השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טעם של שומן
מוטציה גנטית עשויה להוביל לכך שאנשים יהיו פחות רגישים לנוכחות של שומן במזון ולכן יאכלו יותר ממנו
אוהבים אוכל שמן? האשימו את בלוטות הטעם בלשון שלכם. חוקרים זיהו לראשונה חיישנים לטעם של שומן בבני אדם ומצאו כי שינויים בגן מסוים יכולים להפוך אנשים ליותר רגישים או פחות רגישים לטעם של שומן.
מחקרים הראו כי ייתכן שכאשר קיימת פחות רגישות לשומן, אוכלים יותר ממנו ונדרשת כמות גדולה יותר של שומן כדי לקבל את אותה תחושת סיפוק. זה כמובן מוביל להשמנה.
המחקר החדש שפורסם ב- Journal of Lipid Research איתר נוכחות של וריאנטים (מוטציות) בגן CD36 הקשור ליצור החלבון CD36 ומצא כי אנשים עם ווריאנט גנטי מסוים בגן הזה רגישים הרבה יותר – עד פי 8 – לטעם של שומן.
בניסוי השתתפו 21 אנשים שמנים (BMI מעל 30). הם התבקשו לטעום תמיסות משקה משלוש כוסות. לכל המשקאות היה אותו מרקם דומה לשומן, אך רק באחד היה קצת שמן. המשתתפים היו צריכים לסמן את הכוס עם התמיסה השונה - דהיינו להרגיש את השמן. המשתתפים השתמשו במהדק על האף כדי לא להיות מושפעים מחוש הריח והם חזרו על מבחן הזיהוי מספר פעמים עם ריכוזים שונים של שמן.
אנשים שגופם ייצר יותר חלבון CD36 יכלו לאתר בקלות רבה נוכחות של שומן. למעשה, נחקרים שבגופם הופקה הכמות הגדולה ביותר של החלבון היו רגישים יותר פי 8 לנוכחות של שומן מאשר אלה שבגופם יוצרה מחצית מכמות החלבון.
המחקר מראה שהעדפתנו למזונות עתירי שומן לא תלויה רק במרקם המזון כפי שהאמינו עד היום, אלא נשענת גם על היכולת של הלשון להרגיש את השומן, בדיוק כפי שקורה עם מזונות מתוקים, חמוצים ומלוחים.
הניסוי הזה הגיע בעקבות ניסוי קודם שנערך במכרסמים, בו גילו החוקרים שכאשר החיות הונדסו גנטית כך שיהיו ללא גן CD36 פעיל ולכן לא ייצרו את החלבון CD36, הן כבר לא העדיפו מזון שומני כפי שהן מעדיפות בתנאי טבע. בנוסף, ללא חלבון גם היה לחיות קשה יותר לעכל שומן.
ההערכה היא שלכ- 20% מהאנשים יש וריאנט גנטי הקשור ליצור נמוך של החלבון CD36. מהמחקר עולה כי זה עשוי להוביל לכך שהם פחות רגישים לנוכחות של שומן במזון וייתכן שזה יוביל את אותם אנשים לצרוך יותר שומן ולהשמין.
החוקרים מאוניברסיטת וושינגטון מוסיפים כי גם התזונה עשויה להשפיע על הרגישות לשומן. בבעלי חיים אף הראו כי התזונה השפיעה על כמות החלבון CD36 שבעלי החיים הפיקו. אם זה המצב גם בבני אדם, תזונה עתירת שומן תפחית את ייצור ה CD36 ואת הרגישות לשומן ותוביל את האדם לצרוך עוד שומן.
כעת החוקרים מבקשים לבחון איך משפיעה היכולת להרגיש שומן של האדם על צריכת המזון שלו - הן בבחירת סוג המזון והן בכמות הנצרכת ממנו.
J Lipid Res. 2011 Dec 31. Epub ahead of print
למאמר מקיף על רגישות הטעם לשומן שפורסם במגזין TheScientist
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט