כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חשיבות מערכות תמיכה במושתלי כליה
מושתלי כליה זקוקים למערכות תמיכה ארוכות טווח מחברים, בני משפחה וצוות רפואי.
במחקר שפורסם השבוע עקבו אחר 55 מושתלי כליה שעברו השתלה בשנה האחרונה ואחר עוד 105 מושתלי כליה שעברו השתלה ב-1-3 השנים הקודמות לכך.
מטרת החוקרים היתה לבדוק האם קיים הבדל בין שתי קבוצות החולים בפקטורים כגון התייחסותם למצב בריאותם הכללי, התמודדותם עם מצבם הרפואי ותופעות הלוואי מהתרופות, הערכת מערכות התמיכה ואיכות החיים.
החוקרים גילו כי באופן כללי, החולים דווחו על מערכות תמיכה משמעותיות בעיקר בשנה הראשונה לאחר ההשתלה, לעומת חולים לאחר 1-3 שנים מההשתלה. החולים בשנה הראשונה לאחר ההשתלה דווחו על תחושת בריאות טובה יותר, יכולת התמודדות טובה יותר, וזאת לעומת החולים בתקופה המאוחרת יותר לאחר ההשתלה.
במהלך המחקר נמצא כי החולים בתקופה המאוחרת יותר אושפזו יותר (48%) לעומת החולים בשנה הראשונה לאחר ההשתלה (27%).
בהערכת שאלוני איכות החיים נמצא כי איכות החיים בשנה הראשונה לאחר ההשתלה היתה מעט יותר גבוהה מזו שבהמשך, אולם הבדלים אלו לא היו בעלי משמעות סטטיסטית.
הממצא המרכזי היה כי מערכות התמיכה מפותחות יותר במהלך השנה הראשונה לאחר ההשתלה, ואלו קשורות עם איכות חיים טובה יותר, יכולת התמודדות טובה יותר וסבילות טובה יותר של תופעות הלוואי מהתרופות.
החוקרים מסכמים כי קיימת חשיבות רבה למערכות התמיכה של מושתלי כליה, וזאת לא רק בשנה הראשונה לאחר ההשתלה, אלא גם במהלך השנים המאוחרות יותר, וזאת בכדי לשפר תחושת הבריאות הכללית ויכולת ההתמודדות של החולים.
www.nephronline.com/news.asp
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה