טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חיישנים וסמארטפונים מסייעים להערכת ההתקדמות של טרשת נפוצה
חוקרים משוויץ מצאו כי חיישנים שמוצמדים לגוף כדי לנטר מדדים של כושר גופני וחיישנים המצויים בסמארטפונים, למשל כאלו שסופרים צעדים – מספקים נתונים אמינים על קצב ההתקדמות של טרשת נפוצה בדרגת דיוק גבוהה. מה ההשלכות?
טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית שמתקדמת לרוב באיטיות, ומתאפיינת בכך שמערכת החיסון תוקפת את החלבונים העוטפים את סיבי העצבים – שכבת המיאלין, מה שמוביל לעיכוב בהעברת האותות העצביים בגוף.
.
אנשים עם טרשת נפוצה חווים פגיעה קלה עד חמורה בתפקוד השרירים ובתפיסה החושית. ליקויים אלה משבשים את פעילותם היומיומית ופוגעים באיכות החיים הכללית.
ההתקדמות של טרשת נפוצה ותסמיני המחלה אינדיבידואלים לכל חולה, ובהתאם לכך המחלה מטופלת. כדי לעקוב אחר ההתקדמות ולהמליץ על טיפולים יעילים, רופאים מבקשים מהמטופלים על בסיס קבוע לתאר את התסמינים שהם חווים על בסיס הזיכרון בבדיקות המעקב, ולעתים החולים אף מודרכים לנהל יומן אישי למטרה זו. עם זאת, נתונים שמתבססים על הזיכרון עשויים להיות חלקיים בלבד, מכיוון שמטופלים רבים זוכרים פרטים בצורה שגויה או ש"מתאימים" את זכרונותיהם לציפיות חברתיות, לעתים אף באופן לא מודע. מכיוון לתשובות המטופלים יש השפעה משמעותית על האופן שבו מוערכת התקדמות המחלה – ייתכן וחולה יקבל טיפול שאינו מותאם לקצב התקדמות מחלתו בפועל.
עתה מצאו חוקרים משוויץ כי אמצעי ניטור שמצויים בחיישנים פשוטים שנמכרים כיום בשוק לאיסוף מדדים גופניים בעת פעילות ספורטיבית, וכן חיישנים ואפיקי פעילות נוספים שזמינים בסמארטפונים (טלפונים חכמים) – עשויים לסייע במלאכת המעקב אחר טרשת נפוצה ביעילות רבה.
קצב הלב, מספר צעדים והצפייה בסרטוני בידור
החוקרים מהמכון הטכנולוגי של ציריך (ETH Zurich) ובית החולים האוניברסיטאי של ציריך גייסו למחקר 55 אנשים עם טרשת נפוצה ו-24 נבדקים בריאים ששימשו כקבוצת ביקורת. הנבדקים צוידו בחיישן המוצמד לזרוע שאוסף מדדי פעילות גופנית כמו דופק לב, חיישם שהפך בשנים האחרונות לפופולארי בקרב ספורטאים מקצוענים בענפי ספורט מסוימים, למשל בריצה. לכל הנבדקים היו גם סמארטפונים אישיים ששימשו את החוקרים למעקב אחר פעילותם.
במשך שבועיים נאספו נתונים מהמכשיר המוצמד לזרוע ומהסמארטפונים. בהמשך נעשה שימוש בשיטות סטטיסטיות ושיטות של "למידת מכונה" כדי לזהות מידע רלוונטי שיש לו תועלת קלינית להערכת התקדמות המחלה. סך הכול נאספו במחקר תיעוד על 489 ימי מעקב אחר החולים.
