מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2מדריכיםחיפוש מידע רפואי ברשת: כך תעשו את זה נכון

חיפוש מידע רפואי ברשת: כך תעשו את זה נכון

גלישה בטוחה: כל מה שאפשר לעשות כדי לוודא שהמידע הרפואי שאתם נחשפים אליו באינטרנט הוא מידע אמין


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

רשת האינטרנט הפכה להיות המקור הראשון למידע הרפואי שאנו צורכים. כשזה נוגע לבריאות, עצה לא אחראית או מידע לא מדויק עלולים לגרום לנזק רב. ריכזנו כלים שיחד יכולים לסייע לכם להעריך אם המידע שאתם נחשפים אליו ברשת אמין ומדויק או במילים אחרות, כלים שיעזרו לכם לעשות "חיפוש בריא".

 

בדקו מי עומד מאחורי האתר

 

אחד הדברים החשובים ביותר שיש לבדוק זה מי עומד מאחורי האתר ולנסות להבין מה האינטרסים שלו. תשאלו את עצמכם "מה המוטיבציה של האנשים הללו שאקרא את הכתוב כאן?".

 

באופן כללי, המידע הרפואי באתרים של עמותות וארגונים שונים ללא מטרת רווח כמו ארגוני חולים, אתרים של גופים ממשלתיים כמו משרד הבריאות, של קופות החולים, בתי החולים, איגודי בריאות מסוימים ואתרים אקדמיים (כולל אתרים של כתבי עת רפואיים) נוטים להיות אחראיים ואמינים יותר מבחינת התוכן.

 

באתרים המסחריים, כולל אתרים של אמצעי תקשורת גדולים, יש סבירות גבוהה יותר שיעמדו מאחורי התוכן שיקולים כלכליים, שהגולש – גם המיומן ביותר – פעמים רבות לא מודע אליהם.

 

במחקר שפורסם בשנת 2010 בכתב העת Journal of Bone and Joint Surgery חוקרים ביקשו לבחון מהם סוגי האתרים עם המידע אמין יותר. לשם כך הם בחרו את עשרת אבחנות רפואת הספורט הנפוצות ביותר ובאמצעות מנועי החיפוש Google ו-Yahoo, סקרו את עשר התוצאות הראשונות שעלו לאבחנות. הם בדקו את שלמות המידע, נכונות המידע ובהירותו.

 

הם מצאו כי איכות התוכן הגבוהה ביותר הייתה באתרים ללא מטרת רווח (מלכ"ר), אחריהם אתרים אקדמיים, לאחר מכן אתרים מסחריים ללא נטייה לשיווק או מכירה. מקורות המידע הכי פחות מדויקים היו מאמרים וחדשות עיתונות ואתרים אישיים שהוקמו על ידי אנשים פרטיים.

 

עוד נמצא כי אתרים מסחריים שיש להם אינטרס כלכלי באבחנה, כמו אתרים הממומנים על ידי חברות שמוכרות תרופה או מכשור טיפולי, לעיתים קרובות הכילו מידע חלקי.

 

בדיקת עמוד האודות - על מנת לבדוק מי עומד מאחורי האתר, אפשר לבדוק את עמוד ה'אודות' (‘about us’) ולקרוא על האתר ומפעיליו. בעמוד האודות ולפעמים בתחתית או בצדי האתר, ניתן גם לראות אילו ארגונים ונותני חסות מעורבים בו. אם מעורבים באתר גורמים ממשלתיים או מוסדות אמינים כמו קופות חולים וארגוני חולים או רופאים, סביר להניח שיש עליו פיקוח והמידע בו יהיה אמין יותר. אם האתר ממומן כולו על ידי חברה מסחרית (חברת תרופות למשל), נסו לחשוב ולהעריך אם לא מתערבים אינטרסים זרים.

 

בדיקת הסיומת - גם הסיומת של כתובת האתר יכולה לרמז על העומד מאחוריו:

 

gov - אתרים ממשלתיים

edu - ממשלתיים או חינוכיים

ac - אתרים אקדמיים

org - לרוב מדובר בארגונים מקצועיים או ארגונים ללא מטרת רווח

 

בדקו מי כתב את הטקסט

 

בדקו מי כתב את הטקסט שאתם קוראים. אל תסתמכו על תכנים שלא נמסר שם המחבר שלהם. במידה שכתוב שם המחבר, נסו להבין מי זה - האם מדובר בגורם מקצועי מוסמך? אם לא כתוב ליד השם או בתחתית הטקסט נסו לחפש מידע על הכותב בגוגל.

