מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותטרשת נפוצה: טיפול פסיכולוגי מועיל גם לגוף

טרשת נפוצה: טיפול פסיכולוגי מועיל גם לגוף

מחקר בחן התערבויות פסיכולוגיות באנשים עם טרשת נפוצה ומצא השפעה משמעותית גם על מדדים גופניים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

רבים מהמטופלים עם טרשת נפוצה והמטפלים בהם, הבחינו בקשר ההדוק שבין הגוף לנפש. למרות זאת, רק בשנים האחרונות מקבל הקשר הכרה גם בקהילה המדעית.

 

במאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי BMC Neurology, חוקרים מאיטליה ומארה"ב סוקרים מחקרים שבחנו טיפולים פסיכולוגיים והתנהגותיים בקרב אנשים עם טרשת נפוצה ומציגים לא רק שיפור באיכות החיים הנפשית, אלא גם השפעות גופניות של אותן התערבויות.

 

המאמר יוצא כנגד הגישה הדואלית ברפואה, אשר רואה בעיות כנובעות ממקור גופני או ממקור נפשי, ולכן מטפלים בגוף או בנפש בנפרד. ברקע למאמר החוקרים מציינים כי מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים יותר ויותר על קשר בין המצב הנפשי לזה הגופני. לדוגמה, מחקרים מצאו כי רגשות שלילים כמו דיכאון וחרדה משפיעים על התפתחותן של מחלות לב ועל תגובות המערכת החיסונית. מחקרים נוספים הראו את השפעת הרגשות על תחושת הכאב והעייפות. בהמשך הראו גם כיצד רגשות חיוביים מהווים גורמי חוסן כנגד מחלות – נראה כי לאנשים שחווים יותר רגשות חיוביים תפקוד גופני טוב יותר, סיכון מופחת להדבק במחלות זיהומיות ואף תוחלת חיים ארוכה יותר.

 

לטובת המאמר החדש, החוקרים ערכו חיפוש נרחב אחר מחקרים שבחנו את ההשלכות הרגשיות והגופניות של התערבויות פסיכולוגיות והתנהגותיות על אנשים עם טרשת נפוצה. הם מצאו 220 מאמרים, אך לאחר סינון תחת קריטריונים מחמירים בהם איכות המחקר וניטורם של מדדים רלוונטיים, נותרו 22 מחקרים שנכללו בסקירה.

 

במסגרת המחקרים שנבחנו נאסף מידע על 5,705 אנשים עם טרשת נפוצה שעברו התערבויות פסיכולוגיות או התנהגותיות ובנוסף נבחן גם מצבם הגופני. בין ההתערבויות שנבחנו במחקרים: טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), לימוד טכניקות הרגעות והרפיה, מדיטציה, ניהול דחק ושיפור מיומנויות התמודדות. משך הטיפולים נע בין שבוע לשנתיים, כאשר בממוצע ההתערבות נמשכה חודשיים.

 

ניתוח הנתונים העלה כי רובן המוחלט של ההתערבויות הפסיכולוגיות נמצאו יעילות וכאשר הושוו לקבוצת ביקורת הראו שיפור משמעותי באיכות החיים הפסיכולוגית ואיכות החיים הכללית, כמו גם הפחתה משמעותית של תסמיני דיכאון, חרדה ודחק.

 

השפעות גופניות של הטיפול הנפשי

 

בחינת השפעת ההתערבות הפסיכולוגית על המדדים הגופניים בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, נעשתה ברוב המחקרים על ידי דיווח עצמי של הנבדקים. נמצא כי טיפול פסיכולוגי הצליח לשפר את תפיסת הבריאות הכללית, את העייפות המהווה תסמין נפוץ ומגביל של המחלה, את הפרעות השינה, את החיוניות הפיסית והמרץ ואפילו להקל על תחושת הכאב.

 

בחלק מהמחקרים לא הסתפקו בדיווח עצמי של הנבדקים והשתמשו גם במדדים אובייקטיבים לבחינת המצב הגופני. התוצאות ממחקרים אלו הראו כי התערבות להפחתת דחק נקשרה להפחתה בכמות הנגעים בקרב אנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית. התערבות פסיכולוגית שכללה הסברים על המחלה ודרכי ההתמודדות עמה נקשרה להפחתה בכמות ההתקפים, בהשוואה לקבוצת ביקורת שלא עברה את סדרת המפגשים. יותר מכך, טיפול מוצלח בדיכאון (גם בעזרת טיפול בשיחות וגם כשנבחנה השפעתו של טיפול תרופתי לדיכאון) נמצא קשור להפחתת ייצור נוגדנים לאינטרפרון בגוף - נוגדנים אשר פוגמים ביעילות תרופות ממשפחת האינטרפרון לעיכוב המחלה ומחמירים את מצבו הגופני של המטופל.

 

החוקרים מסכמים כי לאורך כל המחקרים שנסקרו נצפה קשר בין השיפור בתסמינים הרגשיים בזכות ההתערבות הפסיכולוגית לבין שיפור במצבו הגופני של המטופל, גם כאשר המצב הגופני מוערך באמצעות דיווח עצמי וגם כאשר הוא נמדד בכלים אובייקטיבים. לדבריהם, יש לראות בטיפול הפסיכולוגי את אחד הכלים היעילים בהם ניתן וכדאי לעזור למטופלים עם טרשת נפוצה להשיג איכות חיים גבוהה יותר.

 

בנוסף, הם קוראים לכל עורכי המחקרים שבודקים טיפול פסיכולוגי באנשים עם טרשת נפוצה לבחון גם את השפעת הטיפול על המדדים הגופניים, כדי להרחיב ולקדם את הידע בתחום זה.

 


BMC Neurology 2014, 14:222
 

שרות-פנצטה
11/02/15 0:13

אני ממש מרגיש שאני זקוק לטיפול פסיכולוגי אבל בשיבא כרגע אין עם מי לדבר...wink

crying