מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותחשיפה לשמש וויטמין D מורידים סיכון לטרשת נפוצה

חשיפה לשמש וויטמין D מורידים סיכון לטרשת נפוצה

ממצאי מחקר חדש תומכים בקשר האפשרי בין חשיפה לשמש ושיעורים נמוכים יותר של טרשת נפוצה


צילום: אתר panthermedia
צילום: אתר panthermedia

מהמחקר האוסטרלי עולה קשר בלתי-תלוי בין רמות וויטמין D בדם ובין סיכון מופחת לאירוע ראשון של מחלה דה-מייליניטיבית (סוג מיוחד של פגיעה בעצבים) במערכת העצבים המרכזית. הקשר נותר על כנו גם לאחר תקנון לערפלנים אפשריים.

לדברי החוקרים, למחקר זה ייחודיות ממספר סיבות, כולל העובדה שנערך במרכז רפואי יחיד, כלל חולים עם אירוע דה-מייליניטיבי שלא אובחנו כחולי טרשת נפוצה ובחן בו-זמנית הן את החשיפה לשמש והן את רמות וויטמין D בדם. המחקר מעלה שאלה בנוגע לחשיבות החשיפה לשמש בפני עצמה, ללא קשר לוויטמין D.

מדגם המחקר כלל 282 חולים מארבעה אזורים באוסטרליה עם אבחנה קלינית ראשונה של מחלה דה- מייליניטיבית של מערכת העצבים המרכזית במהלך תקופת המחקר. מבין אלו, 16 פיתחו אירוע נפרד במהלך תקופת המחקר, בעוד שביתר המקרים מדובר היה באירוע קודם. המחקר כלל גם 542 ביקורות שנבחרו באקראי.

באמצעות שאלונים אספו החוקרים מידע אודות חשיפה לשמש בשעות הפנאי במהלך הקיץ והחורף, בתקופות שונות במהלך החיים (גילאי 6-10 שנים, 11-15, 16-20 ובשלוש השנים האחרונות). כך יכלו החוקרים להעריך את החשיפה הקודמת לשמש לפני הופעת טרשת נפוצה.

החוקרים גם אספו מידע אודות הנטייה של המשתתפים לשיזוף, מספר הנמשים כמתבגרים, הרגלי עישון, רמת השכלה, פעילות גופנית, תזונה ונטילת תוספי וויטמין D. כמו כן, הם דירגו את נזקי השמש בעור ובעין של כל משתתף ונטלו דגימות דם לבדיקות DNA ורמות וויטמין D.

מהמחקר עולה כי הן חשיפה לשמש והן רמות וויטמין D תורמות באופן בלתי-תלוי להפחתת הסיכון לאירוע דה-מיילינטיבי ראשון. חשיפה מוגברת לשמש בשעות הפנאי מגיל שש, מלווה ביחס סיכויים מתוקן של 0.70 עם כל עליה של 1000 קילוג'אול למטר רבוע במנת קרינה אולטרה-סגולה.

באשר לוויטמין D, יחס הסיכויים המתוקן להפחתת הסיכון לאירוע דה-מיילינטיבי ראשון עמד על 0.93 עבור כל עליה של 10 ננומול לליטר ברמות 25-Hydroxyvitamin D בדם.

כמו כן, עור בהיר ומספר נמשים גדול יותר לוו בסיכון מוגבר לאירוע דה-מיילינטיבי ראשון.

החוקרים קבעו כי ההבדל בחשיפה לשמש בשעות הפנאי, רמות 25-Hydroxyvitamin D וסוג העור היו אחראים ביחד ל-32.4% מהעלייה בהיארעות אירוע דה-מיילינטיבי ראשון.


Neurology. 2011;76:540-548

החדשה פורסמה באתר E-Med