מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותטרשת נפוצה: האם אורח חיים בריא מפחית תסמינים?

טרשת נפוצה: האם אורח חיים בריא מפחית תסמינים?

חוקרים מצאו כי בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, השכיחות של פגיעה חמורה בתפקוד ושל דיכאון נמוכה יותר באלה שאוכלים בריא יותר. אורח חיים בריא בכל האספקטים נקשר לסיכון מופחת למספר תסמינים של המחלה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

תזונה בריאה שכוללת כמויות גדולות של פירות, ירקות ודגנים מלאים, לצד צריכה מעטה של סוכר ובשר אדום, קשורה לרמות נמוכות יותר של נכות ושל דיכאון באנשים עם טרשת נפוצה. אורח חיים בריא באופן כללי נקשר לשכיחות נמוכה יותר של פגיעה נוירולוגית, דיכאון, כאב, עייפות ובעיות קוגניטיביות באנשים עם טרשת נפוצה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם במהדורה המקוונת של כתב העת Neurology.

 

המחקר כלל 6,989 נבדקים עם טרשת נפוצה, שמילאו שאלונים לגבי הרגלי התזונה שלהם. לטובת הניתוחים הסטטיסטיים הנבדקים חולקו לחמש קבוצות (חמישונים) לפי איכות התזונה שלהם, כאשר ההגדרה של תזונה בריאה במחקר התמקדה באכילה של יותר ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות ופחות סוכר, בשר אדום ומזון מעובד.

 

עוד בדקו החוקרים מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס האם לנבדקים אורח חיים בריא, שהוגדר לפי המדדים: משקל תקין, ביצוע פעילות גופנית באופן קבוע והימנעות מעישון.

 

באשר למהלך המחלה נשאלו הנבדקים האם הם חוו התקף או החמרה בתפקוד במהלך 6 החודשים האחרונים. בנוסף, הנבדקים דיווחו על רמת התפקוד הנוירולוגי שלהם ודירגו את חומרת התסמינים שלהם בתחומים עייפות, ניידות, כאב ודיכאון.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על רמת הנכות או התסמינים של טרשת נפוצה כמו גיל הנבדקים ומספר שנות המחלה, נמצא כי לאנשים בחמישון העליון של איכות התזונה - ובמילים אחרות: בקבוצה עם התזונה הבריאה ביותר - הייתה סבירות נמוכה ב-20% לחוות פגיעה חמורה בתפקוד, בהשוואה לחמישון התחתון - נבדקים בקבוצה עם הרגלי התזונה הבעייתיים ביותר. בנוסף, דיכאון היה פחות שכיח ב-18% בקרב נבדקים שהקפידו על תזונה בריאה. לעומת זאת, איכות התזונה לא נמצאה קשורה לחומרת העייפות, הכאב או התסמינים הקוגניטיביים.

 

אנשים עם טרשת נפוצה שאכלו את התזונה הטובה ביותר, אכלו בממוצע 1.7 מנות של דגנים מלאים מידי יום, בהשוואה ל- 0.3 מנות בקרב קבוצת האנשים שאכלו תזונה לא בריאה. מנת דגנים מלאים שווה לחצי כוס אורז מלא, חצי כוס פסטה מחיטה מלאה, פרוסת לחם מקמח מלא, כוס דגני בוקר מדגנים מלאים וכדומה. לגבי קטניות ופירות וירקות - הקבוצה הבריאה אכלה 3.3 מנות מידי יום ואילו הקבוצה עם התזונה הבעייתית אכלה רק 1.7 מנות מידי יום. מנת פירות או ירקות שווה לפרי/ירק שלם אחד או חצי כוס של ירק/פרי חתוכים.

 

בקרב אנשים שבכל המדדים הציגו אורח חיים בריא השכיחות של דיכאון הייתה נמוכה ב-47%, השכיחות של עייפות חמורה הייתה נמוכה ב-31%, השכיחות של כאב ב-44% ושל פגיעה קוגניטיבית ב-33% בהשוואה לנבדקים שאורח החיים שלהם היה הכי פחות בריא במחקר. אורח חיים בריא נקשר גם לסיכון נמוך ב-55% לנכות חמורה.

 

המחקר אומנם מצביע על קשר בין אורח חיים בריא בכלל ותזונה בריאה בפרט לבין התסמינים והפגיעה הנוירולוגית באנשים עם טרשת נפוצה, אך הוא לא מוכיח כי הקשר שנצפה הוא קשר של סיבה ותוצאה, משמע שלא ניתן לקבוע כי אורח חיים בריא הוא הגורם להפחתה בתסמינים או בהתקדמות המחלה. ייתכן שהקשר נובע מכך שאנשים עם תסמינים חמורים יותר מתקשים יותר לשמור על אורח חיים בריא.

 

 

Neurology Dec 2017, 10.1212/WNL.0000000000004768; DOI:10.1212/WNL.0000000000004768