כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חשיבות בדיקה עצמית של העור במושתלי כליה
הדרכה והסברים על חשיבות הבדיקה העצמית של העור במושתלי כליות, מגבירה את היענות החולים
מושתלי כליה נוטים לפתח גידולים עוריים בשכיחות מוגברת בהשוואה לאוכלוסיה הכללית. לאור כך, ההמלצה היא לבצע בדיקה עצמית של העור ובמידה ומתגלים נגעים חשודים, לפנות באופן מיידי לבדיקה מקיפה של רופא עור.
מטרת העבודה הנוכחית היתה לפתח חומר הסברתי למושתלים בנוגע לנושא בדיקת העור העצמית, ולבדוק האם התערבות הסברתית שכזו תוביל להטמעת הנושא בקרב המושתלים ותגביר את היענותם לבצע בדיקה עצמית של העור.
במחקר השתתפו 75 מושתלי כליה, מס' שנים לאחר ההשתלה, שהגיעו לביקורת של הנפרולוג שלהם באופן סדיר. מחציתם קיבלו עלוני הסברה והדרכה בנוגע לחשיבות ולאופן ביצוע בדיקת העור העצמית, ולגבי אילו ממצאים צריכים להובילם לפנות לרופא עור, ואילו השאר המשיכו במעקב השגרתי כפי שהיה נהוג קודם לכן.
החוקרים מצאו כי מושתלים שקיבלו את החומר ההסברתי ביצעו יותר בדיקות עצמיות של העור. 89% מהם בדקו את העור באופן שגרתי, ו-35% מהם אף פנו לבדיקת רופא עור, בעקבות הבדיקה העצמית. לעומתם, בקבוצת הביקורת, רק 22% ביצעו בדיקה של העור באופן שגרתי, ואף אחד מהם לא פנה לרופא עור במהלך המעקב.
תוכנית ההסברה הגבירה את המודעות של המושתלים לסיכון להתפתחות גידולי עור והגבירה את נכונותם לערוך בדיקות עצמיות ולפנות לרופא עור לפי הצורך.
www.renalandurologynews.com/Healthday-Article/section/985/
תרגום ועריכה: ד" ר נעמי לוין-יינה