מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותידיד לעת צרה: כלב מסייע למנוע חרדה אצל ילדים

ידיד לעת צרה: כלב מסייע למנוע חרדה אצל ילדים

מחקר אמריקאי מצא כי גידול כלב בבית יכול לתרום לילד ברמה הנפשית למניעת התפתחות חרדה מסוגים שונים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הילדים מתחננים שתקנו להם כלבלב? מבטיחים לרדת אתו לחצר חמש פעמים ביום? מספרים שיתנו לו אוכל וינקו אחריו בעצמם? לפני שאתם מסרבים, כדאי שתקראו את הידיעה הזו. הנה עוד סיבה למה כדאי לאמץ כלבלב: גידולו עוזר להפחית חרדה בקרב ילדים, כך מצא מחקר אמריקאי חדש.

 

החוקרים מאוניברסיטת אוקלהומה ומבית הספר לרפואה דארתמוס (Dartmouth) בניו המפשייר ניתחו במשך 18 חודשים שאלונים ונתונים אודות 634 ילדים שביקרו במרפאות ילדים באזורים כפריים במדינת ניו יורק.

 

לפני הביקור במרפאה השיבו הורי הילדים על שאלון מקיף הנוגע לבריאותם, למסת הגוף של הילדים (מדד ההשמנה BMI), וכן אודות מצבם הגופני והנפשי. כמו כן, ההורים נשאלו האם גדל בביתם בעל חיים כלשהו וכמה שעות בממוצע הילדים מבלים בצפייה בטלוויזיה ומול מסך המחשב.

 

החוקרים מצאו כי 21% מהילדים שגדלו בלי נוכחות של כלב בביתם הראו סימנים של חרדה והפרעות נפשיות נוספות נלוות, לעומת 12%מהילדים שגדלו עם כלב.

 

לשבור את הקרח

 

גם בשאלון חרדה שמילאו הורי הילדים (SCARED-5) שמאבחן מצבי חרדה שונים, לרבות חרדה כללית, חרדת נטישה, חרדה חברתית, חרדה מבית הספר ותסמיני חרדה פיזיים, נמצא כי הציון הממוצע שקיבלו ילדים עם כלב בבית (1.13 נקודות) היה נמוך ב-19%מזה שקיבלו ילדים ללא כלב (1.4 נקודות). לא נמצאו הבדלים מבחינת זמן השימוש במסכי מחשב וטלוויזיה, מדד מסת הגוף או פעילות גופנית בין ילדים שגידלו כלבים ובין אלה שלא. ממצאי המחקר מדווחים בגיליון נובמבר 2015 של כתב העת Preventing Chronic Disease של המרכז לבקרת מחלות בארה"ב (CDC).

 

"גידול של כלבלב עשוי להפחית חרדה בקרב ילדים, ובמיוחד חרדת נטישה וחרדה חברתית ויש לכך כמה סיבות", מציינים החוקרים. לטענתם, גידול כלב מסייע ביצירת קשר ואינטראקציה עם אחרים, וכמו כן נוכחות כלבלב בסביבה עוזרת 'לשבור את הקרח' בסיטואציות חברתיות ולייצר קשרים חברתיים. החוקרים מציינים כי קשר שמתפתח בין ילד לחיית המחמד שלו עשוי אף למתן את התפתחותן של בעיות נפשיות בתקופת ההתבגרות או מאוחר יותר בחיים.

 

מחקרים קודמים שנערכו בתחום הוכיחו כי לאינטראקציה קבועה עם חיית מחמד ביתית יש השפעה פיזית: היא מובילה להפחתה בייצור הורמון הלחץ קורטיזול ולהגברת הפרשתו של ההורמון אוקסיטוצין, שמוכר כהורמון המשרה נינוחות ואפילו שמחה (וקרוי גם בשפה העממית "הורמון האהבה"). ויש מחקרים הגורסים כי גידול חיית מחמד מעכבת הופעה של מחלת האסתמה בקרב ילדים עם נטייה לכך.

 

מחקרים נוספים מהשנים האחרונות מצביעים על תועלות נפשיות בגידול חיות מחמד, ובייחוד כלבים: מחקר בריטי שפורסם בספטמבר 2010 מצא כי כלב בבית מפחית את הסיכון להשמנה אצל ילדים מאחר והוא מעורר אותם לפעילות גופנית; מחקר יפני מאוקטובר 2010 מצא כי מראה של גורי כלבים ושל חיות חמודות ככלל, אפילו בתמונות בלבד, תורם לשיפור יכולת הריכוז; ומחקר מיולי 2014 מצא כי לכלב גם איכויות של אנטי אייג'ינג, כשהוא מסייע למבוגרים להישאר פעילים ועשוי להצעיר אותם בעשר שנים.

 

 

Preventing Chronic Disease, DOI: http://dx.doi.org/10.5888/pcd12.150204

כלבים מעדיפים ליטוף בטן על פני חטיף אוכל...
http://www.sciencemag.org/news/2016/08/dogs-would-rather-get-belly-rub-treat