קרוהן וקוליטיס
מנהלי קהילה
טיפול בקרוהן עשוי לפתור בעיות גדילה
טיפול נכון במחלת הקרוהן יכול לפתור בעיות גדילה בילדים שקומתם נמוכה בשל המחלה
קומה נמוכה שאובחנה אצל ילדים חולי קרוהן היא בעיה שיכולה להיפתר עם טיפול נכון במחלה, על-ידי טיפול תרופתי, ניתוח או תוספי תזונה.
בסקירה של התערבויות טיפוליות שהוצגה בכנס של האגודה לאנדוקרינולוגיה פדיאטרית שנערך לאחרונה בבוסטון, פרופ' את'וס בוסווארוס מבית החולים לילדים של אוניברסיטת הארוורד אמר: "הגורמים העיקריים לבעיות גדילה אצל ילדים חולי IBD (מחלות מעי דלקתיות) הם נטיות גנטיות ודלקות שלא טופלו כראוי".
לדבריו, הספרות הרפואית מצביעה על כך שתזונה, תרופות וניתוח מתוזמן היטב הם הדרכים הטובות ביותר לשלוט בהחמרת המחלה ולמנוע כשלים בגדילה. עוד הוא ציין כי ההשפעה של הורמון הגדילה בטיפול במחלת קרוהן אצל ילדים נותרה שנויה במחלוקת ושלפני השימוש בו יש לנצל עד תום את שיטות הרפואה הקונבנציונליות. כדי לקבוע אם הורמון הגדילה אכן מהווה טיפול יעיל, יידרשו מחקרים קליניים של כמה מאות נבדקים חולים. עד היום נערכו בנושא שלושה מחקרים בלבד שכללו יחד 37 ילדים- ותוצאותיהם היו מעורבות.
המחקר הראשון שנערך בנושא כלל 7 ילדים. הגדילה אצל הילדים שטופלו בהורמון הייתה זהה לזו של הילדים בקבוצת הביקורת שטופלו בפלצבו (תרופת דמה).
במחקר השני שכלל 10 ילדים, החוקרים מצאו שלאחר שנה של טיפול בהורמון, הילדים גדלו יותר בהשוואה לקבוצת הביקורת.
במחקר השלישי השוו באקראי 20 ילדים שעברו טיפול קונבנציונאלי לעומת קבוצה עם אותו טיפול בתוספת הורמון גדילה, ללא קבוצת ביקורת (פלצבו). לא היה הבדל בין הקבוצות בנוגע לפעילות המחלה, אך אובחן ריפוי בדופן המעי אצל הקבוצה שטופלה בהורמון הגדילה.
"אני מסכימה עם ד"ר בוסווארוס שיש להשתמש בהורמון הגדילה רק לאחר שנוסו כל הטיפולים" אמרה ד"ר סונדרה ווארמה, סגנית יו"ר המחלקה הפדיאטרית באונברסיטת טקסס טק.
בנוסף להיותו יקר מאוד, הוסיפה ווארמה, הטיפול בהורמון גדילה עלול להיות קשה משום שהוא דורש טיפול פעמיים ביום בעוד שתוצאותיו אינו חד-משמעיות. לדבריה, טיפול תקיף בפעילות המחלה מניב תוצאות טובות מאוד אצל ילדים.
בוסווארוס הסביר שבטיפול בכשלי גדילה אצל ילדים חולי IBD, יש להתמיד בשלושה עקרונות: שליטה בדלקת, צמצום השימוש בסטרואידים ותזונה אופטימאלית. כדי להשיג יעדים הללו, הוא הציע לרופאים לכוון לרמיסיה שלמה של המחלה ולא רק להקלה בתסמינים. שימוש בתרופות ביולוגיות ותרופות המדכאות את מערכת החיסון עדיף על שימוש בסטרואידים, וניתוחים מתוזמנים היטב להסרת גורם הדלקת - לרוב רק חלק קטן מהמעי - גם יהיו אפקטיביים.
הוא הדגיש שטיפול באינפליקסימאב (רמיקייד) מסייע לרבים מהמטופלים להגיע לרמיסיה. שימוש בצינורות הזנה עשוי להיות יעיל בשיפור התזונה אם כי ילדים לא אוהבים אותם. שימוש בצינורות הזנה לסירוגין יעיל גם הוא. בוסווארוס הראה שבעזרת תזונה נכונה והפחתת הדלקת, מתרחשת גדילה תקינה.
אולם, חשוב להבין שכאשר ילד נמוך נולד להורים נמוכים, יש רק מעט דרכי פעולה. במקרים שכאלה הגנטיקה היא הגורם.