השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חוקרים זיהו חלבון חדש שעשוי לטפל בהשמנה ומחלות מטבוליות
חוקרים מקנדה זיהו חלבון חדש שפועל לדיכוי התיאבון ועשוי לסייע במאבק בתופעת ההשמנה
בעשורים האחרונים חל גידול נרחב בהיקף ההשמנה ברחבי העולם. לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי (WHO), כיום אחד מכל שמונה אנשים בעולם מתמודד עם השמנת יתר ומעל ל-2.5 מיליארד איש מסביב לעולם מתמודדים עם משקל עודף. שיעור האנשים עם השמנה בעולם יותר מהוכפל מאז שנת 1990, ואצל מתבגרים גדל ביותר מפי ארבעה.
גם בישראל עבודות רבות מתעדות עלייה תלולה בהיקף השמנים. לפי נתוני התוכנית הלאומית למדדי איכות ברפואת הקהילה, שמבוססים על נתונים שנאספים מארבעת קופות החולים, נכון לשנת 2022 מעל לשליש מהגברים הבוגרים (38.3%) וקרוב לשליש מהנשים (29.7%) מתמודדים עם משקל עודף, ואילו מעל לרבע מהנשים הבוגרות (26.5%) וקרוב לרבע מהגברים (23.2%) מתמודדים עם השמנת יתר.
במאי 2018 הגדירו ארגוני הרופאים המקצועיים בהסתדרות הרפואית לראשונה השמנה כמחלה כרונית, במקביל לצעד דומה במדינות נוספות, וכל זאת על רקע טיפולים תרופתיים חדשים שמוכיחים יעילות בהורדת המשקל העודף בשילוב עם אורח חיים בריא.
במסע לחיפוש גלולת הקסם להרזיה – חוקרים מקנדה מדווחים כי זיהו חלבון חדש בגוף שעשוי להוות יעד לפיתוח תרופות חדשות להתמודדות עם מצבורי משקל עודף.
הורדת שומנים בכבד
החוקרים מאוניברסיטת ססקצ'ואן (Saskatchewan) בססקטון שבקנדה זיהו את יתרונותיהם הבריאותיים של החלבון בשם "נספטין 1" (Nesfatin-1) וקרוב משפחתו "פפטיד דמוי נספטין-1" (Nesfatin-1 like peptide) – אשר מתברר כי יש להם תפקיד במספר מכניזמים ביולוגיים בגוף, ובין השאר בתחושות דיכאון, ויסות צריכת המזון ומשקל הגוף.
בעוד שההשפעה מפחיתת השומנים של חלבון 'נספטין-1' דווחה בספרות הרפואית בעבר, זיהוי הפפטיד 'דמוי נפסטין-1' והבנת יכולותיו בהורדת שומנים בתאים אנושיים מהווה התקדמות חדשה בתחום שהודגמה בעבודה הנוכחית בעכברים וחולדות מעבדה.
בהודעה לעיתונות עם פרסום הממצאים ציין פרופ' סוראג' אוניאפן (Unniappan), ראש צוות החוקרים, כי "הדגמנו כי הן 'נספטין-1' והן 'דמוי נספטין-1' גורמים להפחתה בהצטברות שומנים עודפים בתאי כבד אנושיים בתנאי מעבדה". בפעולה זו, חלבונים אלה עשויים לסייע במניעת התפתחות כבד שומני ובתרומה לניקוי מצבורי שומנים עודפים באזורי גוף נוספים.
המחקר מומן בין השאר על ידי המכונים הקנדיים לחקר הרפואה (CIHR), וממצאיו מדווחים בגיליון מאי 2024 של כתב העת Communications Biology.
תקוות חדשות
התגלית של צוות החוקרים מעוררת תקווה על רקע מחסור בטיפולים חדשים למחלות מטבוליות רבות, בהן מחלת כבד שומני שגם היקפה גדל בשנים האחרונות במדינות המערב. לדברי פרופ' אוניאפן, "אנחנו רחוקים מלהביא ממצאים אלה לשימוש, אבל עכשיו יש לנו מטרות נוספות שניתן לחקור אותן באשר לטיפול במחלות מטבוליות והשמנת יתר".
התגלית החדשה מדווחת כשברקע מאמצים של צוותי מחקר רבים בעולם בפיתוח תרופות חדשות לטיפול בהשמנה ולהפחתת מצבורי שומן בגוף. לאחרונה זוכות לפופולאריות רבה תרופות לטיפול בסוכרת שהוכיחו יעילות בהורדת משקל עודף, כשהן ניתנות בשילוב תזונה בריאה ופעילות גופנית סדירה. אחת התרופות שניתנה בשנים האחרונות בהזרקה גם ניתנת לאחרונה בכדורים – באופן שמנגיש עוד יותר את הטיפול, ואף מייצר במדינות העולם חוסרים בחומר הפעיל המיועד בראש ובראשונה לטיפול בסוכרת. תרופות אלה למעשה מחקות הורמונים במוח שמשפיעים על תחושת התאבון, והוכחו ביכולתן לסייע להורדה של כ-15% עד 20% במשקל.
במאי 2024 דיווחו חוקרים מדנמרק בכתב העת Nature על פיתוח טיפול תרופתי חדש נוסף שמבקש להשפיע על תחושת השובע ולעודד הרזיה, אשר משלב פעילות במספר אתרים במוח, והוכיח יעילות במחקר בעכברי מעבדה בהורדת משקל העודף. התרופה עליה דווח פועלת בין השאר גם על קולטנים מוחיים מסוג NMDA שהוכחו חשיבותם הקלינית בעיכוב תהליכי ניוון מוחיים שמאפיינים מחלות דמנציה כמו אלצהיימר. בשנים האחרונות אושרו בארה"ב ובעולם כולו טיפולים תרופתיים לדיכאון עמיד בנגזרת של החומר הפסיכואקטיבי 'קטמין', אשר מוכר גם בכינויו המפוקפק 'סם האונס', ופועל אף הוא על חסימת קולטני NMDA.