טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה בילדים בישראל
כמה מחולי הטרשת הנפוצה בישראל הם ילדים ומהם הסימפטומים השכיחים המביאים לאבחון המחלה בילדים?
טרשת נפוצה מאופיינת כמחלה המתפרצת בקרב מבוגרים צעירים, בממוצע בגיל 29. טרשת נפוצה בילדים היא נדירה ופחות מוכרת, אך ניתן היום למצוא ילדים כבר בני מספר חודשים עם אבחנה זו. מחקר ייחודי שסקר את מאפייניהם של הילדים עם טרשת נפוצה בישראל מציג את השכיחות, הסימפטומים, החלוקה המגדרית והפרוגנוזה לקבוצה זו.
טרשת נפוצה היא מחלה הפוגעת במערכת העצבים המרכזית - המוח וחוט השדרה. מערכת החיסון שלנו פועלת במטרה להגן על גופינו מגורמים עוינים כגון חיידקים ומזהמים למיניהם, אבל בטרשת נפוצה המערכת תוקפת את המיאלין בגוף - החומר שמבודד ומגן על סיבי העצב. משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצב להעביר מידע, מה שמוביל למגוון סימפטומים.
במחקר שסקר את מקרי הטרשת הנפוצה בילדים בישראל, נבדקו נתוניהם של 1,129 אנשים עם טרשת נפוצה שנמצאו במעקב נוירולוגי בין השנים 1995-2009.
מתוך כל הנבדקים נמצאו רק 10 המתאימים להגדרה של טרשת נפוצה בילדים - כלומר שהתפרצות המחלה התרחשה לפני גיל 12. 74 נבדקים הוגדרו עם טרשת נפוצה בנעורים, אצלם התפרצות המחלה התרחשה בין הגילאים 12-18.
הניתוח הסטטיסטי הראה כי בממוצע, רק ילד אחד מתחת לגיל 12 מפתח טרשת נפוצה בישראל כל שנה. ילדים מתחת לגיל 12 מהווים פחות מ-1% מכלל המאובחנים בטרשת נפוצה - מחלה שאינה נפוצה מלכתחילה.
מממצאי המחקר שפורסמו בכתב העת IMAJ עולה כי הסימפטומים השכיחים ביותר שהובילו לאבחנה של טרשת נפוצה בילדים היו פגיעה בראייה וחולשת שרירים שהביאה לפגיעה בתפקוד.
כל הילדים אובחנו עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי והזמן שעבר בין התקף הטרשת הראשון לבא אחריו נע בין 0.3 ל-4.2 שנים.
על אף התדירות הגבוהה של התקפים בקרב ילדים עם טרשת נפוצה, לא נצפתה החמרה משמעותית במצבם הנוירולוגי. בעוד שבמשך תקופת המעקב (כ-15 שנה) 9.4% מקרב המאובחנים בגיל ההתבגרות פיתחו נכות משמעותית ו-14.4% מקרב המבוגרים, לא נצפתה החמרה כה משמעותית במצבם הנוירולוגי של הילדים.
ילדים ידועים ביכולת ההחלמה והשיקום שלהם. מחקרים קודמים הציגו את יכולתם היוצאת דופן של ילדים להחלים מפגיעות ראש בגיל מוקדם. הסיבה לכך היא שה"פלסטיות" של המוח - כלומר היכולת לתקן תאי עצב שנפגעו וליצור קשרים חדשים בין תאי העצב - היא מאוד גבוהה בתקופת הילדות. כנראה שיכולת זו מהווה גורם חוסן לתהליך הדלקתי המתרחש במחלת הטרשת הנפוצה.
עוד נמצא במחקר כי לאף אחד מתוך 10 הילדים עם טרשת נפוצה לא היו בני משפחה (הורים או אחים) המאובחנים עם אותה המחלה.
ממצא מעניין נוסף שעלה הוא שבקרב ילדים ישנו היפוך מגדרי - בקבוצת גיל זו, ישנם יותר ילדים מאובחנים בהשוואה לילדות. זאת לעומת מבוגרים וצעירים לאחר גיל ההתבגרות, אצלם רואים כיצד ישנן יותר נשים המאובחנות עם המחלה. כנראה וממצא זה מצביע על תפקיד ההורמונים בהתפתחות המחלה.