לצד שמירה על תזונה בריאה ומשקל תקין ולצד ביצוע פעילות גופנית באופן סדיר, כדאי כחלק מהשינויים באורח החיים לנסות להוסיף תרגול גוף-נפש כגון יוגה או תרגולי נשימה – וזאת כמובן בנוסף לטיפול התרופתי הנדרש ולא במקומו.

 

 

Journal of Integrative and Complementary Medicine, Published Online: 7 Sep 2022 https://doi.org/10.1089/jicm.2022.0586