טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טרשת נפוצה: האם אורח חיים בריא מפחית תסמינים?
חוקרים מצאו כי בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, השכיחות של פגיעה חמורה בתפקוד ושל דיכאון נמוכה יותר באלה שאוכלים בריא יותר. אורח חיים בריא בכל האספקטים נקשר לסיכון מופחת למספר תסמינים של המחלה
תזונה בריאה שכוללת כמויות גדולות של פירות, ירקות ודגנים מלאים, לצד צריכה מעטה של סוכר ובשר אדום, קשורה לרמות נמוכות יותר של נכות ושל דיכאון באנשים עם טרשת נפוצה. אורח חיים בריא באופן כללי נקשר לשכיחות נמוכה יותר של פגיעה נוירולוגית, דיכאון, כאב, עייפות ובעיות קוגניטיביות באנשים עם טרשת נפוצה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם במהדורה המקוונת של כתב העת Neurology.
המחקר כלל 6,989 נבדקים עם טרשת נפוצה, שמילאו שאלונים לגבי הרגלי התזונה שלהם. לטובת הניתוחים הסטטיסטיים הנבדקים חולקו לחמש קבוצות (חמישונים) לפי איכות התזונה שלהם, כאשר ההגדרה של תזונה בריאה במחקר התמקדה באכילה של יותר ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות ופחות סוכר, בשר אדום ומזון מעובד.
עוד בדקו החוקרים מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס האם לנבדקים אורח חיים בריא, שהוגדר לפי המדדים: משקל תקין, ביצוע פעילות גופנית באופן קבוע והימנעות מעישון.
באשר למהלך המחלה נשאלו הנבדקים האם הם חוו התקף או החמרה בתפקוד במהלך 6 החודשים האחרונים. בנוסף, הנבדקים דיווחו על רמת התפקוד הנוירולוגי שלהם ודירגו את חומרת התסמינים שלהם בתחומים עייפות, ניידות, כאב ודיכאון.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על רמת הנכות או התסמינים של טרשת נפוצה כמו גיל הנבדקים ומספר שנות המחלה, נמצא כי לאנשים בחמישון העליון של איכות התזונה - ובמילים אחרות: בקבוצה עם התזונה הבריאה ביותר - הייתה סבירות נמוכה ב-20% לחוות פגיעה חמורה בתפקוד, בהשוואה לחמישון התחתון - נבדקים בקבוצה עם הרגלי התזונה הבעייתיים ביותר. בנוסף, דיכאון היה פחות שכיח ב-18% בקרב נבדקים שהקפידו על תזונה בריאה. לעומת זאת, איכות התזונה לא נמצאה קשורה לחומרת העייפות, הכאב או התסמינים הקוגניטיביים.
אנשים עם טרשת נפוצה שאכלו את התזונה הטובה ביותר, אכלו בממוצע 1.7 מנות של דגנים מלאים מידי יום, בהשוואה ל- 0.3 מנות בקרב קבוצת האנשים שאכלו תזונה לא בריאה. מנת דגנים מלאים שווה לחצי כוס אורז מלא, חצי כוס פסטה מחיטה מלאה, פרוסת לחם מקמח מלא, כוס דגני בוקר מדגנים מלאים וכדומה. לגבי קטניות ופירות וירקות - הקבוצה הבריאה אכלה 3.3 מנות מידי יום ואילו הקבוצה עם התזונה הבעייתית אכלה רק 1.7 מנות מידי יום. מנת פירות או ירקות שווה לפרי/ירק שלם אחד או חצי כוס של ירק/פרי חתוכים.
בקרב אנשים שבכל המדדים הציגו אורח חיים בריא השכיחות של דיכאון הייתה נמוכה ב-47%, השכיחות של עייפות חמורה הייתה נמוכה ב-31%, השכיחות של כאב ב-44% ושל פגיעה קוגניטיבית ב-33% בהשוואה לנבדקים שאורח החיים שלהם היה הכי פחות בריא במחקר. אורח חיים בריא נקשר גם לסיכון נמוך ב-55% לנכות חמורה.
המחקר אומנם מצביע על קשר בין אורח חיים בריא בכלל ותזונה בריאה בפרט לבין התסמינים והפגיעה הנוירולוגית באנשים עם טרשת נפוצה, אך הוא לא מוכיח כי הקשר שנצפה הוא קשר של סיבה ותוצאה, משמע שלא ניתן לקבוע כי אורח חיים בריא הוא הגורם להפחתה בתסמינים או בהתקדמות המחלה. ייתכן שהקשר נובע מכך שאנשים עם תסמינים חמורים יותר מתקשים יותר לשמור על אורח חיים בריא.
Neurology Dec 2017, 10.1212/WNL.0000000000004768; DOI:10.1212/WNL.0000000000004768