סרטן
מנהלי קהילה
חיידקים מסוכנים יכולים לשרוד ימים במטוס
מניחים את הבוטנים על המגש בטיסה? אולי תחשבו על זה פעמיים אחרי שתקראו מה עשוי להיות שם
חיידקים מחוללי מחלות עשויים לשרוד על משטחים בתוך מטוסים ימים שלמים ואפילו שבוע. כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של החברה האמריקאית למיקרוביולוגיה שנערך בבוסטון.
כבר ידוע כי מטוסים הם צלחות פטרי מעופפות ושיעול אחד של אדם במטוס יכול להכניס את יתר הנוסעים לחרדות שהחופשה תיהרס. עכשיו נראה כי הבעיה היא לא רק מה שאנו נושמים, אלא גם במה אנחנו נוגעים.
חוקרים מאוניברסיטת Auburn ביקשו לבדוק כמה זמן חיידקים מסוכנים יכולים לשרוד ולהישאר מדבקים בתא מטוס טיפוסי. הם בחרו להתרכז בשני חיידקים: MRSA - חיידק אלים ועמיד לאנטיביוטיקה שהולך ומתפשט בעולם וחיידק אי קולי (Escherichia coli O157:H7) הגורם לקלקולי קיבה.
החוקרים השתמשו במטוס של חברה מסחרית גדולה כדי לבדוק את פוטנציאל ההישרדות של החיידקים על 6 משטחים שאנשים נוגעים בהם לעיתים קרובות: משענות הידיים, מגשי הפלסטיק שעל גב הכיסאות, כיסי הבד למגזינים, וילונות הפלסטיק של החלונות והכפתור המשמש להורדת המים בשירותים. המשטחים עברו סטריליזציה ואז נחשפו לחיידקים. החיידקים היו בתמיסה שמדמה זיעה או רוק ותנאי הטמפרטורה והלחות דימו תנאים אמתיים במטוס.
כדי שחיידק שעשוי לחולל מחלה יועבר אליכם, צריכים לקרות שני דברים – הוא צריך לשרוד בתנאי הסביבה והוא צריך לעבור מהמשטח אליכם – למשל ליד שלכם, ממנה הוא יגיע לפה.
החוקרים מצאו כי החיידקים שרדו יותר על משטחים נקבוביים כמו כיסי הבד של המגזינים ומשענות הידיים. חיידקי ה-MRSA שרדו את הזמן הממושך ביותר בכיסי הבד של המגזינים - עד 168 שעות. חיידקי אי-קולי שרדו הכי הרבה על משענות הידיים - עד 96 שעות, והם שרדו 72 שעות על המגשים ו-48 שעות על ידיות הורדת המים של השירותים.
עם זאת, החיידקים לא היו ברי העברה בכל משך החיים שלהם בכל המשטחים. יכולת ההעברה של החיידקים (היכולת שלהם לעבור מהמשטח אליכם) הייתה גדולה יותר כאשר הם היו על משטחים שאינם נקבוביים, כמו מגשי הפלסטיק. במילים אחרות, למרות שחיידקי MRSA ישרדו יותר ימים על כיס המגזינים מאשר על המגש, הם יעברו מהמגש לידיים שלכם בקלות רבה יותר.
המחקר לא בהכרח משקף את מה שקורה במטוסים. החוקרים לא בדקו מה קורה בפועל באמצעות בדיקת משטחים במטוסים, אלא חשפו את המשטחים לחיידקים ובדקו כמה זמן הם יכולים לשרוד. בנוסף, החוקרים לא בדקו את ההשפעה של חומרי ניקוי על החיידקים. אם המטוס מנוקה כהלכה, סביר להניח שהסכנה להידבקות תרד באופן משמעותי.
אז מה צריך ללמוד מהמחקר? המסר הוא שאתם צריכים להמשיך לעשות את מה שאתם אמורים לעשות גם כך - לשטוף את הידיים לעיתים קרובות, ולהקפיד לעשות זאת במיוחד לפני שמכניסים משהו לפה. כדאי גם להשתדל לא לגעת במה שאין צורך לגעת (בשביל מה לדחוף את היד לכיס הבד של המגזינים?). וכמובן – נראה שלא כדאי לאכול לשים את הלחמנייה שמקבלים עם הארוחה ישירות על המגש.
איפה מתחבאים החיידקים במטבח?
איפה מתחבאים החיידקים במשרד?
איפה מתחבאים החיידקים בחדר המלון?
מקור: כנס (American Society for Microbiology (ASM