מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

פוריות האישה

מנהלי קהילה

פרופ׳ אבי בן הרוש
פרופ׳ אבי בן הרוש
מומחה ברפואת נשים, מיילדות ופוריות בתפקידו הציבורי הנוכחי , פרופ' בן הרוש מנהל את השירות לשימור הפוריות ביחידה לפוריות והפריה חוץ גופית במרכז הרפואי בילינסון. פרופסור מן המניין קליני בחוג למיילדות וגינקולוגיה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, מרכז מערכת הרבייה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, מדריך סטודנטים ומתמחים בגינקולוגיה, פרסם למעלה מ-180 עבודות מחקר. בנוסף, מנהל פרופ' בן הרוש מרפאות פרטיות בתל אביב ובפתח תקווה העוסקות בתחומי הפוריות והגינקולוגיה. http://wikifertility.com https://www.facebook.com/prof.avibh
כמוניפוריות האישהחדשותחשיפה לטמפרטורות גבוהות בהיריון – מגדילה הסיכון לדיכאון לאחר לידה

חשיפה לטמפרטורות גבוהות בהיריון – מגדילה הסיכון לדיכאון לאחר לידה

חוקרים אמריקאים זיהו קשר בין חשיפה לתנאים של חום קיצוני בהיריון – לבין עלייה בסיכון לפתח דיכאון לאחר הלידה. מה עשוי להסביר את הקשר?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

דיכאון לאחר לידה מהווה תופעה שבאה לידי ביטוי אצל 10%-15% מהיולדות, וכמחצית מהמקרים אף מוגדרים קשים ועלולים להתבטא במחשבות אובדניות. לרוב הדיכאון מופיע בשבועות הראשונים שלאחר הלידה, וללא טיפול הולם הוא עלול להימשך חודשים ארוכים.

 

מרבית המתמודדות עם דיכאון אחרי לידה נמנעות מבקשת סיוע כתוצאה מחוסר מודעות או מחמת הבושה, על אף שטיפול עשוי לשפר משמעותית ובמהירות את מצבן.

 

יש הסברים מגוונים להתפתחות של דיכאון לאחר לידה, לרבות שינויים גופניים הקשורים להיריון – בהם שינויים הורמונליים ושינויים בזרימת הדם ובתפקוד מערכות הגוף, בהן מערכת החיסון וקצב חילוף החומרים (מטבוליזם); שינויים רגשיים שמערבים לא אחת הצפה רגשית וציפיות גבוהות מהסביבה מהאם; ושינויים בסדר היום ובתפיסת העצמי כתוצאה מהכניסה של ילד/ה למשפחה.

 

קבוצות סיכון לדיכאון לאחר לידה כוללות לפי מחקרים נשים עם נטייה מוקדמת לדיכאון ולמצבים נפשיים מורכבים, היריון בסיכון גבוה או הריון "יקר" – למשל כזה שהושג לאחר טיפולי הפריה חוץ גופית, מהלך לידה טראומטי, תחושת בדידות כתוצאה מהיעדר תמיכה משפחתית או חברתית, בעיות בזוגיות וכן אירועי חיים קשים במהלך ההיריון או לאחר הלידה. לצד תופעת הדיכאון לאחר לידה, בשנים האחרונות גם גוברת המודעות בקהילה הרפואית והמדעית לסיטואציות אצל אימהות חדשות שעלולות להוביל להתפתחות תסמיני פוסט טראומה לאחר לידה.

 

עתה מצאו חוקרים אמריקאים כי גם חשיפה לטמפרטורות גבוהות בהיריון, בתנאים של חום חיצוני, עשויה להיות גורם סיכון סביבתי להתפתחות דיכאון לאחר לידה. איך קשורות התופעות?

 

טמפרטורות גבוהות

 

ברקע לעבודה, החוקרים מסין ומאוניברסיטת קליפורניה בארה"ב מסבירים כי חשיפה לטמפרטורות קיצוניות, בפרט חום גבוה, נקשרת בעבודות עם סיבוכי הריון רבים, כולל לידה מוקדמת, סוכרת הריונית, תחלואה אימהית חמורה ופקיעת קרומים מוקדמת. מחקר קודם של צוות החוקרים הדגים קשר בצורת U בין טמפרטורה יומית ממוצעת בזמן ההיריון ובין מדד דחק אימהי, ומחקר שלהם שפורסם באוקטובר 2020 בכתב העת Environmental Research הדגים קשר בין גלי חום וזיהום אוויר לסיכון ללידה מוקדמת. עם זאת, לא היו מחקרים קודמים להערכת הקשר בין חשיפה לטמפרטורה במהלך ההיריון ובין הסיכון לדיכאון לאחר לידה.

 

במחקר הרטרוספקטיבי הנוכחי בחנו החוקרים את הרשומות הרפואיות הממוחשבות של 46,114 נשים עם דיכאון לאחר-לידה מבין למעלה מ-400,000 הריונות רשומים במאגרי תושבי דרום מדינת קליפורניה המבוטחים בחברת הביטוח "קייזר פרמננטה", מהגדולות בארה"ב, בין השנים 2008 עד 2018. החוקרים בחנו את היסטוריית טמפרטורת הסביבה היומית אל מול כתובת המגורים של הנשים בעת הלידה.

