מושתלים
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חיסון לקורונה במושתלי איברים: מה שצריך לדעת
האם למושתלי איברים מומלץ להתחסן נגד קורונה? האם החיסון עלול להיות מסוכן למושתלים? ומה באשר לבני משפחה של מושתלים?
בשבוע הבא יחל בישראל מבצע החיסונים הגדול "לתת כתף" נגד נגיף הקורונה שהגיע בסערה ושינה את חיינו. מדובר בחדשות טובות לכולם, ובמיוחד למושתלי איברים שמהווים קבוצת סיכון להדבקות בנגיף, לתחלואה קשה ואף למוות.
במחלקת ההשתלות של בית החולים בלינסון מסבירים כי בישראל נפטרו עד כה כ-70% ממושתלי הריאות שלקו במחלה, 15% ממושתלי הכליה ו-10% ממושתלי הלב שלקו במחלה. מעבר לכך, הווירוס עלול לגרום להשפעות ארוכות טווח שכבר נצפו גם באנשים בריאים שלקו במחלה קלה, לרבות עייפות, הפרעות בחושי הטעם והריח, ירידה קוגנטיבית וקוצר נשימה. בנוסף, במחלקת ההשתלות מדווחים כי מטופלים לא מעטים שנדבקו בקורונה נזקקו לשינוי בתמהיל האימונוסופרסנטים, מה שהוביל אצל חלקם לתהליכי דחייה מואצים של האיבר המושתל.
חיסוני קורונה מבוססי RNA שליח – כמו החיסונים של חברת פייזר עמם יחל מבצע החיסונים ובהמשך החיסונים של חברת מודרנה – נבדקו עד כה במחקרים עם למעלה מ-70,000 איש, ונמצאו בעלי יעילות גבוהה ובטיחות גבוהה לטווח קצר (כחודשיים מעקב). תופעות הלוואי כוללות כאב במקום ההזרקה, חום, כאבי שרירים, כאבי ראש ותגובה אלרגית – רובן המכריע בחומרה קלה עד בינונית.
במחלקת ההשתלות של בלינסון מסבירים כי מושתלי איברים אומנם לא נבדקו עד כה ולכן לא ידוע מה תהיה מידת ההתחסנות שלהם כנגד הווירוס (מידת היעילות של החיסון). עם זאת, החיסון לא מכיל וירוס חי ולכן מותר לתת אותו למושתלים ולא צפויות תופעות לוואי חריגות מעבר לאלה שנצפו באנשים שאינם מושתלים. מעבר לכך, ההנחה של מומחים היא בנושא היא שהחיסון אינו צפוי לגרום לעלייה בסיכון להפעלה חריגה של מערכת החיסון ולאירועי דחייה של השתל.
לאור המחלה הקשה יותר במושתלים, והסבירות הנמוכה לתגובה חריגה משמעותית, סביר להניח כי החיסון יביא ליותר תועלת מנזק, ולכן במחלקת ההשתלות של בלינסון ממליצים למושתלי איברים סולידיים (כליה, כבד, ריאות ולב) לקבל כעת את החיסון לקורונה, החל מחודש לאחר ההשתלה. עוד הם ממליצים למועמדים להשתלה להתחסן עד שבועיים לפני ההשתלה או קבלת טיפול בתרופות הנוגדות יצירת נוגדנים כגון ריטוקסימב. כמו כן מומלץ מאוד כי בני משפחה של מושתלים יתחסנו אף הם כדי להגן על המושתלים.
מבצע החיסונים יפתח ביום ראשון, כאשר בשלב הראשון יחוסנו צוותי הרפואה בקופות החולים ובבתי החולים. בהמשך השבוע המבצע יורחב לאנשים בגיל 60 ומעלה ואוכלוסיות בסיכון, ובהן מושתלי איברים - בראשם מושתלי ריאה. במשרד הבריאות מפרסמים הערב (ד') כי הנחו את קופות החולים לנהוג בגמישות ולחסן מטפלים ו/או בני משפחה של אוכלוסיות בסיכון מיוחד כמו מושתלי ריאות.
מומחי המרכז להשתלות בבלינסון מדגישים כי אין לתת את החיסון למי שהייתה לו תגובה אלרגית חמורה (אנפילקסיס) לחיסון כלשהו, תרופה או מאכל.
עוד הם מדגישים שגם לאחר החיסון יש להמשיך לשמור על כללי הזהירות למניעת הדבקות, כולל עטיית מסכות, שמירת מרחק וחיטוי ידיים.