אוסטאופורוזיס
מנהלי קהילה
טיפול באסטמה ואוסטיאופורוזיס
מי מחולי אסטמה נמצא בסיכון לאוסטיאופורוזיס?
www.physorg.com/news/2010-11-hip-fractures-thyroid-disease-linked.htmlבכנס המדעי הבינלאומי השנתי של World Allergy Organization (WAO) הוצג נושא הסיכון לאוסטאופורוזיס בחולי אסתמה ו-COPD תחת טיפול. חולים אלה המטופלים בקורטיקוסטרואידים (תרופות ממשפחת פריד ניזון) נמצאים בסיכון מוגבר לאוסטאופורוזיס, גם במינונים נמוכים של התרופות. מומחים בתחום מציינים כי הסיכון נמוך יותר עם תרופות אלו הניתנים באינהלציה. כמו כן, סקר מוקדם יכול לעזור למנוע איבוד עצם בלתי הפיך.
גורמי סיכון לאוסטאופורוזיס כוללים:
- נשים, בשל ירידה באסטרוגן לאחר גיל המעבר, אשר מעודדת איבוד עצם (אם כי 15% מהגברים מעל גיל 50 לוקים באוסטאופורוזיס).
- אנשים ממוצא לבן (Caucasians ) וכן ממוצא אסיאתי (Asians ) הם בסיכון מוגבר.
- העדר פעילות גופנית עם השמת משקל על העצמות (חולי אסתמה נוטים להשאר יותר בבית ופחות להשתתף בפעילות גופנית).
- חסר ויטמין D
המומחים בכנס הדגישו כי כל טיפול בסטרואידים מעלה סיכון לאוסטאופורוזיס. גם לטיפול סיסטמי במינון נמוך, טיפול יום כן יום לא, טיפול קצר-טווח, וכן טיפול מקומי – לכל אלה תרומה בסיכון לאוסטאופורוזיס. סטרואידים באינהלציה בטוחים יותר מסטרואידים סיסטמיים, עם השפעה שונה על עצם של סוגים שונים של סטרואידים, אם כי כרגע לא ידוע איזה תכשיר הוא הבטוח ביותר. בנוסף, לאנשים שונים תגובה שונה לסטרואידים מבחינת הסיכון לפתח אוסטאופורוזיס.
המומחים ממליצים לשמור על רמות סידן וויטמין D מספקות, במקביל לפעילות גופנית נושאת משקל. יש להמנע מעישון ושתיה מופרזת. כמו כן, בחולים המטופלים בהורמוני בלוטת התריס, יש לעקוב אחר תפקוד הבלוטה ולהוריד את מינון הסטרואידים לפי הצורך.
בחולים בסיכון גבוה, בנוסף להמלצות הנ"ל, ממליצים המומחים לבצע איסוף שתן של 24 שעות לרמות סידן ופינוי קראטינין עבור חולים תחת טיפול סיסטמי בסטרואידים. כמו כן, מומלץ לעקוב באופן קבוע אחר צפיפות עצם.
מתוך הכנס המדעי הבינלאומי השנתי של World Allergy Organization (WAO) .