מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהמדריכיםטיפול בנפרופתיה ‎IgA‏ (IgA nephropathy)

טיפול בנפרופתיה ‎IgA‏ (IgA nephropathy)

איך מטפלים בחולים עם IgA nephropathy?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

IgA Nephropathy מתאפיינת בשקיעה של נוגדנים מסוג IgA בתוך הגלומרולים. הטיפול במחלה משתנה מאוד, בהתאם למצב המחלה והאופן בו היא באה לידי ביטוי. 

 

למרות שלטיפול ספציפי מוקדם עשויה להיות השפעה על ההפרעה החיסונית הגורמת להצטברות נוגדני ה-IgA ושקיעתם בגלומרולים, המנגנון המוביל להתקדמות המחלה ככל הנראה אינו קשור בכך. לכן, נשאלת השאלה האם יש מקום למתן טיפול מדכא חיסון לחולים עם IgAN. בכל חולה יש לשקול את הסיכונים מול התועלת הצפויים מטיפול מדכא חיסון.

 

בחולים עם דם סמוי בשתן בלבד, ללא חלבון בשתן, או עם הפרשת חלבון בשתן של עד 1 גרם ליממה, ללא יתר לחץ דם ועם תפקוד כלייתי תקין, עם או בלי אירועים של דם גלוי בשתן, אין צורך לתת טיפול ספציפי למחלה.

 

בחולים עם הפרשת חלבון בשתן מעל 1 גרם ליממה, עם דם סמוי בשתן, אך ללא תסמונת נפרוטית, מקובל לתת טיפול לא ספציפי להורדת החלבון בשתן, על-ידי תרופות מקבוצת מעכבי האנזים המהפך (ACE inhibitors) או קבוצה דומה של תרופות ממשפחת ה-ARB. מטרת הטיפול היא להפחית את הפרשת החלבון בשתן לערכים של פחות מ-0.5 גרם ליממה ולאזן את לחץ הדם באופן אופטימלי לערכים של פחות מ-125/75. אם הפרשת החלבון בשתן נמשכת למרות הטיפול, ניתן לנסות ולהוסיף לטיפול שמן דגים למשך כ-6 חודשים.

 

בחולים אצלם קיימת הפרשה מתמדת של חלבון בשתן למרות הטיפול, או בחולים עם ירידה בתפקוד הכלייתי, מנסים טיפול בסטרואידים. מתחילים פרדניזון במינון גבוה של כ-40 מ"ג ליממה דרך הפה, ויורדים בהדרגה במינון. ממשיכים בטיפול בין 6 חודשים ועד לשנתיים. ישנן עדויות במספר עבודות, כי טיפול בסטרואידים יכול להפחית את הפרשת החלבון בשתן, אולם אין עדיין מידע חד משמעי לגבי השפעת הטיפול על התפקוד הכלייתי בטווח הארוך.

 

בחולים המפתחים אי ספיקת כליות כבר באבחנה, עם מהלך מהיר של המחלה, נדרש לעיתים טיפול אגרסיבי עוד יותר, המשלב פרדניזון במינונים גבוהים עם תרופה מדכאת חיסון, כמו ציקלופוספמיד. טיפולים אלו נשמרים רק לחולים עם מחלה קשה ביותר, כאשר כל שאר הטיפולים נכשלו.

 

בחולים המפתחים אי ספיקת כליות סופנית, יש לטפל בטיפול כלייתי חליפי, כמו דיאליזה או השתלת כליה. משקעי IgA חוזרים בכ-60% מהכליות המושתלות, תוך זמן קצר מן ההשתלה, אולם הסיכון לכך עולה עם הזמן. בטווח הקצר שקיעת ה-IgA אינה גורמת לפגיעה כלייתית. כ-5% מהחולים עם שקיעת IgA בשתל, מתפתחים יתר לחץ דם והפרשת חלבון בשתן כעבור 5 שנים והתוצאות גרועות משמעותית כעבור 10 שנים מההשתלה או בהשתלה חוזרת. רק חולים מעטים יחסית מאבדים את השתל עקב הישנות של IgAN בשתל.