אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
טניס יעזור להגן על העצמות
לגברים צעירים שמשחקים הרבה כדורסל וטניס עצמות בריאות יותר ופחות סיכון לאוסטיאופורוזיס בהמשך החיים
גברים בתחילת שנות העשרים לחייהם שמשחקים הרבה כדורעף, כדורסל, כדורגל וטניס, מגנים על עצמם מפני מחלת העצמות השבריריות. מחקר חדש מצא כי ארבע שעות שבועיות של ספורט עם עומס על העצמות מעלות את מסת העצם ויכולות למנוע אוסטיאופורוזיס.
החוקרים השוודים מאוניברסיטת Gothenburg אומרים כי גברים שהעלו את הפעילויות המעמיסות בין הגילאים 19 עד 24 לא רק פיתחו יותר מסת עצם, אלא גם היו בעלי עצמות גדולות יותר בהשוואה לגברים שלא היו פעילים במשך אותה תקופה. עצמות גדולות וצפופות יותר מגנות מפני אוסטיאופורוזיס – מחלה בה העצמות הופכות דקות ונוטות לשברים.
במסגרת המחקר החוקרים עקבו אחר 833 גברים שהיו בגילאי 18-20 בתחילת המחקר. הם מדדו את מסת העצם שלהם ואספו מידע על הרגלי הפעילות הגופנית שלהם. 5 שנים לאחר מכן הנחקרים חזרו למעבדה לדווח על רמות הפעילות שלהם ולעבור שוב סריקות עצם.
המחקר שפורסם בכתב העת Journal of Bone and Mineral Research מצא כי גברים שבתחילת המחקר היו עם רמות גבוהות של פעילות הכוללת עומס על העצמות ואלה שהעלו את הקצב, היו בעלי סיכוי טוב יותר לבניית עצם מאשר גברים שהיו לא פעילים או התחילו פעילים וירדו בפעילות בתקופת המחקר.
פעילויות המערבות קפיצות או התחלות והפסקות פתאומיות ומהירות, המעלות את העומס על עצמות הגוף, דחפו את הגוף ליצור רקמת עצם חדשה והיו אלה שנקשרו יותר להגנה על העצמות בגברים. הפעילויות שנראה כי הן הטובות ביותר לבניית מסת עצם הן כדורסל וכדורעף, אחריהן כדורגל וטניס.
(פעילויות המערבות קפיצות או התחלות והפסקות מהירות דוחפות את הגוף לייצר רקמת עצם חדשה. צילום: Shutterstock)
בנחקרים שהשתתפו בפעילויות עם עומס על העצם במשך ארבע שעות בשבוע או יותר, הייתה עליה בצפיפות עצם הירך של 1.3% בחמש שנות המחקר. לעומת זאת, גברים שהיו לא פעילים בשנים אלה איבדו כ- 2.1% ממסת העצם בירך. מדובר בממצא מטריד כי עצמות שמאבדות מהצפיפות שלהן הן בעלות סיכון רב יותר להישבר בשלב מאוחר יותר בחיים.
פעילויות שלא מעלות את העומס על העצמות – כמו שחיה ורכיבה על אופניים – לא נקשרו לבניית עצמות גדולות יותר ולמסת עצם גדולה יותר.
החוקרים מסבירים כי למרות שלרוב אוסטיאופורוזיס מאובחן בגיל מאוחר, תהליך איבוד העצם מתחיל בגיל 25. המחקר מעביר מסר חשוב לצעירים – התחילו להתעמל עכשיו – תבנו עצמות כדי שלא ישברו לכם אחר כך.