 

תכנים שנכתבו על ידי מומחים אומנם נוטים להיות אמינים יותר, אך חשוב להבין שהעובדה שהמחבר הוא ד"ר אינה מבטיחה כי הטקסט נטול אינטרסים, אמין ומדויק.

 

בדקו את איכות הטקסט

 

שימו לב מהם המקורות עליהם מבוסס המידע. אם הכותב אזכר את מקור המידע המקצועי ובמיוחד אם הוא סיפק קישור למקור, הסבירות שהמידע אמין עולה.

 

עריכה לשונית שאינה מקצועית עשויה לרמז על כך שמקור המידע לא אמין, אם כי גם טקסט מושלם מבחינה לשונית כמובן שאינו מבטיח שמדובר במידע אמין ומגובה.

 

יש להיות ספקניים במיוחד לגבי אתרים שמבטיחים "תרופות פלא". אם זה נשמע טוב מדי להיות אמיתי – זה כנראה כזה. היזהרו גם אם מספרים לכם על אפשרות טיפולית אחת בלבד (כאשר קיימות רבות).

 

בדקו אם אתם מקבלים תמונה רחבה: אם מדובר במידע על טיפול - האם מצוינות תופעות הלוואי? האם מוצגות חלופות? אם מדובר במחקר - האם נערך בבני אדם? האם כתוב איך הוא בוצע? האם מצוינות מגבלותיו? האם הוא מוצג ביחס לעדויות אחרות?

 

בדקו את התאריך

 

המידע הרפואי מתעדכן כל הזמן. בדקו את התאריך בו עודכן התוכן שאתם קוראים. אם אין תאריך על התוכן עצמו, בדקו אם האתר מעדכן את התכנים שלו באופן סדיר. לא ניתן להסתמך על תוכן ישן או אתר שהמידע בו לא מתעדכן באופן קבוע.

 

הראשון לא תמיד קובע

 

התוצאות הראשונות שמתקבלות במנוע החיפוש הן לאו דווקא הטובות ביותר מבחינת אמינות המידע ולפעמים דווקא להיפך – בין האתרים הגדולים והאיכותיים המגיעים באופן טבעי לעמוד הראשון במנוע החיפוש, יסתתרו בדרך כלל גם אתרים שמשתמשים בשיטות לא בהכרח כשרות כדי להופיע בו. זכרו תמיד לבדוק באיזה סוג אתר מדובר.

 

תו איכות

 

קיימים אתרי בריאות שקיבלו תו איכות של ארגון מכובד כמו הקרן הבינלאומית health on the net foundation. אלה נוטים להיות אמינים יותר. עם זאת, בישראל עדיין לא קיים תו איכות שכזה.

 

הצליבו מידע

 

אל תסתמכו על מקור מידע אחד. קראו מידע על הנושא בכמה מקורות אמינים כדי לקבל תמונה מלאה יותר. 

 

התייעצו עם רופא

 

החיפוש ברשת לא יכול להחליף את הרופא. גם אם אתם קוראים כתבה של רופא או מקבלים מרופא עצה בפורום רפואי, כל עוד הרופא לא בדק אתכם, הוא לא באמת יודע אם המידע נכון לגביכם. אל תתחילו או תפסיקו טיפול על סמך מה שאתם קוראים בלי להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

 
עדכון אחרון: יולי 2017
GILUS1
17/09/16 8:43

שלום אני צריכה עזרה דחופה היו לי בעיות בבית ולחץ עצום לקחתי חצי כדור לורייון חודשיים והחרא הזה סליחה על הביטוי השתלט לי על המוח אני לא שקטה לא רגועה לפעמים מרגישה חוסר יציבות והכיהכי חוסר שקט ולדעתי תלות בחצי כדור הזה מעולם לא לקחתי יותר מחצי  רוצה להפסיק ניסיתי מה שאמרה לי רופאת משפחה חצי יומיים רבי פשוט לא עובד אני מטופלת בנוספ אצל פסיכולוג קליני אבל לא מבין ולא מתערב בכדורים רבותי מי באמת מבין איך אני מעיפה את החצי כדור הזה  השתלט לי על המוח 
 

מדיוויזור
27/07/14 14:34

סימה היקרה,

תודה ששיתפת אותנו בדעתך ובכך נתת לנו הזדמנות לתת מענה לך ולקוראים בנושאים שמטרידים אותך.

נכון, מדיוויזור אינה מלכ״ר, איננו מסתירים עובדה זו. יחד עם זאת, אנחנו לא נתונים להשפעה פנימית מאף גורם חיצוני, כגון: חברות תרופות, קופות חולים, מגזינים רפואיים וכד׳.

מה שמיוחד במדיווזור (https://medivizor.com) הוא השילוב של הטכנולוגיה והידע הרפואי שמאפשר למערכת לשלוח לכל חולה את המידע הרלוונטי למצב הרפואי האישי שלו. מידע שנתפר במיוחד עבורו, כדי שהוא לא יצטרך להשקיע שעות בחיפוש המידע הזה ברשת. 

מדיוויזור מצרפת את פרטי המקור (כולל קישור) של כל מידע שהיא שולחת למשתמשיה, המידע הזה חשוף לכל המשתמשים הרשומים.

מדיוויזור היא עדיין סטארטאפ צעיר, ולכן כרגע אנחנו מספקים מידע על מירב המחלות הקשות והכרוניות:

88% ממקרי הסרטן, 75% ממחלות הלב, כל סוגי הסכרת uבעיות פוריות. אנחנו עובדים על מנת לתמוך ביותר ויותר מחלות.

  

סימה-לבני
25/03/14 13:19

בתגובה לתגובה הקודמת:

Medivizor זוהי דוגמא שממש סותרת את הדברים הנכונים של אלה הר-נוי במאמר למעלה.

נכנסתי לאתר שלהם וניסיתי להבין מי עומד מאחורי השרות, ומצאתי שמדובר באנשי מחשבים ויזמים. אחד מהם רופא, אבל בעיקר יזם. כך שאין ספק שהאתר איננו חף מהשפעה כלכלית.

ניסיתי לראות מהו מקור המידע שהם מספקים, והם הצליחו להחביא את המקורות כל כך טוב שאינני יכולה לענות על השאלה. כך שבוודאי איננו יודעים אם המידע מלא, ואם אינו חף מהשפעה של חברות תרופות או מכשור.

בחנתי את ה PARTNERS שלהם ומצאתי חברות שאינן מוכרות לי, לא מצאתי מקורות מידע של מוציאים לאור או ארגוני בריאות שמוכרים לי מהעולם.

קראתי את השאלות שלהם (FAQ) ובמיוחד את זו שבה הם נשאלים (או שואלים את עצמם) ממה הם עושים כסף, ומהתשובה היה ברור שלא מדובר כאן בארגון ללא כוונת רווח.

לבסוף, נרשמתי ובקשתי מידע, ואז הסתבר לי שהם מכסים רק נושאים מעטים מתחומי הרפואה, כך שבינתיים צריך לתת להם לגדול, ולא לשכוח את כל העקרונות שפורטו בכתבה למעלה, גם אם מקבלים מהם מידע באופן שוטף, הם בוודאי לא יכולים בשלב זה להיות המקור היחיד למידע.

בברכה,

 

סימה לבני

רוקחת

המרכז לייעוץ תרופתי אישי

www.mypharmacist.co.il

iml
20/02/14 15:14

ישנו שירות בשם medivizor.com אשר פותר בדיוק את הבעיה הזו ואף בעיה רחבה יותר. השירות שולח למשתמשיו עידכונים שוטפים הקשורים למצב הרפואי הספציפי שלהם. המידע כולל מאמרים מקצועיים חדשים, מידע על אפשרויות טיפול, מידע על ניסויים קליניים המתאימים למשתמש ועוד. כל המידע מבוסס על מקורות מיקצועיים אמינים בלבד ומסוכם בשפה קלה להבנה לאנשים שאינם מתחום הרפואה. כך נחסכות שעות רבות של חיטוט באינטרנט בין מיליוני תשובות שלא ברור האם הן אמינות ורלוונטיות. מצורף קישור לפוסט על השירות שפורסם כאן בעבר: http://www.camoni.co.il/index.php?idr=402&pid=19369