כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טיפול חדש לכאב ברמב"ם: טאי צ'י
בקריה הרפואית רמב"ם החליטו לרתום את החוכמה הסינית העתיקה למלחמה בכאב. למשימה הם גייסו את מאסטר יוסי פישר העוסק באומנות הלחימה מעל 20 שנה ומחזיק בחגורה שחורה ברמת דן 5. בין מטופליו של פישר נמנים גם הסובלים מסוכרת ומכאבים כרוניים
הפילוסוף הסיני קונפוציוס אמר "בני אדם טובים מחזקים את עצמם בלי הרף". שנים רבות אחר כך פיתחה התרבות הסינית את התפיסה הזו לאומנות לחימה הפועלת מהנפש החוצה אל הגוף ומחזקת אותו. הטאי צ'י שהחל כשיטת לחימה רכה שמטרתה לשמר את כוחות הלוחמים, הפך במרוצת הזמן לסוג של מדיטאציה בתנועה. כעת מסתבר כי לטאי צ'י יש יתרונות נוספים וברמב"ם החליטו לרתום את החוכמה הסינית העתיקה ללוחמה בכאב.
מזה כמה חודשים מפעילה מרפאת הכאב ברמב"ם טיפול ייחודי ופרטני המבוסס על פיתוחו של מאסטר יוסי פישר, אחד המומחים המובילים בארץ לטאי צ'י.
מאסטר פישר (בן 38) תושב כרמיאל ואב לשניים, עוסק באומנות הלחימה מעל 20 שנה ומחזיק בחגורה שחורה ברמת דן 5. את לימודיו עשה מאסטר פישר בארץ ובסין. כבר לפני 15 שנה הבין פישר שהטאי צ'י הוא כלי עבודה יעיל מול בעיות רפואיות שונות והחל ליישמו בעבודה עם ילדים הסובלים משיתוק מוחי (CP) ואוטיזם.
"במקרה של CP ישנה עבודה עם בעיות של יציבה ופעולות פשוטות", אמר מאסטר פישר, "במקרה של אוטיזם יש עבודה עם בעיות של תקשורת כיוון שהרבה פעמים אין אפשרות לדעת האם המטופל מבין אותך. שני התחומים הללו לימדו אותי להבין איך גורמים לאדם ליצור תנועה, להבין מה הטיפול שיעזור לאדם בבעיה מסוימת וללמד אותו איך לעשות זאת".
מאסטר פישר עובד גם עם נפגעי אירוע מוחי, עבודה המצריכה לעיתים לימוד מחודש של פעולות שהמוח פשוט לא זוכר איך לבצע אותן. במקרה מסוים, עבד מאסטר פישר עם פגוע אירוע מוחי שהיה מרותק לכיסא גלגלים במשך 13 שנה. בתוך שנתיים הצליח המטופל לעמוד וללכת בעזרת הליכון. בין מטופליו של פישר נמנים גם הסובלים מסוכרת ומכאבים כרוניים.
על תלמידיו של מאסטר פישר נמנה גם ד"ר סיימון וולפסון, סגן מנהל מרפאת הכאב ברמב"ם אשר החליט להביא את משנתו של מאסטר פישר כטיפול ברמב"ם. לדבריו של ד"ר וולפסון, הטאי צ'י היא טכניקה שעובדת על הגוף באופן שמתאים במיוחד לכאבים הקשורים לשלד: בטאי צ'י פועלים מהנפש החוצה במטרה לחזק את הגוף והעבודה היא עבודה איטית וממושכת על התנועה. הטאי צ'י שומר על שיווי המשקל, מפתח את הקורדינציה והמוטוריקה ופועל כפיתרון לכאבי צוואר, מפרקים וכאבי גב כרונים מהם סובלים כחמישים אחוז מהמטופלים שלנו".
הטיפול הוא אישי ופרטני ומבוסס על מיקוד של ידע רחב וניסיונו של מאסטר פישר. המטרה היא מתן כלים ספציפיים לכאב מסוים וליכולותיו האישיות של אותו אדם. "ההבדל הוא שלעומת טיפולים רבים אחרים כאן אני אומר למטופל לקחת אחריות" אמר מאסטר פישר, "אתה תפעל, אתה תזוז, זה בידיים שלך, בהחלט לא דומה ל'תשכב ונטפל בך".
"רבים מהמטופלים שלי, המשיך פישר, "הם אנשים שסובלים כבר תקופה ארוכה ואין להם את הכוח להתמודד ולעשות דברים כאלה. לעומתם יש לי קבוצות של אנשים מבוגרים, חלקם ניצולי שואה וכשרואים אותם מתרגלים טאי צ'י זה מחזה שאין כמוהו. אלו שמתרגלים מדווחים על שינוי מהותי והתמורה ניכרת".
"היתה לי מטופלת", סיפר פישר, "שסבלה מכאב כל כך חמור שריתק אותה למיטה במשך זמן רב. בעזרת הטאי צ'י חל שיפור משמעותי ביכולות שלה. ממצב של שכיבה מרובה היא עברה למצב של פעילות מהמיטה ולבסוף גם הצליחה לצאת ממנה מידי פעם".
יתרונות השיטה הן הורדת הטונוסים בגוף והורדת הלחץ של השריר מהשלד. "בד"כ אנחנו מפעילים הרבה יותר כוח ממה שצריך", אומר מאסטר פישר, "התנועה האיטית והמדויקת שומרת על השרירים, המפרקים והקצב מתאים לכל גיל כיוון שכל אחד בוחר לעצמו את העומס בעבודה על הגוף".
הטאי צ'י מחזק את השרירים אליהם עובר עומס העבודה במקום למפרקים ומזרים את הדם טוב יותר באופן מדויק ומתון. לדבריו של מאסטר פישר, ישנן תנועות שעוזרות לבעיות קשב וריכוז וככלל השיטה דוגלת בהקשבה לגוף. מלבד שיפור הקורדינציה והמוטוריקה, ישנה עבודה על נשימה נכונה וחיזוק שרירים מאוד קטנים שתורמים לנושא שיווי המשקל והיציבה הנכונה ופעולות אלו ממזערות את כמות הנפילות מהן סובלים רבים מהמטופלים.
"חשוב לזכור שהרבה מאלמנט הכאב הוא נפשי", מסכם מאסטר פישר, "עבודה על הנפש משחררת את הכאבים ולהפך, עבודה על הגוף משחררת לאט לאט את הכאב
מיקבץ מחקרים על יעילות הטאי צ'י במיגוון חוליים.
הביא לפרסום: רונן שמיר
עפרה
שלום
היה לי נסיון לא מוצלח של הבן שלי עם מורה טוב לטיצי בדרום. הנסיון לא הצליח כי המורה יחס לבן שלי צורך באלימות לא עזרו הנסיונות שלנו להגיד לו שהילד לא מעונין באלימות אלא בטקס התנועתי של הטיצי. היתי רוצה למצוא מורה או קבוצה שבה נוכל לתרגל טיצי.
אשמח אם משהו יודע ויוכל להגיד לי
עפרה
ד"ר דינה ראלט PhD
אין כמו טאי צ'י ומי שלא ניסה אני ממליצה מכל הלב...
הנה סרטון שיווק לטאי צ'י קצת מוגזם אבל יפה...
http://www.camoni.co.il/?idr=402&pid=385