כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חוקרים זיהו מוטציה גנטית שקשורה להתפתחות כאבים כרוניים
חוקרים מגרמניה זיהו מוטציה גנטית שעשויה לקדם פיתוח טיפולים מועילים עתידיים לכאבים כרוניים
כאבים כרוניים הם מהתלונות הרפואיות השכיחות ביותר שמלוות בפגיעה באיכות החיים וירידה תפקודית. מדובר בתסמין שכיח הרווח באוכלוסייה. בארה"ב לפי הערכות כחמישית (20.9%) מהאוכלוסייה הבוגרת מתמודדים עם כאבים כרוניים. בישראל, לפי סקר שנערך בקרב 8,300 בוגרים וממצאיו פורסמו בספטמבר 2022 בכתב העת Pain Research and Management, קרוב לשליש (31.3%) מדווחים על כאבים כרוניים מסוגים שונים, כאשר קרוב למחצית מהמקרים (40%) מלווים בביקור במרפאות כאב לטיפול בתופעה. בין סוגי הכאבים שעמם התמודדו המטופלים בסקר נמנו בעיקר כאבי גב תחתון (36.3%), כאבי ראש (21.3%) וכאבי צוואר (/13.7%), ולמעל למחצית מהמתמודדים (57.5%) היו כאבים ביותר מאזור גוף אחד.
כאב כרוני מתפתח בגוף על רקע שורה של גורמי סיכון, כשההנחה כי מדובר בשילוב של גורמים גנטיים, ביולוגיים וסביבתיים שונים. ישנן מערכות מורכבות בגוף האדם שאחראיות על העברה ועיבוד של תחושות שונות ובהן כאבים – מערכות שמבוססות על חלבונים המכונים "תעלות יונים" - תעלות המעבירות אטומים עם מטען חיובי או שלילי בגוף, תהליך המתורגם בהמשך לתחושה.
מחקרים קודמים גילו כי תעלות יונים שחיוניות ליצירת תחושה של מגע ושל חוש המישוש המצויות באזור המכונה 'גנגליוני השדר' מכילות חלבון שנקרא PIEZO2. נמצא בעבר כי אנשים עם מוטציה בחלבון שגרמה לו להיות פעיל יתר על המידה, היו רגישים יותר למגע עדין. עתה מצאו חוקרים מגרמניה כי לחלבון זה חשיבות גם בתיווך תחושות של כאב.
רגישות למגע וכאבים
החוקרים מהמרכז Max Delbrück לרפואה מולקולרית בברלין שבבירת גרמניה ביקשו לבחון האם שינויים בחלבון PIEZO2 עשויים להשפיע על תחושות כאבים.
החוקרים גידלו במעבדה עכברים בשיטות של הנדסה גנטית עם מוטציות גנטיות שונות שגרמו לפעילות יתר של החלבון, ובחנו כיצד כל מוטציה משפיעה על תחושת הכאב בעכברים. במסגרת המחקר,
החוקרים גילו מוטציות בחלבון זה שמגבירות משמעותית את סף הרגישות לכאב, גם בתגובה לגירוי שבמצב תקין גורם לתחושה של מגע קל בלבד. יתרה מכך, החוקרים גילו כי גם כאשר הגירוי הופסק, בתנאי המוטציה הגנטית תאי העצב המשיכו להעביר אותות כאב.
מחקרי עבר על תסמונות הקשורות לכאב כרוני כמו פיברומיאלגיה הדגימו כי קולטנים תחושתיים שאחראיים לתחושות כאב אצל חולים הופכים פעילים ביתר. בדומה לתהליך שזיהו החוקרים במחקר החדש, החוקרים מציינים כי גם בחולי פיברומיאלגיה, נוירונים מייצגים תחושות כאב בתגובה לגירוי של מגע קל, והמשיכו לייצר כאב גם לאחר שהגירוי הופסק – מה שמרמז על האפשרות כי למוטציות בחלבון PIEZO2 יש תפקיד גם בתחושות כאב בתסמונות מסוגים אלה.
המחקר מומן על ידי הקרן הגרמנית למדע (DFG) ומועצת המחקר של האיחוד האירופי (ERC), וממצאיו מדווחים בגיליון יולי 2024 של כתב העת Brain.
טיפולים פורצי דרך
החוקרים מקווים כי לאור ממצאי המחקר, ניתן יהיה לפתח בעתיד תרופה שתהיה מכוונת כלפי החלבון PIEZO2, שתהיה יעילה יותר בהפחתת כאב כרוני ביחס לתרופות הקיימות כיום בשוק הפועלות המנגנונים אחרים. כעל רקע ההיקף הגדול של תופעת הכאב הכרוני בעולם – יש לממצאים חשיבות רבה.
הדיווח החדש הוא נדבך נוסף בשורה של פרסומים חדשים על טיפולים שמבקשים לסייע לצמצום היקף תופעת הכאבים הכרוניים באוכלוסייה. בין פריצות הדרך בתחום, בפברואר 2023 אישר מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) טכנולוגיה רפואית חדשה ומבטיחה שמשגרת אותות חשמליים לחוט השדרה כדי להקל בעוצמה של כאבים נוירופטיים ממקור עצבי שמאפיינים מתמודדים עם סוכרת. כמו כן אושרה לשיווק טכנולוגיה של משקפי מציאות מדומה שהוכחו במחקרים כמסייעים להפחתת כאבי גב כרוניים בטיפול ביתי.
במספר מחקרים בשנה האחרונה, ובהם מחקר אמריקאי שפורסם במארס 2024 בכתב העת Journal of Pain Research, הודגם כי מינונים נמוכים של התרופה נלטרקסון המשמשת כיום לגמילה מהתמכרות לאלכוהול – עשויים לסייע להפחתת כאבים כרוניים ולטיפול בהם עבור המתמודדים עם תסמונות כאב כמו פיברומיאלגיה.
תגליות מדעיות חדשות מקדמות את האפשרות לפתח בעתיד גם טיפולים גנטיים לכאב כרוני – טיפולים המכוונים למוטציות גנטיות ספציפיות, בדומה לטיפולים גנטיים פורצי דרך שמכוונים כיום נגד מוטציות שמלוות בתחלואה ומקדמים ריפוי ממחלות גנטיות כמו מחלת רשתית תורשתית והמופיליה. במאמר סקירה של חוקרים מבריטניה וארה"ב, שפורסם בינואר 2023 בכתב העת Nature Reviews Neuroscience נמצא כי טיפול גנטי שמוביל לעלייה של ביטויים ספציפיים בגן DRG וכן טיפולים המכוונים לגן KCNS1 עשויים לסייע במטרה זו.