מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותטרשת נפוצה: הורמון שמהווה סמן לפוריות מנבא נכות

טרשת נפוצה: הורמון שמהווה סמן לפוריות מנבא נכות

מחקר מצא כי הזדקנות השחלות, כפי שבאה לידי ביטוי בירידה בהורמון AMH, מנבאת החמרה בהתקדמות המחלה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

קשה לנבא כיצד תתקדם מחלת הטרשת הנפוצה. כעת מחקר חדש מצביע על מדד אפשרי לניבוי מידת הפגיעה במוח והנכות בקרב נשים - הורמון שמהווה סמן לפוריות.

 

המחקר מצא כי בנשים עם טרשת נפוצה הזדקנות השחלות - כפי שבאה לידי ביטוי בירידה ברמות ההורמון האנטי-מולריאני (AMH) - מהווה סימן ראשון להתדרדרות התפקוד הנוירולוגי. החוקרים מצאו כי ירידה ברמות ההורמון נקשרה להפחתה של החומר האפור במוח (אטרופיה) ולרמת נכות גבוהה יותר, וזאת ללא תלות בגיל של האישה ובמשך המחלה.

 

הממצאים הוצגו לאחרונה בכנס של הוועדה האמריקאית לטיפול וחקר טרשת נפוצה (ACTRIMS) שנערך בניו-אורלינס, על ידי החוקרת הראשית, ד"ר ג'ניפר גרבס מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו.

 

רוב האנשים עם טרשת נפוצה מאובחנים עם מהלך מחלה התקפי-הפוגתי. מהלך זה מתבטא בתקופות בהן ישנה התפרצות של התסמינים (תקופת ההתקף) ובעקבותיו תקופה של רגיעה והיעלמות חלקית או מוחלטת של התסמינים (תקופת ההפוגה). עם זאת, אצל חלק מהאנשים, לרוב לאחר שנים של חיים עם המחלה, המחלה עשויה להפוך לפרוגרסיבית (מתקדמת) - מהלך מחלה בו תדירות ההתקפים הולכת ופוחתת ואולי אף נעצרת, אך יחד עם זאת התסמינים הולכים ומוחמרים. מצב זה מכונה טרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית. מיעוט מהסובלים מטרשת נפוצה מאובחנים מלכתחילה עם מהלך מחלה פרוגרסיבי. מדובר באנשים שלא סובלים מהתקפים, אך הפגיעה הנוירולוגית והתסמינים שלהם מתקדמים ומוחמרים מרגע האבחון הראשוני. מצב זה מכונה טרשת נפוצה פרוגרסיבית ראשונית. 

 

השינוי שחל בנשים סביב גיל 50 

 

באופן כללי, ידוע שלנשים עם טרשת נפוצה יש יותר התקפים של המחלה ויותר פעילות דלקתית. למרות זאת, גברים חווים החמרה בתפקוד הנוירולוגי במהירות רבה יותר ובגיל מוקדם יותר מנשים. אבל, ד"ר גרבס מסבירה כי לאחר שנשים עוברות את גיל 50, קצב הפגיעה בתפקוד הנוירולוגי גובר ודומה לזה שנראה בקרב גברים ויש פחות הבדל בנכות בין נשים לגברים עם טרשת נפוצה.

 

הסבר אחד לתופעה עשוי להיות שהזדקנות השחלות תורומת להתפתחות של מחלה פרוגרסיבית. לדברי גרבס, הגיל החציוני בו מופיעים המהלכים הפרוגרסיביים של מחלת הטרשת (הופעה של טרשת נפוצה פרוגרסיבית ראשונית או מעבר למהלך פרוגריסיבי משני) הוא 45 שנים. זה מתרחש בהתאמה לגיל המעבר אליו מגיעות הנשים נשים סביב גיל 51 בממוצע, לאחר תקופה של שנים בהן תפקוד השחלות מתדרדר. 

 

בשל הקשר הבולט בין הגיל וההבדלים המגדריים הנראים במחלת הטרשת הנפוצה, ד"ר גרבס וצוות המחקר שלה ביקשו לבחון אם הזדקנות השחלות משפיעה על התקדמות המחלה למהלך הפרוגרסיבי.

 

לשם כך הם התרכזו בהורמון AMH שירידה ברמה שלו בגוף מעידה על ירידה בפוריות האישה ושינויים ביולוגיים המתרחשים בגיל המעבר, ובדקו אם רמות ההורמון קשורות לרמת הפגיעה הנוירולוגית (נכות) ולאטרופיה מוחית בנשים עם טרשת נפוצה.

 

החוקרים עקבו במשך עשור אחר 412 נשים עם טרשת נפוצה ו-180 נשים ללא טרשת נפוצה. המעקב אחר הנשים החל בשנת 2004, אז מחצית מהנשים היו בנות 43 ומעלה ומחצית מכלל הנשים חיו עם המחלה יותר מ-6 שנים. רמת הפגיעה הנוירולוגית החציונית הייתה EDSS=1.5. ה-EDSS הוא מדד האומד את רמת הפגיעה הנוירולוגית בעקבות המחלה. רמות ה-AMH נמדדו בתחילת המחקר ולאורך המעקב. במקביל נערכו סריקות MRI והוערך באופן תדיר המצב הנוירולוגי של הנבדקות.

 

תחילה החוקרים בחנו האם הורמון ה-AMH "מתנהג" אחרת בנשים עם טרשת נפוצה לעומת נשים אחרות. הממצאים הראו שאין כל הבדל, גם כאשר הניתוח הסטטיסטי התחשב בגיל הנבדקות, מידת ההשמנה שלהן, שימוש באמצעי מניעה ועישון. ממצא זה מעיד על שמירה תקינה של זקיקי השחלה וקצב נורמלי של הזדקנות השחלות בקרב נשים עם טרשת נפוצה ותומך בכך שאין פגיעה בפוריות האישה בעקבות המחלה.

