אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
חוקרים: נגיף הפפילומה קשור למחלות לב ושבץ
מחקר חדשני מצא כי זנים של HPV - זיהום המועבר במגע מיני - מהווים גורם סיכון אפשרי למחלות לב ושבץ
נשים הנושאות זנים של נגיף הפפילומה האנושי (HPV) - אחד הזיהומים הנפוצים ביותר המועברים במגע מיני - עשויות להיות בסיכון מוגבר לא רק לסרטן, אלא גם למחלות לב ושבץ. הסיכון המוגבר קיים גם אם אין להן גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם כמו לחץ דם גבוה או רמות גבוהות של כולסטרול. כך עולה ממחקר ראשון מסוגו שערכו חוקרים מאוניברסיטת טקסס.
החוקרים מסבירים כי כמעט 20% מהאנשים עם מחלות לב וכלי דם לא מציגים שום גורמי סיכון, מה שמרמז על כך שקיימים גורמים "לא מסורתיים" המעורבים בהתפתחות המחלות. המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology הראה כי ה- HPV עשוי להיות אחד הגורמים הללו, לפחות בקרב נשים.
כדי לבחון אם קיים קשר בין HPV למחלות לב וכלי דם, החוקרים התבססו על נתונים של כמעט 2,500 נשים בגילאי 20-59 שעברו בדיקות לגילוי נוכחות של זני HPV ומילאו שאלונים מפורטים על אורח חייהן ובריאותן.
החוקרים ערכו השוואה בין 3 קבוצות: נשים עם זני HPV שיש להם פוטנציאל לגרום לסרטן, נשים עם HPV מזנים אחרים ונשים שלא נדבקו בזיהום. לאחר שהם לקחו בחשבון משתנים רבים שהיו עשויים להשפיע על התוצאות כמו לחץ דם גבוה ושתיית אלכוהול, נמצא כי זני HPV קשורים באופן חזק למחלות לב וכלי דם. לנשים עם HPV היה סיכון גבוה פי 2.3 למחלות לב או שבץ, מאשר אלו ללא הווירוס. כשזני ה- HPV היו הזנים הידועים כמסרטנים, הסיכון היה גבוה פי 2.86. יחד עם זאת, החוקרים לא הוכיחו כי הווירוס הוא זה שגורם למחלות הלב.
החוקרים מאמינים כי הקשר עשוי לנבוע מתפקיד ה- HPV בהפעלת שני גנים המדכאים גידולים – אחד מהם חיוני לוויסות התהליך הטרשתי בעורקים.
לדברי החוקרים, למחקר השלכות קליניות חשובות. ראשית, החיסון ל- HPV עשוי לסייע למנוע מחלות לב. שנית, ייתכן שמטפלים צריכים לעקוב אחר מטופלות עם סרטן הנובע מווירוס הפפילומה, כדי למנוע התקפי לב ושבץ. יחד עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים לאושש את ממצאי מחקר ראשוני זה, לבדוק אם יש קשר של סיבה ותוצאה ולהבין את המנגנון הביולוגי שעומד מאחורי הקשר – אם אכן קיים כזה.
Journal of the American College of Cardiology, 2011; 58: 2001-2006 DOI:10.1016/j.jacc.2011.07.038
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה