טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
האם נמצא החיסון שיגן מפני טרשת נפוצה?
חיסונים שמפותחים כנגד נגיף ׳׳אפשטיין בר׳׳ שגורם למחלת הנשיקה עשויים לשמש בעתיד כאמצעי למניעת טרשת נפוצה ומחלות נוספות. כעת מדווח על צעד נוסף קדימה במירוץ לחיסון
מחקרים לאחרונה קושרים בין הידבקות בנגיף ״אפשטיין בר״, מחולל מחלת הנשיקה – לבין סיכון מוגבר להתפתחות טרשת נפוצה, מחלה עצבית כרונית אוטואימונית שמתאפיינת בפגיעה במיאלין – המעטפת שמגנה על סיבי מערכת העצבים. המדובר בנגיף ה-EBV (קיצור של Epstein–Barr virus), אחד הנגיפים השכיחים בעולם, המשתייך לקבוצת הנגיפים מחוללי ההרפס ומחלת הנשיקה, אשר נקשר לאחרונה גם לסוגים מסוימים של סרטן.
לפני כשנה וחצי דיווחו חוקרים אמריקאים מאוניברסיטת הרווארד במסגרת מחקר נרחב כי זיהו סיכון גבוה פי 32 של הנדבקים בנגיף לפתח בהמשך טרשת נפוצה, בהשוואה לאחרים. עתה מדווחים חוקרים מאוסטרליה על פיתוח חיסון ניסיוני כנגד הנגיף – חיסון שעשויה להיות לו בעתיד גם השפעה מניעתית להפחתת הסיכון לטרשת נפוצה, לצד הורדת הסיכון למחלות זיהומיות וסוגים של סרטן.
חיסון אימונותרפי
מאחר ונגיף ה-EBV מזיק רפואית למיליונים בעולם כולו, מדענים מנסים שנים ארוכות לפתח חיסון כנגדו, אולם עד כה ללא הצלחה יתרה, על רקע תכונות "חמקמקות" של הנגיף שנוטה להסתתר בגוף.
עתה מדווחים חוקרים ממכון המחקר הרפואי האוסטרלי QIMR Berghofer לאימונותרפיה ופיתוח חיסונים בעיר בריסביין, לצד חוקרים אמריקאים מהחברה Elico Therapeutics מבוסטון, כי פיתחו חיסון שעשוי לספק הגנה משולבת מפני הנגיף ולמנוע ממנו לחולל נזקים. החוקרים מציינים כי "הקשר הסיבתי שהתגלה לאחרונה בין נגיף 'אפשטיין בר' לטרשת האיץ בעולם את המרוץ לפיתוח חיסון כנגד הנגיף".
הפורמולה החיסונית שפותחה מבוססת על שיטות של אימונותרפיה – שמטרתן להילחם בנגיף הפולש באמצעות עירור המערכת החיסונית הטבעית של המטופל כנגדו. החיסון נועד לספק הגנה לא רק כנגד המחלות הזיהומיות שנגרמות מנגיף EBV, כמו ״מחלת הנשיקה״, אלא גם כנגד סיבוכים נוספים ובהן מחלות אוטואימוניות כדוגמת טרשת נפוצה. סיבוכים אלה נוצרים כי לאחר זיהום נוטה הנגיף להישאר חבוי בגוף לשנים ארוכות ולעתים לשארית החיים, והוא הופך לפעיל כשהמערכת החיסונית של האדם נחלשת מסיבה כלשהי.