מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםמדריכיםטיפול ביתר לחץ דם ואי ספיקת כליות

טיפול ביתר לחץ דם ואי ספיקת כליות

איך מאבחנים יתר לחץ דם בחולים עם אי ספיקת כליות - ומהן דרכי הטיפול המומלצות?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

יתר לחץ דם הנובע ממחלה מסויימת, נקרא יתר לחץ דם משני. היתרון במצב זה הוא שאבחון וטיפול במחלה עשויים להביא לירידה בלחץ הדם. אחת המערכות העיקריות הגורמות ליתר לחץ דם משני, היא מערכת הכליות. 

 

אבחון

 

תפקוד הכליות מוערך על ידי בדיקת רמת האוריאה והקריאטנין בדם. חומרים אלו מיוצרים בגוף ומפונים על ידי הכליות ולכן כאשר יש פגיעה בתפקוד הכליות - רמתם בדם תעלה.

 

בחולה עם יתר לחץ דם ואי ספיקת כליות קשה לדעת מה קדם למה: לרוב מחלת כליות ראשונית גורמת ליתר לחץ דם, אולם גם יתר לחץ דם חמור או יתר לחץ דם בחולה סוכרת - גורמים לפגיעה בכליות. על מנת לאבחן חולה יתר לחץ דם עם פגיעה בכליות - יש לבצע במקביל בדיקת שתן ובדיקה על קולית (אולטרא-סאונד) של הכליות ודרכי השתן.

 

- עוד על יתר לחץ דם ממקור כלייתי

 

הטיפול המומלץ

 

- היעד: איזון קפדני של לחץ הדם יכול להאט בצורה משמעותית את ההידרדרות בתפקוד הכליות. לכן, מטרת הטיפול היא להגיע לערכי לחץ דם של 130/80 מ"מ כספית ומטה. בחולים עם הפרשת חלבון בשתן מעל 1 גרם ליממה מטרת הטיפול היא להגיע לערכי לחץ דם של 125/75 מ"מ כספית.

 

- כאשר הפגיעה בכליות משנית למחלת הסוכרת, או כאשר ערכי חלבון בשתן מעל 1 גרם ביממה - טיפול במעכבי האנזים המהפך יכול להאט את ההידרדרות בתפקוד הכליות, בנוסף להאטה המושגת מעצם הורדת לחץ הדם. לכן חולים אלו צריכים לקבל מעכבי האנזים המהפך כחלק מהטיפול להורדת לחץ דם.

 

- יש חשיבות רבה גם לטיפול במשתנים. אם רמת הקריאטינין בדם גבוהה מ- 2.5 מ"ג/ד"ל, יעילות הטיפול בתיאזידים פוחתת ומומלץ שימוש במשתני לולאה (כמו פוזיד) במינון גבוה. התחלת טיפול במעכבי האנזים המהפך, או בחוסמי הקולטן לאנגיוטנסין 2, או במשתנים אוצרי אשלגן, או בחוסמי בתא מחייבת זהירות ומעקב אחר רמת הקריאטינין והאשלגן בדם.

 

- כאשר מופיעה החמרה בתפקוד הכליה (עלייה בערכי הקריאטינין ביותר משלושים אחוזים) לאחר התחלת טיפול במעכבי האנזים המהפך או בחוסמי הקולטן לאנגיוטנסין 2, יש לשלול היצרות עורקי הכליה.

 

- חשוב להקפיד על דיאטה דלת נתרן ודלת אשלגן.



אלון גרוסמן הוא רופא בכיר במחלקה לרפואה פנימית במרכז הרפואי רבין קמפוס בילינסון. אהוד גרוסמן הוא מנהל המחלקה לרפואה פנימית במרכז הרפואי שיבא בתל השומר