טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה: תוצאות מבטיחות לתרופה חדשה
תרופה אוראלית חדשה סיימה סדרה של ניסויים המצביעים על יעילות ובטיחות שתוצאותיהם הפתיעו לטובה
שני מחקרים חדשים מצאו כי התרופה dimethyl fumarate) BG-12), תרופה הניטלת בבליעה, הצליחה להפחית את כמות ההתקפים באנשים עם טרשת נפוצה ב-50%.
התרופה של חברת ביוג'ן מיועדת לטיפול באנשים עם טרשת נפוצה להם מהלך התקפי-הפוגתי. התרופה כבר נמצאת במסלול לקראת אישורה על-ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA), בכדי שתהפוך לתרופה האוראלית השלישית לטרשת נפוצה.
הפרסום הנוכחי על תוצאות המחקרים מגיע רק שבוע לאחר שאושרה התרופה האוראלית השנייה לטרשת נפוצה האובאגיאו.
שני המחקרים החדשים שבחנו את התרופה פורסמו בכתב העת המדעי היוקרתי The New England Journal of Medicine. הממצאים מראים כי ה- BG-12 מצליחה להפחית את כמות ההתקפים ב- 50%. בנוסף נמצא, כי התרופה מצליחה להפחית באופן משמעותי את הנגעים במוח ואת התקדמות המחלה בהשוואה לטיפול בפלצבו.
נתונים אלו הופכים את התרופה למאוד אטרקטיבית. על-פי הנתונים שפורסמו היא יעילה יותר בהפחתת כמות ההתקפים בהשוואה לזריקות המבוססות על אינטרפרון-בטא והתרופה האוראלית החדשה אובאגיאו, אשר מפחיתות את כמות ההתקפים בכ-1/3. מן הצד השני, היא פחות יעילה מתרופות הקו השני, הגילניה והטייסברי, אך הרבה יותר בטוחה מהן.
בניסויים שנערכו חולקו הנבדקים לקבוצה שקיבלה 240 מיליגרם BG-12 פעמיים ביום, קבוצה שקיבלה את אותו המינון שלוש פעמים ביום וקבוצה שקיבלה פלצבו. בשתי הקבוצות שקיבלו את התרופה נראתה הפחתה של כ-50% בכמות ההתקפים, ללא הבדל משמעותי בניהן.
באשר להפחתת הנגעים במוח, נמצא כי נטילה של BG-12 פעמיים ביום הפחיתה את מספרם של נגעים חדשים או גדילתם של ישנים ב-71%. בנוסף ליתרונות אלו, נמצא כי הטיפול הצליח להפחית את התקדמות הנכות בעקבות המחלה ב-38%.
תופעות הלוואי השכיחות של התרופה כוללות, תחושה של חום והסמקה, בחילות, שלשולים, התכווצויות של הבטן והקאות. אמנם תופעות הלוואי היו מאוד שכיחות, אך בקרב רוב הנבדקים חלפו לאחר השבועות הראשונים של הניסוי.
התרופה, שפותחה במקור לטיפול במחלה האוטואימונית פסוריאזיס, מצליחה לשנות את תגובת המערכת החיסונית, בלי לדכא את המערכת החיסונית, בעיה שכיחה בתרופות אחרות לטרשת נפוצה.
The New England Journal of Medicine 2012; 367:1087-1097
The New England Journal of Medicine 2012; 367:1098-1107
שרות פנצטה
חברת טבע טבעה את השימוש בתרופה בשל הפרת פטנטים:
http://www.calcalist.co.il/markets/articles/0,7340,L-3578951,00.html