מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותטיפול חדש בעצם באנורקסיה נרבוזה

טיפול חדש בעצם באנורקסיה נרבוזה

מתן הורמון DHEA יחד עם טיפול תחליפי בהורמונים נשיים יכול לשפר את מצב העצם בחולות אנורקסיה נרבוזה


צילום: אתר panthermedia
צילום: אתר panthermedia

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס השנתי של האמריקאי לחקר בעצם - American Society for Bone Mineral Research (ASBMR), עולה כי טיפול משולב בהורמון - Dehydroepiandrosterone (DHEA), שמיוצר בבלוטת יותרת הכליה וטיפול הורמונאלי חלופי הכולל אסטרוגן ופרוגסטרון, הוביל לשיפור בצפיפות העצם של נשים צעירות הסובלות מאנורקסיה. חולי אנורקסיה אוכלים מעט מאוד ויורדים במשקל עד למצב של רזון קיצוני.

למצב זה יש הרבה השלכות בריאותיות. החוקרים כותבים כי נשים עם אנורקסיה עלולות לסבול מפגיעה בעצמות. לדבריהם, מחקרים קודמים שבדקו שיטות למניעה וטיפול בהפרעות שלד באוכלוסיה זו לא מצאו טיפולים יעילים. הם מפרטים כי בעבודות קודמות טיפול הורמונלי תחליפי בלבד לא נמצא יעיל במניעת איבוד מסת העצם במטופלות עם אנורקסיה, ומוסיפים כי DHEA עשוי לשפר את מסת העצם, אך כרוך בבעיית היענות שכן הוא עלול לגרום לעלייה במשקל.

המחקר הנוכחי כלל 80 משתתפות עם אנורקסיה בגיל 13-27 שנה. החוקרים חילקו את המשתתפות באקראי לקבלת טיפול בן 18 חודשים ב- DHEA במינון 50 מ"ג ליום עם הורמונלי תחליפי הכולל הורמונים נשיים אסטרוגן ופרוגסטרון או פלסבו (אינבו).

מתוצאות המחקר עולה כי בקבוצת הטיפול נצפתה עלייה של 3.4% בצפיפות העצם של הירך, לעומת ירידה של 2.1% בקבוצת הפלסבו (p<0.01). כמו כן, שטח החתך של עצם הירך עלה ב-2.5% בקבוצת הטיפול, ואילו בקבוצת הפלסבו הוא ירד ב-1.8% (p<0.01).

החוקרים מציינים כי מדד המעריך סיכון לשבר, ירד ב-5.9% בקבוצת הטיפול ועלה ב-2.7% בקבוצת הפלסבו (p=0.02), ומוסיפים כי בין הקבוצות לא נצפה הבדל בגאומטרית מפרק הירך באיזור הצר של צוואר הירך.

לדבריהם, בשלב זה לא ברור באיזה מנגנון גורם DHEA לשיפור בצפיפות העצם. החוקרים מסבירים כי במטופלות עם אנרוקסיה נרבוזה קיים דיכוי של ייצור העצם, וייתכן ש-DHEA מעודד את ייצור העצם.

בדיון שנערך בכנס ציינה מומחית מהתחום כי האפשרויות הטיפוליות לשיפור צפיפות העצם הן מוגבלות בנשים עם אנורקסיה נרבוזה. היא הדגישה כי חשוב למצוא דרכים לשיפור השיקום התזונתי וההיענות לטיפולים השונים.


מתוך הכנס American Society for Bone and Mineral Research (ASBMR) 2010 Annual Meeting 2010.

החדשה פורסמה באתר E-Med