מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותחוקרים בדקו: מתי להתחיל טיפול תרופתי לטרשת נפוצה?

חוקרים בדקו: מתי להתחיל טיפול תרופתי לטרשת נפוצה?

זמן זה מוח: מחקר חדש מעלה כי טיפול מוקדם בטרשת נפוצה קשור לירידה גדולה בסיכון לנכות חמורה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

התחלת טיפול לטרשת נפוצה תוך שישה חודשים מהתסמין הנוירולוגי הראשון, אפילו אם לא התקבלה אבחנה של טרשת נפוצה, קשורה לסיכון מופחת לנכות חמורה לאחר עשור. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Neurology.

 

טרשת נפוצה היא מחלה עצבית כרונית אוטואימונית שמתאפיינת בפגיעה במיאלין – מעטפת שומנית שמגנה על סיבי העצב במוח ובחוט השדרה. הפגיעה עלולה להוביל למגוון תסמינים, לרבות חולשת שרירים, פגיעה ביציבה ובשיווי המשקל, ספסטיות, ירידה בראייה, הפרעות תחושתיות, עייפות מוגברת וירידה קוגניטיבית.

 

הטיפולים הרבים לטרשת נפוצה, לצד הבנה הולכת ומעמיקה של מנגנוני המחלה, זמינות בדיקות ה-MRI והאבחון המוקדם - הובילו לכך שניתן לעכב באופן משמעותי את התקדמות המחלה וליצור שיפור משמעותי באיכות חייהם של המטופלים.

 

לפי העדויות המחקריות שהצטברו עד היום והנחיות איגוד הנוירולוגים האמריקאי מומלץ להתחיל בטיפול תרופתי לטרשת נפוצה כמה שיותר מוקדם - לפני שנעשה נזק בלתי הפיך למוח. ככל שהטיפול ניתן מוקדם יותר - למטופל יהיה מוח בריא יותר לזמן ארוך יותר. מחקרים מראים כי לעיכוב של שנה עד שנתיים בתחילת הטיפול יכולה להיות השפעה משמעותית על רמת הפגיעה הנוירולוגית (EDSS). המחקר החדש שמבוסס על בדיקות הדמיה מחזק את העדויות.

 

סיכון מופחת להתקדמות המחלה 

 

המחקר הוא מחקר תצפיתי רטרוספקטיבי שנערך בקרב כ-580 אנשים עד גיל 50 שקיבלו טיפול לטרשת נפוצה, מתוכם 194 נבדקים קיבלו טיפול לטרשת נפוצה תוך שישה חודשים מהאירוע הראשון בו הופיעו תסמינים נוירולוגיים עקב פגיעה במיאלין – אפילו אם לא התקבלה אבחנה של טרשת נפוצה עדיין, 192 נבדקים קיבלו את הטיפול תוך חצי שנה עד 16 חודשים מהאירוע הראשון ו-194 נבדקים קיבלו את הטיפול יותר מ-16 חודשים לאחר שהופיעו התסמינים הראשונים. 

 

ישד לציין כי רק 70% מהנבדקים קיבלו אבחנה של טרשת נפוצה לאחר האירוע הנוירולוגי הראשון, ואצל היתר אובחן בשלב זה אירוע קליני בודד. ההגדרה "אירוע קליני בודד" (CIS) מתייחסת ל"התקף" ראשון שבו הופיעו תסמינים נוירולוגיים (כמו פגיעה בראייה, נימולים או חוסר תחושה). אירוע זה מוגדר כהתקף ראשון של טרשת נפוצה אך עדיין אין אבחנה סופית, מכיוון שהחולה לא עומד בכל הקריטריונים הנדרשים לאבחנת המחלה. אנשים שחוו CIS יהיו תחת מעקב נוירולוגי תדיר ורק אם יהיה התקף נוסף ו/או שתמונת ה-MRI תתאים לזו של המחלה, תתקבל אבחנה רשמית של טרשת נפוצה.

 

החוקרים מהמרכז לטרשת נפוצה של קטלוניה בברצלונה בספרד דירגו את חומרת הפגיעה הנוירולוגית בסולם של 1 עד 5 בהתאם לנגעים במוח כפי שנצפו בבדיקות MRI.

 

ניתוח הנתונים העלה כי בתום מעקב של למעלה מ-11 שנים (חציון), בהשוואה לנבדקים שקיבלו טיפול מאוחר (יותר מ-16 חודשים לאחר הופעת התסמינים), לנבדקים שקיבלו טיפול מוקדם מאוד (פחות מ-6 חודשים) היה סיכון נמוך ב-45% להגיע לציון מוגבלות 3 וסיכון נמוך ב-60% להתקדם לטרשת נפוצה פרוגרסיבית משנית – מהלך מחלה שעשוי להופיע בקרב מטופלים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית ומאופיין בכך שההתקפים פוחתים או אפילו מפסיקים, אבל הפגיעה הנוירולוגית בכל זאת ממשיכה להצטבר.

 

החוקרים מצאו גם כי טיפול מוקדם מאוד נקשר לסיכוי גבוה ב-53% ליציבות ברמת הנכות שנה לאחר תחילת הטיפול וכן לפחות התקדמות של נכות לפי דיווח עצמי של הנבדקים, בהשוואה לאלה שטופלו מאוחר יותר.

 

עוד מצאו החוקרים כי נבדקים שקיבלו טיפול מוקדם היו בסיכון מופחת לנכות, וכך גם בקרב אלו שבדיקות ההדמיה שלהם הצביעו על עומס גדול יותר של נגעים במערכת העצבים המרכזית.

 

 

Neurology. Published online July 19, 2023. AbstractCommentary