טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה: האם נמצא הטיפול שישנה את חוקי המשחק?
תוצאות מרשימות במחקר חדש לטיפול בטרשת נפוצה במסגרתו הורסים את מערכת החיסון ובונים מערכת חיסון חדשה באמצעות השתלת תאי גזע המטופויאטיים
באנשים עם טרשת נפוצה, מסיבה שאינה ברורה, המערכת החיסונית של הגוף פוגעת במיאלין במערכת העצבים המרכזית - המוח וחוט השדרה. המיאלין מרכיב את השכבה השומנית שעוטפת את תאי העצב, מבודדת ומגנה עליהם, בדומה לפלסטיק שעוטף חוטי חשמל. משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצב להעביר מידע. חלק מהפולסים החשמליים העוברים בעצב מתקדמים באיטיות וחלקם אף נעצרים לחלוטין.
בכנס האיגוד האירופי להשתלות מח עצם שנערך השבוע בליסבון בפורטוגל הוצגו ממצאים ראשוניים ממחקר שבחן את השפעת הטיפול בתאי גזע המטופויאטיים (HSCs) על אנשים עם מחלה התקפית-הפוגתית סוערת שהתרופות הסטנדרטיות לטיפול בטרשת נפוצה כבר לא הועילו להם.
השתלת תאי גזע המטופויאטיים (HSCs) היא פרוצדורה בה משתמשים בסוגים שונים של כימותרפיה כדי להרוס את המערכת החיסונית ולאחר מכן בהשתלת תאי הגזע כדי לבנות אותה מחדש בצורה בריאה יותר - פעולה שניתן לדמות אותה, באופן לא מדעי, ללחיצה על כפתור האתחול (restart) במחשב.
לטובת המחקר הבינלאומי נבחרו 110 אנשים עם טרשת נפוצה פעילה במיוחד, אשר לא הגיבו לטיפול התרופתי שניתן להם. הנבדקים חולקו באופן רנדומלי לשתי קבוצות: מחצית מהנבדקים נשארו עם הטיפול התרופתי אותו קיבלו והחצי השני עבר טיפול בהשתלת תאי גזע המטופויאטיים. המחקר עדיין נמשך בימים אלה וכל הנבדקים תחת בדיקות ומעקב מדוקדק בכדי להבין את השפעת ויעילות הטיפול. בכנס דווחו תוצאות ראשוניות מהמחקר.
באשר לבטיחות הטיפול, מציין צוות החוקרים כי לא היו תגובות רעילות או מקרי מוות בקרב קבוצת הנבדקים שעברה את השתלת תאי הגזע, זאת בניגוד למחקרים קודמים בהם תועדו תופעות לוואי מסוכנות ביותר.
ובאשר ליעילות - בקרב הקבוצה שעברה השתלת תאי גזע רק אדם אחד חווה התקף טרשת נפוצה, זאת לעומת 39 התקפים שתועדו בקרב קבוצת הביקורת, הקבוצה בה המטופלים קיבלו את התרופות הרגילות לטרשת נפוצה. מעבר לכך, צוות המחקר מציין שבקרב קבוצת המטופלים בתאי גזע ניכר שיפור ברמת הפגיעה הנוירולוגית והתפקוד שלהם השתפר.
לואיס ווילט בת ה-36 השתתפה בקבוצת המחקר ומספרת לחדשות BBC שכיום היא ללא תסמינים של מחלת הטרשת הנפוצה ו"זה מרגיש כמו נס". לואיס שאובחנה בשנת 2010 בגיל 28, מתארת שהמחלה שלטה בחייה ועוררה כל הזמן פחד מפני ההתקף הבא. היא מתארת רגעים שבגלל התקף קשה לא יכלה לצאת מהמיטה ואף התניידה בכיסא גלגלים. הטרשת הנפוצה פגעה גם ביכולות הקוגניטיביות שלה: "זה היה כמו ערפל במוח, המילים התבלבלו לי ומאוד התאמצתי כדי להבין ולשוחח עם אחרים".
לואיס עברה את ההשתלה לפני כשלוש שנים. "זה מרגיש שהאבחנה הייתה רק חלום רע. אני חיה את חיי כל יום כפי שאני רוצה, במקום לתכנן את חיי סביב הטרשת הנפוצה" היא מספרת. לואיס התחתנה עם בעלה סטיב שנה לאחר ההשתלה וכיום ילדתם הקטנה בת חודש.
