מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השד

מנהלי קהילה

פרופ' תניר אלוייס
פרופ' תניר אלוייס
מומחית בכירורגיה כללית וכירורגית שד מנהלת מערך השד במרכז הרפואי הדסה פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר רינת ברנשטיין מולכו
מנהלת היחידה האונקוגנטית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בוגרת בית בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה. התמחות במערך אונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), ובהמשך התמחות בגנטיקה רפואית במכון הגנטי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). מ-2017 רופאה בכירה ביחידת השד במכון האונקולוגי במרכז רפואי שיבא תל השומר, עד למינוי מנהלת היחידה האונקוגנטית בשיבא ב-2021. משלבת עבודה בטיפול בחולות סרטן שד בכל שלבי המחלה, ובייעוץ גנטי למשפחות וחולים עם חשד לתסמונות סרטן תורשתיות.
עו
עו"ד בר חן- לוי
אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת 'אחת מתשע'. נותנת ייעוץ והכוונה לנשים המתמודדת עם סרטן שד בכל הקשור לזכויותיהן הרפואיות, ומסייעת להן במידת הצורך במיצוי זכויות אלה מול הרשויות השונות, כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, קופות חולים, חברות ביטוח ועוד.

מובילי קהילה

נעה גביש
נעה גביש
אישה ואמא לשלושה ילדים :)הומאופטית בהכשרתי. אפיה ובישול הן אחת האהבות שלי במיוחד כשהן מאירות ומשמחות אחרים. בשבילֵי חיי ליוותי נשים במסע הלידה המיוחד שלהן, והיום אחרי מסע ברכבת ההרים, עקב גילוי גידול סרטני בשד, שנכפה עלי, אני יודעת ומבינה כמה חשוב הליווי של מישהי שהייתה שם ולו רק כדי להקשיב ולחבק. אני אשמח ללוות ולהיות בשביל מי שצריכה ורוצה.   הסדנא שלי - תשוקות מרפאות - תשוקות ומיניות בזמן משבר ושינוי - ערב חד פעמי יחודי ומרומם את הנפש בו ביחד אתכם אנחנו נזכרים שתשוקה, לכל מה שנעשה היא חלק מאיכות ובריאות החיים שלנו. מוזמנות לקבוצה שלי בפייסבוק : תשוקות מרפאות
יסמין כהן
יסמין כהן
בלוגרית וכותבת תוכן, נמצאת בעיצומו של פרויקט מימון המונים לספר "יומן צמיחה" היכנסו ותמכו: https://tinyurl.com/recovery-diary נמצאת פה כדי לחזק ולהתחזק. מאמינה שהכל קורה לטובתנו.
כמוניסרטן השדחדשותחשיפה לתאורת לילה בבית מעלה סיכון לסרטן השד

חשיפה לתאורת לילה בבית מעלה סיכון לסרטן השד

חוקרים ישראלים מצאו כי נשים שחשופות לתאורת לילה מהרחוב או בבית, למשל אלו שישנות מול טלוויזיה דולקת, נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סרטן השד


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לצד גורמי הסיכון הסביבתיים המוכרים לסרטן השד, ובראשם השמנה ותזונה לקויה, היעדר פעילות גופנית, גיל היריון, טיפול הורמונאלי חלופי ומזהמים סביבתיים שונים, בשנים האחרונות מתגלה קשר שבין חשיפה לתאורת לילה לבין סרטן השד, כשישראל נחשבת לפורצת דרך בחקר התחום המתבצע במסגרת אוניברסיטת חיפה.

 

באחד המחקרים שפורסם תוך שימוש בתמונות לווין של משרד ההגנה האמריקאי הבודקות את עוצמת תאורת הלילה, נמצא כי בישובים שרחובותיהם מוארים יותר בתאורת לילה פלורוסנטית בישראל יש יותר חולות בסרטן השד, כשבמוקד התחלואה היו הערים הגדולות במרכז הארץ, ובראשן תל-אביב וישובים שבסמוך לקו הירוק שסופגים תאורת לילה במינונים גבוהים במיוחד.

 

במחקר נוסף נמצא כי בשכונות בחיפה שמוארות בתאורת לילה חזקה, למשל בסמוך לאצטדיון הכדורגל, הכביש הראשי או הקניון – נרשם שיעור גבוה יותר של סרטן השד. מחקרים נוספים של הקבוצה זיהו סיכון לסוגים נוספים של סרטן על רקע חשיפה מוגברת לתאורת לילה ברחובות, לרבות סרטן הערמונית, על סמך מחקר שהשווה נתוני תאורת לילה ב-164 מדינות, ואיתר שיעור גבוה יותר של תחלואה בסרטן הערמונית במדינות עם חשיפה גבוהה לתאורת לילה כמו ישראל וארה"ב, לצד שיעור נמוך במדינות בהן לא נהוג להאיר רחובות רבים בלילה כמו נפאל, לאוס, הודו, מצרים וארגנטינה.

 

כעת מדווח צוות החוקרים כי גם חשיפה לתאורת לילה בבית – למשל בהדלקת תאורת תקרה לצורך קריאה לפני השינה או בשינה ממושכת מול טלוויזיה דולקת – מגדילות את הסיכון לסרטן השד.

