חוט שדרה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חסימת גן ופגיעת חוט שדרה
חסימת גן בשם Abcc8 מונעת נזק נוסף בעקבות פגיעה בחוט השדרה
חוקרים מאוניברסיטת מרילנד גילו כי על ידי חסימת גן שנקרא Abcc8 ניתן להפחית באופן משמעותי נזק נוירולוגי שנגרם בעקבות פגיעה בחוט השדרה, כך נמצא במחקרים שנעשו על עכברים וחולדות. מחקר זה פותח דלתות חדשות לטיפולים עתידיים לפגיעות חוט שדרה במטרה לשפק התאוששות ארוכת טווח מפגיעה זו ולמנוע שיתוק.
הגן, Abcc8, הוא חלק מתגובת הגנה של הגוף במקרה של פגיעה בחוט השדרה. החוקרים דיווחו כי מתן תרופה לעכברים וחולדות מעבדה "כיבה" את הגן שמופעל לאחר הפגיעה. הגן מפעיל את החלבון (Sulfonylurea receptor-1 (Sur1, אשר יכול בסופו של דבר, באופן פרדוקסלי, לגרום ליותר נזק לתאים של מערכת העצבים.
מה זה מטען חשמלי של התא ומה קורה איתו אחרי פגיעה בחוט השדרה?
לכל קרום התא יש מטען חשמלי. המטען חשוב במיוחד עבור תאי עצב כיוון שהם משתמשים באותות חשמליים לעבד את המידע שהם מקבלים ולשלוח בחזרה. כדי שקרום התא ישמור על המטען החשמלי, חייב להיות איזון בין יונים נכנסים ויוצאים. לכן, כאשר יון אחד עובר אל מחוץ לתא, יונים או יונים אחרים חייבים להיכנס לתא לאיזון כדי לשמור על מטען חשמלי של הקרום. חוסר האיזון יכול להזיק לתא.
כאשר יש פציעה קשה בגוף, סידן "רץ" לתוך התאים. כדי למנוע כניסת יתר של הסידן פנימה, הגן Abcc8 מפעיל את הקולטן (Sulfonylurea-1(Sur1 כדי לאפשר לנתרן לבוא במקום סידן. אמנם זה מונע מיותר מדי סידן להיכנס לתוך התאים, אבל מה שקורה זה שיותר מדי נתרן נכנס ונגרם מוות תאי. אז המנגנון הזה שנועד מלכתחילה להיות מגן, יכול להפוך למקור של נזק נוסף לחוט השדרה.
מה ניתן לעשות כדי למנוע נזק נוסף?
באמצעות גדיל קצר של דנ"א שנקרא oligodeoxynucleotide שנקשר לגן וחוסם אותו, החוקרים מנעו הפעלתו של הגן Sur1. החוקרים הראו כי אצל עכברים שאצלם נחסם הגן, כמות הנגעים הנוירולוגיים הייתה 1/3-1/4 מכמות הנעים שהיו אצל עכברים שאצלם לא נחסם הגן. עובדה זו מוכיחה כי לחסימת הגן יש השפעה מגוננת.
הפעלה של החלבון Sur1 הוכחה להיות קשורה לתהליך של מוות תאי עצבים אצל עכברים, חולדות ובני אדם, עובדה אשר הופכת את המחקר לרלוונטי ביותר בהבנת פגיעות חוט שדרה בבני אדם.
כיום, נכון לנתונים אחרונים של שנת 2009, כ-26,000 אנשים בארצות הברית חיים עפ פגיעה בחוט השדרה. למרות שתהליך פיתוח תרופות לאישרום הוא תהליך מתמשך שלוקח זמן רב, המחקר הנוכחי מציע כי ניתן לפתח תרופה שחוסמת Abcc8, לתת אותה ישר אחרי הפגיעה וכך למנוע נזק נוסף בחוט השדרה.
מתוך- Spinal Cord Injury Zone
תרגום ועריכה: אנה רייזמן
רוחמה