מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותחשיפה לכספית ברחם נקשרה ל-ADHD

חשיפה לכספית ברחם נקשרה ל-ADHD

חשיפה לכספית ברחם - שמקורה לרוב בדגים - קשורה לסיכון מוגבר לסימפטומים של הפרעות קשב בילדות


דגי ים גדולים מכילים יותר כספית (צילום: Shutterstock)
דגי ים גדולים מכילים יותר כספית (צילום: Shutterstock)

כספית היא מתכת המשפיעה על מערכת העצבים המרכזית. מחקר חדש מצא כי לילדים שנחשפו לרמות גבוהות יותר של כספית ברחם סבירות גדולה יותר לסימפטומים של הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות (ADHD) בהגיעם לגיל 8.

 

המחקר כלל מאות אמהות וילדים ממסצ'וסטס בארה"ב. החוקרים מאוניברסיטת בוסטון מדדו חשיפה של האם לכספית במהלך ההיריון באמצעות ניתוח דגימות משיערן של האמהות זמן קצר לאחר הלידה. 

 

הם מצאו כי הסיכון של הילד לסימפטומים של ADHD עלה ב-40% עד 70% כשהכספית אצל האמהות עברה סף של מיקרוגרם אחד לגרם.

 

הקשר נצפה בעיקר בבנים – ממצא שאינו מפתיע, מאחר ומחקרים קודמים הראו כי בנים כנראה מגיבים באופן שונה מבנות לכימיקלים המפריעים למערכת האנדוקרינית.

 

תוצאות מחקר זה מתווספות למחקר קודם שפורסם השנה, שמצא כי ילדים שנחשפו לרמות גבוהות יותר של כספית ברחם היו בעלי סבירות גדולה יותר לסימפטומים של הפרעות קשב וריכוז בין גילאי 8 עד 14.

 

יש לציין כי המחקר החדש שפורסם בכתב העת Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine בחן סימפטומים של ADHD ולא אבחנה של הפרעה. בנוסף, המחקר מצביע על קשר, אך אינו מוכיח כי מדובר בקשר של סיבה-תוצאה.

 

מאיפה מגיעה הכספית?

 

מלבד חשיפה תעסוקתית לכספית (העשויה להתרחש בסוגים מסוימים של תעשיות), אנשים נחשפים לכספית בעיקר מאכילת דגים שעיכלו את המתכת במים מזוהמים.

 

משרד הבריאות בישראל ממליץ לנשים הרות להימנע מאכילת דגי ים גדולים מסוג מקרל, דג חרג, כריש, סטייק טונה, טונה לבנה וטונה אלבקור, בגלל הסכנה של מצבורי כספית העלולים להיות בדגים. ככל שהדג גדול יותר כך מצטברת בגופו יותר כספית, וזו עלולה לגרום לנזק התפתחותי לעובר. גם את דגי הים הקטנים מומלץ להגביל.

 

עם זאת, במחקר הנוכחי, צריכת דגים בפני עצמה לא הייתה קשורה לסימפטומים של ADHD. למעשה, כאשר החוקרים ערכו ניתוח נוסף של הנתונים באותה קבוצת נחקרים, הם מצאו כי הילדים שאמותיהן דיווחו על אכילת יותר משתי מנות דג בשבוע בהיריון, למעשה היו בעלי סיכון נמוך ב-60% לתסמיני ADHD.

 

איזה דגים לאכול?

 

דגים מכילים רכיבים תזונתיים חשובים, בהם כמויות גדולות של חומצות שומן מסוג אומגה 3, שהוכח כי הן תורמות להתפתחות העובר. רכיבים אלה עשויים לקזז את ההשפעות המזיקות של כספית.

 

הסבר לממצאים הסותרים עשוי להיות טמון בסוג הדגים שהנשים אוכלות – אפשר לאכול דגים עם ערכים תזונתיים גבוהים ודלים בכספית וניתן לאכול דגים עשירים בכספית ודלים בערכים תזונתיים. 

 

באופן כללי, תכולת הכספית של דג תלויה בגודל שלו (דגים גדולים מכילים יותר כספית), המקום בו דגו אותו ואורך חייו. דגים שמנים קטנים יותר כמו סלמון, הרינג וסרדינים, נוטים להכיל פחות כספית למרות שהם עשירים באומגה 3. לעומת זאת, כריש, דג חרב וטונה נוטים להכיל רמות גבוהות יותר של כספית ורמות לא מאוד גבוהות של אומגה 3 ביחס לכמות הכספית שבהם.

 

 

Arch Pediatr Adolesc Med. 2012;():1-9. doi:10.1001/archpediatrics.2012.1286

Dganit
18/10/12 16:31

יש זנים רבים של טונה, וחייבים להפריד ביניהם.

כמות הכספית בדג מושפעת מגודלו ומשקלו.
 

כפי שנכתב כמות הכספית בדג מושפעת מגודלו/משקלו.
 

טונה אלבקור שמגיעה למשקל של עשרות ק"ג לדג בודד - באמת עשירה בכספית. ולכן קיימות האזהרות מפני צריכה מוגברת של הזן הזה.
אך הטונה הזאת משווקת רק בארה"ב ולא בישראל !!!

טונה מזן סקיפג'ק היא דג קטן! מגיעה למשקל של 1-3 ק"ג בלבד לדגQ לכן זו טונה דלה מאד בכספית, מכילה אומגה 3 בכמויות טובות (אם כי פחות מדגים שמנים כגון סלמון).
זאת הטונה שמשווקת בישראל!