 

בתריסים מוגפים

 

בעבודה הנוכחית החוקרים מאוניברסיטת חיפה, המרכז הרפואי כרמל, בית החולים פוריה והמרכז הרפואי סורוקה, בחנו את הרגלי החשיפה לתאורת לילה מסוגים שונים, ולא רק תאורת רחוב אלא גם תאורה בבית בשעות הלילה. במחקר נכללו 278 נשים ישראליות שאינן מוגדרות כעובדות משמרות, בהן 98 חולות בסרטן השד המטופלות במרכזים הרפואיים סורוקה בבאר שבע ופוריה בצפון, וכן 185 נשים בריאות בקבוצת ביקורת.

 

שאלונים שחולקו לחולות במהלך השנים 2014-2010 ביררו את הרגלי החשיפה שלהן לתאורת לילה בתקופה של עד 15 שנים לפני אבחון המחלה. כמו כן נאספו נתוני אודות איכות השינה של הנבדקות, לרבות משך השינה, הרגלי קריאה בלילה וצפייה בטלוויזיה, שמהווה אף היא מקור של תאורת לילה.

 

המחקר העלה כי נשים שמדווחות על שינה לתקופות ארוכות יותר נמצאו במעקב של עד 15 שנים בסיכון נמוך ב-26% לפתח סרטן השד – ממצא המעיד על קשר בין הורמון המלטונין שאחראי על ויסות מחזור השינה-ערות. כמו כן, נשים שנוהגות לישון בלילה ללא חשיפה לתאורת לילה מהרחוב, בחדר חשוך ועם תריסים מוגפים ווילונות סגורים על החלונות – היו בסיכון נמוך ב-18% לפתח סרטן השד במשך המעקב, ונשים שהדליקו מנורת הלילה ליד המיטה בעת קריאה לפני השינה היו בסיכון נמוך ב-19% לסרטן השד לעומת נשים שהשתמשו בתאורת החדר המרכזית שבתקרה.

 

לעומת זאת, נשים שנחשפו לתאורת לילה מאחר והתגוררו בסמוך למקור אור מרכזי ברחוב – היו בסיכון גבוה ב-52% לפתח סרטן השד. שינה מול טלוויזיה דולקת רוב שעות הלילה העלתה ב-26% את הסיכון לסרטן השד. עם זאת, נשים שנרדמו מול טלוויזיה דולקת שנכבית באופן עצמאי כעבור דקות לא נמצאו בסיכון מוגבר לסרטן השד, ואף תועדו בסיכון נמוך ב-16% למחלה.

 

בצוות המחקר השתתפו עתליה קשת סיטון, ד"ר קרן אור חן, ד"ר שרה יצחק, אילנה צברי ופרופ' אברהם חיים מהחוג לניהול משאבי טבע וסביבה באוניברסיטת חיפה, וממצאיו מדווחים בגיליון דצמבר 2015 של כתב העת Integrative Cancer Therapies.

 

מול מסך הסמארטפון

 

החוקרים מסבירים את הממצא באמצעות מנגנון ביולוגי שבמסגרתו תאורה מלאכותית בלילה מדכאת את ההפרשה הטבעית של הורמון המלטונין בבלוטת האצטרובל, באופן שמעלה את הסיכון לגידולים סרטניים שקשורים להפרשות הורמונים כגון סרטן השד וסרטן הערמונית.

 

החוקרים מוסיפים וטוענים כי ממצאי המחקר המתייחסים לשחזור על החשיפה לתאורת לילה 15 שנים לפני ביצוע המחקר, נוגעים לתקופה שבה השימוש בסמראטפונים ואייפדים עדיין לא היה פופולארי, והשימוש הגובר בטכנולוגיות אלה עלול להגביר את החשיפה לתאורת לילה – תופעה שיש לתת עליה את הדעת.

 

לטענת החוקרים, ממצאי המחקר מחזקים את ההנחה שמתבססת בשנים האחרונות, ולפיה צמצום החשיפה לתאורת לילה עשוי להועיל במניעת סרטן השד, אם כי יש לטענתם להוסיף ולחקור את הקשר בין התופעות.

 

במחקר קודם מדנמרק שפורסם במאי 2015 נמצא כי נשים שעובדות במשמרות לילה יותר מפעמיים בשבוע נמצאות בסיכון גבוה ב-40% לפתח סרטן השד. בשנת 2010 פרסם משרד הבריאות רשימה מעודכנת של החומרים המסרטנים  על סמך רשימת הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) ובהתאם לוודאות הקשר שלהם לסרטן, כשבין הגורמים שסווגו כמסרטנים אפשריים צוינה גם עבודת משמרות הגורמת להפרעות בשעון הביולוגי בגוף.

 

מחקרים נוספים קושרים בין הורמון המלטונין לבין מחלות כרוניות. כך, למשל, מחקר אמריקאי מאפריל 2013 מצא כי רמות נמוכות של מטלונין עשויות להיות קשורות גם להתפתחות סוכרת סוג 2. ומחקר מהולנד מנובמבר 2010 מצא כי מתן מלטונין עשוי להיטיב עם אנשים המאובחנים בטרשת נפוצה ולשפר את איכות שנתם.

 

 

Integrative Cancer Therapies, doi:10.1177/1534735415618787