מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
טיפול באי ספיקת לב באמצעות קוצב דו חדרי יעיל יותר בנשים
השתלת קוצב דו חדרי לטיפול באי ספיקת לב אפקטיבי יותר בנשים מאשר בגברים.
קוצב דו חדרי עם דפיברילטור לטיפול בחולי אי ספיקת לב, כולל מכשיר בעל שתי פעולות:
הראשונה, מאפשרת סינכרוניזציה של הלב ע"י העברת אימפולסים חשמליים קטנים שמתאמים את פעולת חדר ימין של הלב, לחדר שמאל, על מנת שיעבדו באופן יעיל יותר.
השניה, דפיברילטור שחש בהפרעות קצב מסוכנות ומספק שוק חשמלי במידת הצורך, כדי להחזיר את הלב לקצב נורמלי.
אצל נשים במחקר שקיבלו טיפול באמצעות קוצב דו חדרי, הייתה ירידה של 70% באירועי החמרת אי ספיקת לב וכן ירידה של 72% במקרי התמותה מכלל הסיבות. בניגוד לכך נצפה, כי בגברים אירועי החמרת אי ספיקת לב פחתו בעקבות הטיפול ב35%.
אי ספיקת לב קורית, כאשר הלב אינו שואב דם באופן יעיל מספיק על מנת להענות לצרכי הגוף. במחקר הזה יותר נשים עם אי ספיקת לב סבלו מחוסר סינכורניזציה. במצב זה, שני חדרי הלב אינם מתכווצים באופן סימולטני (כפי שאמורים), כתוצאה מכך מתפתח קצב לב אבנורמלי מה שיכול לפגוע עוד יותר בשאיבת הדם. קוצב דו חדרי מטפל בבעיה של חוסר סינכרוניזציה ומתאם בין התכווצות חדר ימין ושמאל.
ממצאי מחקר זה יכולים להיות מוסברים ע"י העובדה שישנם יותר מקרים של חוסר סינכרוניזציה בנשים ביחס לגברים, וכן לנשים לב קטן יותר בהשוואה לגברים, הטיפול ברה סינכרוניזציה ע"י קוצב דו חדרי מתאים למטופלים עם לב קטן.
קוצב דו חדרי היא דרך לשפר את אופן התכווצות שריר הלב. רה סינכרוניזציה של הלב משפרת את השרידה ומורידה את התמותה.
לרוב מאחר והשתלת קוצב דו חדרי היא שיטת טיפול פולשנית, היא נעשית בשלבים המאוחרים של המחלה, כאשר המטופלים כבר עם אי ספיקת לב מתקדמת ואצל החולים הקשים יותר.
לא ממש ברור מתי לבצע התערבות מסוג זה, בחולים עם אי ספיקת לב קלה או מוקדמת, אם כי לדעת החוקרים זה יכול להיות יעיל וחסכוני למערכת מאחר וזה יכול למנוע אשפוזים יקרים וכן להציל חיים.
ידוע כי מטופלים עם אי ספיקת לב מתקדמת מרוויחים מקיצוב דו חדרי, אך מה שלא היה ידוע עד כה הוא שגם מטופלים עם הדרדרות מוקדמת של המחלה ירוויחו מהטיפול הזה וכן שהרווח אצל נשים גדול יותר מהרווח אצל גברים.
עריכה ותרגום: מיכל אברג'ל
J Am Coll Cardiol, 2011; 57:813-820