מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותטרשת נפוצה: כך תפחיתו את תופעות הלוואי של הזריקות

טרשת נפוצה: כך תפחיתו את תופעות הלוואי של הזריקות

הנחיות חדשות מפרטות 7 עצות שיסייעו להתמודדות עם תופעות הלוואי של זריקות הבטא-אינטרפרון


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

התרופות אבונקס, רביף ובטאפרון לטיפול בטרשת נפוצה מבוססות על החומר בטא-אינטרפרון. הטיפול בבטא-אינטרפרון מפחית את תדירות ההתקפים ואת חומרתם כאשר אלו מתרחשים, וגם את כמות הנגעים. לאחר הזרקת התרופה עלולות להיווצר תופעות לוואי שכיחות המובילות לתחושות הדומות לשפעת, כגון חום, צמרמורת, תחושת חוסר נוחות כללית, כאבי שרירים וכאבי ראש. תופעות לוואי אלו שכיחות בעיקר בשבועות עד החודשים הראשונים לשימוש בתרופה, אך יכולות להימשך גם לכל אורך הטיפול.

 

תופעות הלוואי עלולות להשפיע על היענותם של מטופלים עם טרשת נפוצה לטיפול. ההנחה היא שניהול נכון של תופעות הלוואי ועל ידי כך הפחתתן באופן משמעותי, יעזור לאלו שהתרופה משפרת את מצבם להתמיד בטיפול.

 

ההנחיות החדשות לניהול נכון של תסמינים דמויי שפעת הנוצרים עקב שימוש בבטא-אינטרפרון, שפורסמו בכתב העת The International Journal of MS Care, נכתבו על ידי פאנל של תשע אחיות מובילות המטפלות בטרשת נפוצה בארה"ב, שבחנו את העדויות המחקריות הקיימות בנושא וחלקו את ניסיונן האישי. עבודת הצוות הובילה לרשימת התערבויות שנמצאו יעילות בהפחתת תופעות הלוואי.

 

פאנל האחיות ממליץ על 7 התערבויות המפחיתות את תופעות הלוואי בעקבות השימוש בבטא-אינטרפרון. ההמלצות מדורגות מהיעילה ביותר עד לאלו שלא נבחנו בניסויים קליניים ולכן יעילותן לא הוכחה באופן מדעי.

 

1. התחלה הדרגתית

 

בתחילת הטיפול ניתנים מינונים נמוכים של בטא-אינטרפרון והמינון עולה לאט בהדרגה, כך שהגוף מסתגל לטיפול עם פחות תופעות לוואי. לפי ההנחיות החדשות, מומלץ לקחת תקופת זמן של 4-6 שבועות עד שמגיעים למינון המלא. עם זאת, ניתן להתאים את קצב ההתקדמות לפי תחושותיו של המטופל עצמו. המלצה זו דורגה כיעילה ביותר והיא נתמכת בתוצאותיהם של מספר ניסויים קליניים.

 

2. משככי כאבים

 

לקיחת תרופות מסוג איבופרופן ופרצטמול - כגון אקמול, נורופן ואדוויל - לפני הזרקת הבטא-אינטרפרון, נמצאה במחקרים יעילה בהפחתת תופעות לוואי דמויות שפעת. לפי ההנחיות החדשות מומלץ ליטול משכך כאבים כשעה לפני הזרקת התרופה.

 

3. הכנת האינטרפרון

 

בחלק מהתרופות בחלק מהמקומות יש להכין את החומר המוזרק באופן עצמאי. לפי ההנחיות החדשות, מומלץ שאלו החשים תופעות לוואי יעברו להכנת חומר ההזרקה באמצעות אבקה (lyophilized preparation) במקום תמיסה ויעשו זאת מיד לפני ההזרקה עצמה.

 

4. תזמון

 

שינוי זמן ההזרקה יכול לעזור לחלק מהאנשים לחוש פחות את תופעות הלוואי. לפי ההנחיות מומלץ להזריק את הבטא-אינטרפרון בערב, כך שהמטופלים יחוו את הסימפטומים החמורים במהלך השינה. עם זאת, ישנם אנשים שמדווחים כי הם חווים פחות תופעות לוואי במידה והם מזריקים בבוקר. לכן התזמון הוא אינדיבידואלי ועל כל מטופל להתנסות ולמצוא מתי תופעות הלוואי הן החלשות ביותר ומתי נוח לו יותר להתמודד עמן בהתאם לסדר יומו.

 

5. טמפרטורה

 

על אף שאין לכך עדויות מחקריות, לפי ניסיון הצוות חומרת הסימפטומים פוחתת כאשר התמיסה קרובה יותר לטמפרטורת הגוף. חימום החומר באופן מלאכותי יהרוס אותו, לכן לפי ההנחיות מומלץ לחמם בעדינות את התמיסה בין הידיים כדי לקרב את טמפרטורת התמיסה לטמפרטורת הגוף.

 

6. שתייה

 

התייבשות עלולה להחמיר את תופעות הלוואי. מומלץ שאנשים יוודאו כי הם שתו מספיק לפני ההזרקה. הפאנל מציין כי אין נושא זה נבדק באופן מדעי, אך מניסיונו ככל שהמטופלים שתו יותר לפני ההזרקה, כך חשו פחות תופעות לוואי.

 

7. תזונה

 

כמו במקרה של השתייה, נושא זה לא נבחן באופן מדעי. אך מניסיונן של האחיות, אנשים שאכלו היטב לפני הזריקה - כמובן כפי שמומלץ בדיאטה מאוזנת - חשו פחות תופעות לוואי.

 

ההנחה היא שהיכרות מוקדמת עם האפשרות לתופעות לוואי וכן עם האסטרטגיות להתמודדות עמן, תעזור לאנשים להיות מודעים ומוכנים לקראת הטיפול. מחקרים מראים כי אנשים אשר יודעים למה לצפות ויודעים כיצד להתמודד ולנהל את תופעות הלוואי, נוטים יותר להתמיד בטיפול. בישראל ישנן אחיות יועצות, מטעם חברות התרופות, עימן ניתן לשוחח על תופעות הלוואי והדרכים להתמודד עמן ולהפחתתן.

 

 

Int J MS Care. 2014 Spring;16(1):55-60

 

oblivion
05/06/14 22:38

אדוויל עושה לי את העבודה.