 

ירידה בתפקוד השחלות קשורה להחמרה בנכות

 

בשלב הבא החוקרים בחנו את הקשר בין הרמות של ה-AMH להתקדמות המחלה ומצאו קשר מובהק בין ירידה ברמות ההורמון לבין הפגיעה הנוירולוגית לפי מדד ה-EDSS. בנוסף, נמצא קשר בין הירידה ברמות ההורמון לפגיעה בחומר האפור במוח. עם זאת, לא נמצא קשר בין רמות ה-AMH לבין פגיעה בחומר הלבן או כמות הנגעים במוח מסוג T2.

 

תוצאות המחקר מעידות כי ירידה בתפקוד השחלות קשורה לעלייה בנכות, וכן לפגיעה ברקמות במערכת העצבים המרכזית, ללא תלות בגיל או במשך המחלה. לדברי ד"ר גרבס, "הממצאים תומכים בהשערה לפיה להזדקנות השחלות תפקיד חשוב בשינוי מהלך המחלה הנראה בקרב נשים עם טרשת נפוצה בגילי ה-40 וה-50".

 

ד"ר גרבס מציעה לנוירולוגים לשקול מעבר לתרופות חזקות יותר לטיפול בטרשת נפוצה כאשר המטופלות נכנסות לגיל המעבר, מכיוון שבגיל זה צפויה תחילתה של התדרדרות מהירה יותר בתפקוד הנוירולוגי. היא מדגישה שיש פחות להתייחס לגיל הנבדקת ויותר לסימנים לתחילתו של גיל המעבר, מכיוון שישנן נשים אצלן השינויים הביולוגיים מתרחשים בשלב מוקדם וכדאי לתת לכך מענה מהיר. בעתיד, היא מקווה שניתן יהיה להסתמך על הרמות של ההורמון AMH כסמן לשינוי. "היתרון של סמן ביולוגי כמו AMH בכך שהוא מתעד את השינוי ביולוגי בשלב מוקדם מאוד, אפילו לפני שהאישה מתחילה להרגיש בתסמיני גיל המעבר ולפני שהמחלה מפתחת למהלך פרוגרסיבי-משני. הסימן הביולוגי הזה יוכל לתת רמז לשינויים ביולוגיים מיידים במהלך המחלה, וזה יכול לעזור לקבוע אם זה הזמן לשינוי בתוכנית הטיפולית". עם זאת, מדובר ממצאים ראשוניים, ויש צורך לתקף אותם באמצעות מחקרים נוספים. 

 

מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Multiple sclerosis מצא כי בנשים עם טרשת נפוצה, לאחר גיל המעבר מדד ה-EDSS גדל בקצב מהיר יותר. לפני גיל המעבר ה-EDSS עלה בנקודה אחת כל 20 שנים, ואילו לאחר גיל המעבר ה-EDSS עלה בנקודה אחת כעבור מחצית מהזמן - בחלוף עשר שנים בלבד. השפעת גיל המעבר הייתה זהה בין אם הנשים חוו אותו באופן טבעי או בעקבות הליך ניתוחי.

 

 

Americas Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ACTRIMS) Forum 2016. LBA1.2

 

ערן-ברקוביץ
28/04/16 22:23

עוד לפני המחקר הזה, התקיימו ועדיין מתקיימים ומוצגים בכל כנס טיפולים הורמונאליים לטרשת נפוצה כרעיונות לטיפוליים עתידיים. אני חושב שהבולטים בהורמונים שנבחנו הם הטסטוסטרון והאסטריול, כאשר מה שהנחה את החוקרים עד עתה הוא השכיחות הגבוהה של המחלה בקרב נשים (וממנו ההבדלים ההורמונאלים) והמוגנות מפני המחלה במהלך ההריון. הטיפולים הללו תמיד הראו יעילות, אבל שאינה מרשימה או משמעותית ולכן לא הבשילו לניסויים גדולים (אף כי מתוכננים כאלה). בגלל שיעילותם חלשה, מדברים עליהם כתוספת משלימה לטיפולים התרופתיים. אני מאמין שבעקבות המחקר הנוכחי יכוונו את הטיפול ההורמנאלי המתאים גם לתקופה המתאימה (סביבות גיל ה- 50 אצל נשים) ואז תמצא יעילות שמצדיקה מהלך לטיפול תרופתי חדש - זה נאמר מתוך ההגיון הבריא שלי בלבד, לא פורסם ולא ידוע לי בינתיים על שום מחקר כזה.
בקיצור - אני חושב שהרעיון שהצגת הגיוני ויעבוד לדעתי הצנועה (אינני רופא ולא נוירולוג) - אבל אין לכך תמיכה מדעית, מקווה שבעתיד נוכל לפרסם ממצאים מבוססים. ואני חושב שניתן להכליל ולהגיד שיש עוד הרבה מה לגלות ולבחון, יש שם הרבה פתרונות יצרתיים ויעילים שמחכים שיפתחו אותם.

Rene2
27/04/16 14:44

המחקר הזה, לפחות לגבי, מאמת בצורה מוחלטת את הלך המחלה שלי וההתקדמות ההיסטרית בגיל 50.

האם מתן הורמון פוריות שכזה בצורה סינטטית (מבלי כמובן להוסיף סרטן לרזומה) עשוי להקל על התסמינים?