 

מניתוח הנתונים עולה כי חשיפה לטמפרטורות גבוהות יותר לוותה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה במהלך השנה הראשונה לאחר לידה. לדוגמא, נרשמה עליה של 7% בסיכון לדיכאון לאחר-לידה לכל עלייה של טווח בין-רבעוני בטמפרטורה הממוצעת לה נחשפו הנשים לאחר הלידה, לאחר שנוטרלו משתנים מתערבים. החוקרים בחנו את הקשר בין טמפרטורה קיצונית (שיעור הימים מעל אחוזון 90 של הטמפרטורה המקסימאלית מהלידה עד למועד אבחנת דיכאון לאחר-לידה) ובין דיכאון לאחר-לידה, ומצאו כי חשיפה לטמפרטורות גבוהות באופן קיצוני לוותה בעליה של 4% בסיכון לדיכאון לאחר לידה.

 

מהנתונים עלה כי ההשפעה של טמפרטורה על הסיכון לדיכאון לאחר-לידה הייתה תלויה בחלקה גם בחשיפה לזיהום אוויר. הסיכון לדיכאון לאחר לידה על רקע חשיפה לטמפרטורה היה גבוה יותר משמעותית בקרב אימהות עם חשיפה נרחבת יותר לזיהום אוויר, שהתבטא בחלקיקי אוויר מזוהם שעלולים לחדור את דרכי הנשימה וחשיפה לאוזון.

 

מעניין לציין כי הסיכון לדיכאון לאחר לידה על-רקע חשיפה לטמפרטורות גבוהות בסביבה היה בולט יותר אצל אימהות בגילי 25 שנים ומעלה, בהשוואה לאימהות צעירות יותר.

 

המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי האמריקאי למדעי רפואה סביבתיים (NIEHS) וקרן המדע הלאומית בארה"ב (NSF), וממצאיו מדווחים בגיליון נובמבר 2024 של כתב העת Environmental Health Perspectives.

 

הורמונים, מערכת העצבים הסימפטטית וחלבוני דלקתיות

 

החוקרים מספקים הסברים אפשריים לקשר בין טמפרטורה חיצונית גבוהה יותר לדיכאון לאחר לידה. בין השאר, עבודות הראו כי בתנאים של חום גבוה חלה עלייה בפעילות הציר ההורמונלי HPA ובעקבותיו שחרור של הורמון הלחץ קורטיזול – אשר עלול להוביל לירידה בהגנות של הגוף מפני לחץ ולהתקבעות דיכאון לאחר לידה. כמו כן, פעילות יתר בתנאי חום גבוה של מערכת העצבים הסימפטטית, שמתבטאת בין השאר גם בזיעה מוגברת, עשויה אף היא להוביל לגירוי יתר של הציר ההורמונלי HPA ולהחמיר את הנטייה ללחצים. כמן כן, בחום גבוה חל שיבוש במחסום הדם-מוח אשר עשוי להשפיע על הפרעות נוירולוגיות ולעורר דיכאון. הפרשה מוגברת של חלבונים מסוג ציטוקינים מעוררי דלקתיות בהיריון אף היא תורמת להיחלשות מחסום הדם- ולהגברת ההשפעות של מנגנון זה על דיכאון לאחר לידה. מעבר לכך, לאחר הלידה חל שיבוש בוויסות טמפרטורת הגוף הפנימי אשר עשוי להימשך כשנה, ואף הוא עלול להיות טריגר לתגובה מועצמת אצל היולדת שמתבטאת בהתפתחות של דיכאון לאחר לידה.

 

החוקרים מסבירים את הממצא שזיהה קשר בין חום חיצוני לדיכאון לאחר לידה לנשים מעל גיל 25, בכך שייתכן כי בגילים אלה נשים פחות חשופות למיזוג אוויר שביכולתו לצמצם את השפעות החום.

 

לאור הממצאים, החוקרים קוראים לאנשי צוות רפואי להכיר את ההשלכות האפשריות של חשיפה לגורמי דחק סביבתיים, דוגמת טמפרטורות גבוהות, על הסיכון לדיכאון לאחר לידה, בפרט על רקע שינויי האקלים המובילים לגלי חום בתדירות גבוהה יותר. נתונים אלו עשויים לסייע בקביעת מדיניות לבדיקות סקר ובנקיטת צעדי מנע בנשים בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה.

 

לצד הממצאים החדשים, מחקרים מזהים קשר גם בין טמפרטורות קרות בחוץ לבין דיכאון לאחר לידה. לפי מטה אנליזה מסין שפורסמה במאי 2022 בכתב העת Brain and Behavior, לנשים שיולדות באביב, בקיץ או בסתיו יש סיכון נמוך ב-17% לפתח דיכאון לאחר לידה, בהשוואה לנשים שיולדות בחורף.

 

עוד על דיכאון לאחר לידה והטיפולים בתופעה

 

Environmental Health Perspectives, doi: 10.1289/EHP14783