כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טעויות רפואיות קשורות לעייפות ושחיקת רופאים
שכיחות טעויות רפואיות קשורה ישירות לעייפות, שחיקה ואיכות החיים של הרופא
ד"ר ווסט וחבריו מה-Mayo clinic עקבו אחר 380 רופאים מתמחים במחלקות פנימיות, מראשית התמחותם ב-2003 ועד לסיומה ב-2008 וכן במהלך 2009. הרופאים שהשתתפו במחקר מילאו שאלונים להערכת איכות החיים, עייפות, ישנוניות ודיכאון. כמו כן, הרופאים דיווחו על שכיחות של טעויות רפואיות שביצעו.
החוקרים מצאו כי 39% מהרופאים דיווחו על טעות רפואית משמעותית אחת לפחות במהלך שנות המחקר. הטעויות הרפואיות היו קשורות ישירות עם מידת העייפות, ישנוניות, שחיקה, סמפטומים של דכאון ואיכות חיים ירודה של הרופאים.
החוקרים מסכמים ואומרים כי יש צורך במאמצים לאומיים על מנת לשפר תנאי עבודתם של הרופאים, בכדי להפחית עייפות וישנוניות. כמו כן הם מציעים לפתח מערכות מסודרות שמטרתן לאתר, לאבחן ולטפל בסימני מצוקה המתעוררים בקרב הרופאים. מאמצים אלו יובילו בסופו של דבר להפחתה בכמות הטעויות הרפואיות הנעשות.
jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/302/12/1294
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה
ד"ר נעמי לוין יינה
אני בהחלט יכולה להבין על מה מדובר. בתור מי שעברה התמחות גם במחלקה פנימית, תורנויות של 26-28 שעות עבודה ברציפות, פעם-פעמיים בשבוע, ולעיתים אף יותר, מובילות לעייפות קיצונית, והייתי אומרת שלעיתים בדרך נס נמנעות טעויות קשות. בשעה שלוש לפנות בוקר, המוח אינו במיטבו (בלשון המעטה). אני חושבת שמכאן צריך להתחיל ולהשנות את השיטה... יש להגביל את מס' שעות העבודה המותר ברצף. גם בצבא יש מינימום שעות שינה, ולא בכדי...
אברהם פ.
למרות שיש הסבורים כי רופא משול לאלוהים. רופאים הם בני אדם ולטעות (שלא בכוונה), היא תכונה אנושית. אם מביטים על תנאי עבודת הרופאים במיוחד בבתי החולים, רואים את בעיות התקציב במשמרות הארוכות, בצפיפות שבמחלקות, בחלוקה של הנטל בטיפול הרפואי על הצוות הרפואי ועל האחיות, אין פלא שטעויות קורות. כאשר הרופא מודה באחריותו על טעות ואפילו היא קטלנית (וחוטף נזיפה), יש להעריך אותו, מאשר תתחיל חגיגת "כיסויי התחת" מצד הממונים עליו או העובדים תחתיו. הלוואי וכל שיטת האצלת הסמכויות ברפואה בבתי החולים, היתה מִשְתַנה, כי אז היו קורות פחות טעויות. בניגוד לתעבורה בדרכים, ברפואה טעות קוריץ ואיננה נגרמת.