טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה: הרשתית יכולה לנבא החלמה מהתקף עתידי
זיהוי הפגיעה ברשתית לאחר התקף בעצב הראייה, שניתן לאבחן בעזרת בדיקה מיוחדת, מצליח לנבא את סיכויי ההחלמה של המטופל מהתקף טרשת נפוצה עתידי. מה משמעות הממצאים?
במטופלים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי (הצורה השכיחה של המחלה), אופן ההחלמה מהתקף טרשת נפוצה בתחילת המחלה מנבא פעמים רבות כיצד המטופל יחלים מהתקפים בהמשך. ניתן להגיד שברוב המקרים, אם מטופל החלים באופן מלא מהתקפים הראשונים שלו בתחילת המחלה, סביר להניח שמצבו בעתיד יהיה טוב ויציב יותר.
עם זאת, גם בקרב מטופלים שכביכול החלימו באופן מלא מהתקפים – כלומר, לא מרגישים ולא מראים תסמינים – עדיין ייתכן שקיים נזק עצבי. בהתקפים בתחילת המחלה, הנזק העצבי יכול להיות מזערי ולא להוביל לתסמינים משמעותיים – כאלה שיפריעו למטופל או שהנוירולוג יבחין בהם בבדיקה, אבל ככל שיש יותר התקפים הנזק הקטן לתאי העצב מצטבר והופך למשמעותי, ואז הסיכויים שהמטופל ירגיש החמרה במצבו גוברים.
בעוד שקשה להבחין ולזהות נזק עצבי קטן במוח וחוט השדרה על אף ההתקדמות בהדמיות MRI, יש דרך קלה ואמינה מאוד למדוד את הנזק העצבי שנגרם מדלקת בעצב הראייה (optic neuritis) , גם כאשר המטופל מדווח שאינו מרגיש כל קושי בראייה והבדיקות הרגילות תקינות. נזקים עצביים קלים מאוד בעצבי הראייה ניתן לזהות באמצעות בדיקת ה-OCT (optical coherence tomography). בדיקה שאינה פולשנית שמספקת הדמיה של הרשתית – החלק האחורי של העין המכיל את התאים המגיבים לאור ותאי העצב המשדרים למוח. מחקרים קודמים הראו שפגיעה ברשתית משמשת כסמן לפגיעה עצבית במחלת הטרשת הנפוצה וכי היא יכולה לנבא החמרה במצב המטופל בעתיד.
במחקר הנוכחי שהתפרסם בכתב העת המדעי Neurology, צוות מאוניברסיטת וינה בחן האם פגיעה ברשתית לאחר דלקת בעצב הראייה, יכולה לנבא החלמה מהתקף טרשת נפוצה שאינו מערב את עצב הראייה.
לטובת המחקר בחנו את התיקים הרפואיים של 167 אנשים עם טרשת נפוצה שחוו התקף בעצב הראייה, ולאחר מכן לפחות התקף טרשת נפוצה נוסף שאינו בעצב הראייה. 71.3% מהנבדקים היו נשים והגיל הממוצע היה 36.5. מחקרים קודמים הראו שהתקף טרשת נפוצה שמערב את עצב הראייה מהווה 15%-25% מההתקפים שיחוו אנשים עם טרשת נפוצה.
בדיקת הרשתית באמצעות OCT בוצעה לכל נבדק לפני ההתקף בעצב הראייה, תוך שבוע מהופעת ההתקף בעצב הראייה וגם 3-6 שבועות לאחר ההתקף.
המעקב אחר המטופלים חשף שבתקופה של 1.8 שנים לאחר ההתקף בעצב הראייה, הנבדקים חוו עוד 250 התקפי טרשת נפוצה שלא כללו פגיעה בעצב הראייה. מתוכם, ב-99 התקפי טרשת נפוצה שהתרחשו בקרב 61 מטופלים הייתה החלמה חלקית מההתקף, כלומר שהמטופלים חוו פגיעות שלא החלימו ומדד הפגיעה הנוירולוגית שלהם (ה-EDSS) החמיר.
ניתוח הממצאים העלה כי החלמה לא מלאה מהתקף טרשת נפוצה והחמרה במצב הנוירולוגי היו קשורות באופן מובהק להידקקות הרשתית לאחר התקף בעצב הראייה שהתרחש קודם לכן. הידקקות הרשתית ניבאה החמרה בעתיד, גם כאשר היה נראה שהמטופלים חוו החלמה מלאה לאחר ההתקף בעצב הראייה, כשהפגיעה הייתה מזערית וראייתם חזרה למצב טרום ההתקף. החוקרים הסיקו כי בדיקת ה-OCT והבנת השינויים ברשתית יכולים לנבא את סיכויי ההחלמה מהתקף טרשת נפוצה עתידי, גם אם אינו קשור לעצב הראייה.
הממצאים במחקר הצביעו על מנבאים נוספים להחלמה לא מלאה מהתקף טרשת נפוצה שהיו ידועים למדע כגון: גיל מבוגר, התקף טרשת נפוצה חמור והחמרה במצב הנוירולוגי בעקבות התקפים קודמים.
מעבר לטיפול אגרסיבי
ממצא מעודד נוסף שעולה מהמחקר החדש מצביע על כך שהתרופות החדשות לטרשת נפוצה - להן יעילות גבוהה, הצליחו להפחית את הסיכון להתקף טרשת נפוצה ללא החלמה מלאה.
למידע שעולה מהמחקר החדש עשויות להיות השלכות חשובות למטופלים. החוקרים מסבירים כי סמן ביולוגי אמין שמזהה תהליכים הנסתרים מהעין, יכול לעזור בהתאמת הטיפול המתאים ולמנוע החמרה עתידית, וכך – אם יהיו סימנים המעידים על כך שלמטופל סיכון גבוה להחמרה במצב - ניתן יהיה להעבירו מוקדם לטיפול אגרסיבי יותר.
המלצת החוקרים היא שכל האנשים שאובחנו בטרשת נפוצה יעברו בדיקת OCT כדי שתהיה תמונה אמינה של הרשתית כמה שיותר מוקדם לאחר האבחנה. הדמיה זו של הרשתית תאפשר לנבא את הסיכון להחמרת המצב הנוירולוגי בעקבות המחלה וכן תהווה תמונה להשוואה אם בעתיד יהיה התקף בעצב הראייה.
Neurology First published August 2, 2022, DOI: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000200970