בריאיון ל-BBC החוקר הראשי פרופ' ריצארד בארט מאוניברסיטת נורת'ווסטרן בשיקג אמר: "נתוני המחקר פשוט מדהימים לטובת האנשים שעברו את ההשתלה לעומת הנבדקים שקיבלו את הטיפול התרופתי הטוב ביותר שהותאם להם עד לתחילת המחקר. קהילת הנוירולוגים הייתה סקפטית לגבי הטיפול, אבל התוצאות של המחקר ישנו את דעתם לחלוטין".
טיפול בתאי גזע: הדבר הבא?
מחקר זה מצטרף לעוד מחקרים שנערכו, נערכים ומתוכננים לבחון את השפעת תאי הגזע על אנשים עם טרשת נפוצה. המחקר בוחנים השתלות של תאי גזע בוגרים - בעיקר תאי גזע המטופויאטיים (HSCs) שנעשה בהם שימוש במחקר הנוכחי, או תאי גזע מזנכימליים (MSCs) – שהפרוצדורה להשתלתם נחשבת בטוחה יותר מכיוון שאינה דורשת הרס מקדים של מערכת החיסון.
בין המחקרים הבולטים גם מחקר ישראלי של פרופ' קורוסיס מהדסה הבוחן את ההשפעה של השתלת תאי גזע מזנכימליים. כרגע המחקר מתמקד בזיהוי קבוצת המטופלים להם השתלת תאי גזע תהיה מתאימה ויעילה ובנוסף, כיצד נכון לבצע את תהליך ההשתלה כדי שתהיה כמה שיותר בטיחותית ויעילה. עד עתה מחקרים הראו שהמטופלים שיפיקו יעילות גדולה יותר מטיפול בתאי גזע הם מטופלים צעירים (מתחת לגיל 50), עם טרשת נפוצה "צעירה" (מאובחנים לאורך פחות מחמש שנים) ועם מהלך התקפי-הפוגתי סוער (כלומר חווים התקפים רבים) אך עדיין הולכים ולא זקוקים לכיסא גלגלים. המחקר החל בשנת 2015 ועדיין נמשך. תוצאות מפורטות צפויות להתפרסם עוד השנה.
כיום הנחת העבודה היא שהטיפול בתאי גזע יהווה גורם משמעותי ופורץ דרך בטיפול באנשים עם טרשת נפוצה ונראה שהשאלה היא רק כמה מהר יתקדם המחקר עד שהטיפול יהיה בטוח ומובן כדי שיוכל להתקבל כטיפול שגרתי למחלה.
המחקר החדש מעורר הדים בכל רחבי העולם. חלק מהתגובות הנרעשות למחקר נובעות מכך שזהו אחד המחקרים הראשונים שבחן השתלת תאי גזע המטופויאטיים מול קבוצת ביקורת שנבחרה רנדומלית. מבחינה מדעית זוהי עדות קריטית ליעילות הטיפול והאמון בו, בניגוד למחקרים שבוצעו ללא קבוצת ביקורת מתאימה ואז יכולות לעלות ספקות באשר לבחירת הנבדקים ומה היה קורה אילולא עברו את הטיפול.
ההמטולוג, פרופ' ג'ון סנוודן, סיכם ואמר לחדשות ה-BBC: "התוצאות הללו מאוד מרגשות – הממצאים הולכים להפוך את חוקי המשחק לטובת האנשים עם טרשת נפוצה שחווים מחלה עיקשת וסוערת שפוגעת בתפקודם". הנוירולוג פרופ' באזיל שארק, הוסיף וציין: "אלו רק תוצאות ראשוניות, אך עדיין גם עם המגבלה הזו, אלו התוצאות הטובות ביותר שנראו בניסוי שנערך בקרב אנשים עם טרשת נפוצה".
חשוב לציין כי מדובר בממצאים ראשוניים שמציגים עורכי המחקר. הממצאים עדיין לא פורסמו בכתב עת מדעי לאחר שעברו ביקורת. כמו כן, בשלב זה תקופת המעקב אחר הנבדקים אינה ארוכה.
חשוב גם להבין כי הטיפול בתאי גזע המטופויאטיים אינו מתאים לכל המטופלים עם טרשת נפוצה. זהו הליך בו מקבלים מינונים גבוהים של כימותרפיה שלאחריה צריך לבלות מספר שבועות בבידוד בבית חולים והוא נושא עמו סיכונים רבים. כיום הטיפול בתאי גזע אינו מאושר כטיפול לטרשת נפוצה וניתן לעבור אותו רק במסגרת מחקר קליני במקומות המאושרים לבצע מחקרים מסוג זה.
למידע נוסף בנושא הטיפול בתאי גזע לטרשת נפוצה
שרות פנצטה
מוכן לנדב את גופי למחקר