טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טיפול ניסיוני הציל חייו של ילד אוסטרלי
טיפול ניסיוני בתאי גזע הציל את חייו של ילד אוסטרלי עם טרשת נפוצה, אבל האגודה לטרשת עדיין מזהירה כי הפרוצדורה הינה מסוכנת וניסיונית.
לאחר האבחנה של טרשת נפוצה חשה משפחתו של בן, הילד האוסטרלי, הקלה ,מכיוון שחששם הגדול היה מפני גידול במוח, כשהבחינו לראשונה בסימפטומים ופנו לבדיקות. אך ההקלה לא נמשכה זמן רב.
הטרשת הנפוצה, פוגעת במעטפת המיאלין, אשר מגנה על תאי העצב במוח ועמוד השדרה, היא לרוב מצב כרוני, בו מתקיימת התדרדרות איטית לאורך שנים רבות. אבל נגעי הטרשת במוחו של בן גדלו והתרבו במהירות מפתיעה, הנגעים החלו לוחצים באופן מסוכן על איזורי מפתח במוח האחראים על תפקוד הגוף. בתוך מספר שבועות, גופו של בן חדל מלתפקד.
משפחתו של בן מיהרה לבית החולים בקנברה (בירת אוסטרליה) והתייעצו עם הנוירולוג ד"ר קולין אנדרוס שבחן את ההתדרדרות הנדירה במצבו הפיזי. "ההתפרצות התרחשה תוך ימים, זה החל בחולשה של הרגליים והמשיך לחולשה של הידיים, לבסוף הגפיים היו משותקות לגמרי והילד לא יכל לנשום ללא אמצעי עזר", כך תיאר ד"ר אנדרוס.
במונחים רפואיים, הטרשת של בן מכונה, "rapid onset", התפרצות מהירה, אבל עדיין המהירות בה בן איבד את תפקודו הותירה את המומחים פעורי פה.
אבחנתו של ד"ר אנדרוס הייתה בוטה: "אם הילד לא יישאר בטיפול נמרץ חייו בסכנה".
מרגע זה חייו של בן התמקדו בהישרדות. "לא יכולתי לדבר או לזוז", נזכר בן. "עיני היו פקוחות, אבל אף אחד לא יכל להבחין שאני עדיין בחיים".
סיכויי ההישרדות של הבחור הצעיר היו קלושים וד"ר אנדרוס החליט לנסות טיפול שעד עתה רק שמע שמתרחש מעבר לים – השתלת תאי גזע.
הפרוצדורה הניסיונית מעולם לא נוסתה באוסטרליה והצריכה את שיתוף הפעולה וההסכמה של המחלקה הנוירולוגית בבית החולים של קנברה. התשובה הייתה שלילית!
ד"ר אנדרוס מתאר כיצד נאלץ לגשת להוריו של בן, להתנצל ולהגיד כי אינו מצליח להשיג את הסכמתם של עמיתיו הנוירולוגים, בייאוש שאל, מה אנו הולכים לעשות כעת?
צעד אל הלא-נודע
משפחתו של בן החלה לבצע מחקר עצמאי והחליטה כי היא מעוניינת בפרוצדורה הניסיונית. ד"ר אנדרוס חזר לבית החולים וקיבל את הסכמתו של ההמטולוג, ד"ר מיכאל פידקוק: "זה היה צעד אל תוך האפלה, מעולם לא עשינו משהו דומה לזה".
במקביל לטיפולי כימותרפיה שנועדו בכדי לשתק את המערכת החיסונית של המטופל, ניתנו תרופות הממריצות את פעילות מוח העצם. לאחר מכן, תאי הגזע ממוח העצם של המטופל עצמו נאספים ממנו באמצעות מכונה ייעודית בחלון זמנים קצר מאוד.
תמצית תאי הגזע של בן אוחסנו בבית החולים בתוך מיכל עם חנקן נוזלי, מחכים שגופו יהיה מוכן לקבל אותם חזרה. בכדי שזה יקרה, בן קיבל מנה שנייה של כימותרפיה בכדי לכבות סופית את המערכת החיסונית ואת תאי מוח העצם הנותרים.
"תאי הגזע הוחדרו חזרה לגוף לאחר יממה, לאחר הפחתה משמעותית של כמות התאים בדם כתוצאה מן הכימותרפיה. תאי העצם הלכו ונקלטו כמו זרעים בגינה והביאו לכמות תקינה של תאים לאחר 14 יום", כך דיווח ד"ר פידקוק.
תוך מספר שבועות של טיפול, בן יצא ממחלקת טיפול הנמרץ בהליכה – מה שלא עשה לאורך 9 החודשים שקדמו לטיפול.
שנה לאחר מכן, סריקת MRI של מוחו של בן הראתה שכמעט כל הנגעים שסיכנו את חייו נעלמו. ד"ר אנדרוס אמר: "אלו התוצאות הדרמטיות והמפתיעות ביותר שראיתי מעולם אצל מישהו עם טרשת נפוצה".
עם זאת, משפחתו של בן החליטה להמשיך עם הטיפול ולנסותו בניגוד לעצת המומחים מהאגודה האוסטרלית לטרשת נפוצה. האגודה טענה שאין מבצעים פרוצדורות כאלו באוסטרליה וכנראה שלא ייעשו דברים כאלו במשך 10 השנים הקרובות מכיוון שאין מספיק מידע מהימן בנושא. פרופ' ביל קרול, יועץ בכיר של האגודה, חיזק את הדברים וטען שיש להגן על החולים הפגיעים מפני הבטחות שווא: "חשוב לציין שהפרוצדורה מאוד מסוכנת וניסיונית. התוצאות נהדרות בשביל בן, אבל ייתכן שלא יהיה ניתן לשחזר אותן לכל החולים בטרשת נפוצה".
מתוך ה- ABC News
הטיפול בתאי גזע אינו מאושר כטיפול לטרשת נפוצה ונמצא בשלבי ניסויי ראשוניים. ישנם נוכלים המציעים טיפול שכזה בליווי הבטחות "קסם" – לקריאה עוד בנושא לחצו כאן.
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.