כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טיפול להורדת כולסטרול ע"י תרופות מקבוצת הסטטינים – אינו מגן מפני אירועים לבביים ותמותה בחולי המודיאליזה
במחקר שפורסם במרץ 2009 והוצג בכנס האביב הנפרולוגי, נמצא כי טיפול להורדת הכולסטרול עם תרופות מקבוצת הסטטינים, אינו מונע תחלואה לבבית ואירועים כמו אוטם חד של שריר הלב, אירועים מוחיים ומוות, בקרב חולים המטופלים בהמודיאליזה
במחקר זה השתתפו 2776 חולים המטופלים בהמודיאליזה, שטופלו בתרופה להורדת כולסטרול בשם קרסטור. המחקר נערך ב-25 מדינות וב-284 מכוני המודיאליזה. גיל החולים היה 50-80 שנים.
נמצא כי הטיפול בקרסטור נסבל היטב ע"י החולים ולא היו תופעות לוואי משמעותיות. הטיפול היה יעיל בהפחתת הכולסטרול, עם ירידה ממוצעת של כ-43% ברמות ה-LDL (הכולסטרול "הרע"). למרות הירידה המשמעותית בכולסטרול, לא נמצא יתרון של הטיפול בהפחתת מס' האירועים של אוטם חד של שריר הלב, במס' האירועים המוחיים ו/או התמותה, בקרב חולים המטופלים בהמודיאליזה.
למרות תוצאות מחקר זה, אין המלצה עדיין להפסיק טיפול בסטטינים בחולי המודיאליזה. הטיפול נסבל היטב וללא תופעות לוואי רבות, ועדיין קיימת אפשרות שקיימות השפעות חיוביות אחרות, שלא נבדקו במחקר זה, המצדיקות המשך הטיפול גם בחולי המודיאליזה.
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה
גדעון1
זהירות סטטינים
תופעות לוואי של התרופות להורדת כולסטרול
• עייפות, חולשה - מאחר והתרופות גורמות לפגיעה בקו אנזים 10Q הקשור לייצור אנרגיה, נגרמת חולשה כללית ועייפות כרונית.
•כאבי שרירים - חלק לא מבוטל מהחולים הנוטלים תרופות אילו סובל מכאבי שרירים, ולעיתים אף מנזק לשרירים מה שנקרא מיופתיה - MYOPATHY.
•CPK - עליה של רמת ה CPK בדם מצביעה על מידת הנזק לשרירים, לכן יש צורך לעשות מעקב על מדד זה לנוטלים תרופות. מפסיקים עם התרופה לאחר שנעשה נזק.
•הפרעות בקצב הלב.
•כאבים - לעיתים, חולים אינם מסוגלים לעמוד בכאב ויש צורך בהפסקת הטיפול התרופתי.
•הורמונים – ירידה בכולסטרול קשורה לירידה בהורמונים של גברים ושל נשים. ירידה של הורמוני סטרס ועוד.
•ויטמין D – הסטטינים גורמים לירידה ברמת ויטמין D, השלכות על מערכת החיסון, מסת העצמות ועוד.
•הפרעות עיכול – בגלל ירידה בייצור מיץ מרה בכבד.
לסיכום : הנזק גדול מהתועלת. לידיעתכם! ישנן דרכים טבעיות להורדת הכולסטרול לרמה סבירה, אם יש צורך בכך.