טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה: רואים את הדיכאון במוח
חוקרים מצאו ירידה בגודלו של אזור במוח הקשור לוויסות מצב הרוח בנשים עם טרשת נפוצה הסובלות מדיכאון
צוות חוקרים, בראשו עמדו חוקרים מהמרכז הרפואי Cedars-Sinai, השתמש בטכניקות הדמיה חדשות וזיהה התכווצות של מבנה מוח האחראי על ויסות מצב הרוח בנשים עם טרשת נפוצה שסבלו גם מתסמינים של דיכאון אפקטיבי – כמו מצב רוח מדוכא ואיבוד עניין.
הממצאים שפורסמו בכתב העת Human Brain Mapping מצביעים על כך שאצל אלה עם טרשת נפוצה ודיכאון אפקטיבי, ההיפוקמפוס הימני במוח נוטה להיות קטן יותר. ההיפוקמפוס השמאלי נותר ללא שינוי. להיפוקמפוס תפקיד חשוב בוויסות מצב הרוח.
תסמינים וגטטיביים של דיכאון - סימפטומים גופניים כמו עייפות קיצונית, איטיות וירידה בתיאבון - לא נמצאו קשורים לגודל ההיפוקמפוס.
מחקר זה מחזק מחקרים קודמים שהראו כי ההיפוקמפוס עשוי להיות קשור לשכיחות הגבוהה של דיכאון בקרב אנשים עם טרשת נפוצה.
המחקר גם מאשר כי תוכנת הדמיה ממוחשבת הנקראת "Automated surface mesh modeling" יכולה לזהות שינויים בעובי ההיפוקמפוס. בעבר כדי לבחון שינויים בעובי ההיפוקמפוס היה צורך בעבודה סיזיפית ידנית של אנשי הדמיה שניתחו והשוו את ממצאי סריקות ה-MRI.
"מטופלים עם מחלות כרוניות, בעיקר אלה עם מחלות דלקתיות כמו טרשת נפוצה, סובלים לעיתים תכופות מדיכאון שיכול לגרום גם לעייפות" אמרה ד"ר ננסי סיקוט, החוקרת הראשית, "אבל לא כל עייפות נגרמת בעקבות דיכאון. אנחנו מאמינים כי בעוד עייפות ודיכאון מופיעים יחדיו באנשים עם טרשת נפוצה, הם עשויים לנבוע ממנגנונים ביולוגיים שונים. המחקרים שלנו מתוכננים בכדי להבין כיצד דיכאון הקשור למחלת הטרשת הנפוצה שונה מסוגים אחרים ולשפר את שיטות ההדמיה והאבחנה שלנו ולהפכן ליעילות וזמינות לכולם וכך לאפשר אבחנה מדויקת וטיפול המותאם לכל מטופל ומאפייניו הייחודיים".