המידע שנמצא מועיל במיוחד כדי לאמוד את מצבם של האנשים עם טרשת נפוצה היה מדד קצב הלב שנאסף מהחיישנים. ככל שהמחלה הייתה מתקדמת יותר ורמת העייפות של המטופלים גברה, כך קצב הלב ירד באופן משמעותי. כמו כן, התקדמות המחלה לוותה בפעילות גופנית ירודה ופחות צעדים במשך היום – כפי שתועדו באלפיקציות לספירת צעדים בסמארטפונים של הנבדקים. התקדמות של המחלה ועלייה במדד העייפות ובדרגת הנכות של הנבדקים גם השתקפו בירידה בשימוש בסמאטרפונים כדי להתעדכן בחדשות או לצפות באתרים ובסרטוני בידור.
החוקרים גם בחנו משחק סלולארי ספציפי שפותח במכון הטכנולוגי של שוויץ, שבמסגרתו מתבקש הנבדק לגעת במסך מהר ככל האפשר כדי להניע דמות וירטואלית מסוימת במהירות רבה ככל האפשר. ככל שהתפקוד במשחק היה ירוד יותר – כך הדבר העיד על התקדמות מהירה יותר של טרשת נפוצה בהיבטים הקשורים למוטוריקה ועייפות.
החוקרים מסכמים כי שילוב המידע מחיישנים שהוצמדו לנבדקים ומהמידע שנאסף מהסמארטפונים אפשר להבחין בדרגת דיוק גבוהה בין חולי טרשת נפוצה לאנשים בריאים, וכן סיייע להעריך את קצב התקדמות המחלה.
המחקר נתמך על ידי מענקים מטעם 'הקרן השוויצרית לרפואה אישית וטכנולוגיות נלוות' (PHRT) ואוניברסיטת ציריך, וממצאיו מדווחים בגיליון מארס 2024 של כתב העת NPJ Digital Medicine.
מידת מכונה ובינה מלאכותית
המחקר החדש מציע גישה טכנולוגית חדשנית ומתקדמת לאיסוף מידע כדי לעקוב אחר חייהם של אנשים עם טרשת נפוצה, באופן שעשוי לצמצם את הצורך במעקבים רפואיים כדי להעריך את קצב התקדמות המחלה.
"רופאים ירוויחו מהערכה אמינה של התקדמות התסמינים, הערכות תכופות וארוכות טווח של פרמטרים בריאותיים של מטופלים, שנותנות תמונה מדויקת ומקיפה של מצב בריאותם", ציינה ד"ר שקורטה גאשי (Gashi), המחברת הראשית של המחקר בהודעה לתקשורת עם פרסום הממצאים.
החוקרים מעריכים כי המידע החדש, ככל שהוא מדויק, יאפשר להתאים טוב יותר טיפולים מועילים יותר לטרשת נפוצה בשלביה השונים, ובאופן שייטיב עם איכות חיי המטופלים.
המחקר משיק לעבודות נוספות שמציגות לאחרונה שילוב של טכנולוגיות חדשניות לשיפור ההערכה (פרוגנוזה) של אנשים עם טרשת נפוצה. כך, באוקטובר 2023 דיווחו חוקרים משבדיה כי בעזרת טכנולוגיה של "למידת מכונה" הצליחו לזהות 11 חלבונים בבדיקת נוזל השדרה שעשויים לנבא האם מאובחנים עם טרשת נפוצה צפויים לפתח בעתיד נכות קשה. בשנים האחרונות נחקר גם הסמן NfL אשר ניתןת למדידה בבדיקות דם ומאפשר להעריך את קצב ההתקדמות העתידי של טרשת נפוצה. כמו כן, לאחרונה מספר צוותי מחקר בעולם עמלים על פיתוח כלים מבוססי בינה מלאכותית להערכת ההתקדמות של טרשת נפוצה. בין השאר, בדצמבר 2023 דיווח צוות חוקרים בינלאומי בכתב העת Journal of Neurology על פיתוח אלגוריתם שמעריך את התקדמות המחלה על בסיס נתונים קליניים וקוגניטיביים, ממצאים מבדיקות הדמיה – לרבות בדיקות MRI וצילומי OCT של הרשתית, לצד סריקה גנטית של המטופלים ואפיון חלבונים-ציטוקינים מעוררי דלקתיות בבדיקות דם.