מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותחיים בריאים אינם המפתח לחיים ארוכים

חיים בריאים אינם המפתח לחיים ארוכים

אנשים שמגיעים לגיל המופלג של 95 ומעלה לא מקפידים על אורח חיים בריא יותר מיתר האוכלוסייה


גנים לאריכות ימים עשויים להגן מפני התנהגויות לא בריאות (צילום: Shutterstock)
גנים לאריכות ימים עשויים להגן מפני התנהגויות לא בריאות (צילום: Shutterstock)

 

אנשים שזוכים להגיע לגיל 95 או יותר, אינם צדיקים יותר מאחרים מבחינת התזונה שלהם, הפעילות הגופנית שהם מבצעים, הרגלי העישון והרגלי השתייה שלהם. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת של האיגוד האמריקני לגריאטריה. המחקר מעלה את האפשרות שלגנים יש השפעה גדולה מזו של המנהגים, כשמדובר בהגעה לחיים ארוכים באופן חריג.

 

חוקרים מבית הספר אלברט איינשטיין לרפואה באוניברסיטת ישיבה בראשותו של ד"ר ניר ברזילי, ראיינו 477 יהודים אשכנזים בני 95 עד 112 (75% מתוכם נשים) שחיו חיים עצמאיים ולא גרו במוסדות שונים. הנבדקים היו חלק מפרויקט הגנים לאריכות ימים של בית הספר לרפואה, מחקר מתמשך שמבקש לפענח מדוע אנשים כה מבוגרים מצליחים להגיע לחיים ארוכים שכאלו.

 

בגיל 70 הקשישים נשאלו על אורח החיים שלהם, שייצג את אורח החיים שלהם במהלך רוב החיים. הם סיפקו נתונים על גובה ומשקל ומידע על צריכת האלכוהול שלהם, על הרגלי עישון, על הפעילות הגופנית שהם מבצעים ועל התזונה שלהם בדגש על צריכת מלח, קלוריות ושומן. החוקרים השוו את המידע עם נתונים מ- 3,164 איש שנולדו בערך באותו זמן כמו הקשישים שהשתתפו במחקר, שנבדקו בין השנים 1971 ל- 1975 במסגרת סקר בריאות ומתו מאז.

 

נמצא כי באופן כללי, לאנשים עם אריכות ימים חריגה לא היו הרגלים בריאים יותר במונחים של משקל, עישון, פעילות גופנית או תזונה. לדוגמא, 27% מהנשים הקשישות ואחוז שווה מהנשים באוכלוסיה הכללית ניסו להקפיד על תזונה דלת קלוריות. 24% מהגברים שזכו להגיע לגיל 95 או יותר צרכו אלכוהול באופן יומי, בהשוואה ל- 22% מהאוכלוסייה הכללית. רק 43% מהגברים הקשישים דיווחו על ביצוע פעילות גופנית באופן קבוע, בהשוואה ל- 57% מהגברים בקבוצת הביקורת. והיו גם דוגמאות קיצוניות, לדוגמא, אישה אחת בת 107, עישנה במשך יותר מ- 90 שנה.

 

נראה כי מה שהרג את קבוצת הביקורת – מחלות לב וכלי דם, סרטן ומחלות אחרות שבאופן ברור קשורות לבחירות רעות של הרגלי חיים – איכשהו לא הרג את משתתפי המחקר. לדברי החוקרים ייתכן שיש לאנשים שהגיעו לגילאים כה מופלגים גנים לאריכות ימים שעוזרים להגן עליהם מההשפעות המזיקות של אורח חיים לא בריא. ליותר משני שליש מהנבדקים הייתה היסטוריה משפחתית של אריכות ימים.

 

יחד עם זאת, יש לציין שהחוקרים מצאו כי בעוד ששיעורי עודף המשקל בין הקבוצות היום דומים, בקרב האנשים שהגיעו לגיל 95 ומעלה היו שיעורים פחות גבוהים של השמנת יתר: רק 4.5 מהגברים שהגיעו לגיל מופלג היו עם השמנת יתר בהשוואה ל- 12% בקבוצת הביקורת ובנשים השיעורים היו 9.6% בהשוואה ל- 16.2%.

 

החוקרים מדגישים כי בעוד שהמחקר מראה שאנשים שמגיעים לגיל 95 או יותר עשויים להיות שמנים, לעשן ולהימנע מפעילות גופנית, הרגלים אלו אינם בחירות טובות לרובנו – אלו מאתנו שאין להם היסטוריה משפחתית של אריכות ימים וגנים נכונים. עלינו לשמור על משקל תקין, להימנע מעישון ולהתעמל, מאחר שפעילויות אלו הוכחו מעבר לכל ספק כמיטיבות עם הבריאות באכלוסיה הכללית, כשתוחלת חיים ארוכה היא אחת מההטבות.

 

תוחלת החיים הממוצעת של גבר ישראלי עומדת על 79.7 ושל אישה - 83.5 שנים.

 

 

לפרטים נוספים באתר בית הספר אלברט איינשטיין לרפואה

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה